Connect with us

Antarabangsa

Pegawai jenayah kebencian dibenci

Hanya kerana berstatus wanita, berkulit hitam, dan beragama Islam, seorang pegawai polis yang baru sahaja menyandang jawatan sebagai Pegawai Jenayah Kebencian di United Kingdom menerima komen rasis dan anti-Islam di laman sosial.

Wartawan TMT

Published

on

Pegawai jenayah kebencian dibenci
Foto: Pegawai Jenayah Kebencian, Sumaya Bihi.
  • Sumaya Bihi yang dilantik sebagai Pegawai Jenayah Kebencian, Polis Leicestershire, menerima kecaman berbaur rasis dan Islamofobik.
  • Dia dikecam gara-gara penampilannya yang berhijab, berbangsa kulit hitam, dan beragama Islam.
  • Dikecam teruk selepas mengumumkan pelantikannya di laman Twitter minggu lalu.

Hanya kerana berstatus wanita, berkulit hitam, dan beragama Islam, seorang pegawai polis yang baru sahaja menyandang jawatan sebagai Pegawai Jenayah Kebencian di United Kingdom menerima komen rasis dan anti-Islam di laman sosial.

Sumaya Bihi yang baru sahaja dilantik jawatan tersebut, mengumumkan pelantikannya menerusi laman Twitter rasmi polis Leicestershire, Leicestershire Police Stay Safe minggu lalu.

Ciapan tersebut telah menerima lebih 1,500 komen. Meskipun banyak juga yang mengucapkan tahniah atas pelantikannya itu, lebih ramai lagi yang memberi komen-komen kesat mengkritik penampilannya yang berhijab dan berkulit hitam serta pegangan agamanya.

Memetik laporan Islam Channel, Polis Leicestershire membuat satu kenyataan “Kami menyokong Pegawai Jenayah Kebencian kami, mesej-mesej yang melampau telah pun dilaporkan ke Twitter.”

Persatuan amal anti-Islamofobia, Muslim Engagement and Development (MEND) mengulang ciap kenyataan itu dan menyifatkan itu adalah realiti  kepada seorang wanita berbangsa kulit hitam dan beragama Islam.

Sumber: Islam Channel TV

Author

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending