Connect with us

Terkini

MTEM cadang lantik senator daripada wakil NGO

Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) mencadangkan wakil badan bukan kerajaan (NGO) dilantik sebagai senator bagi membawa isu rakyat ke Dewan Negara.

Wartawan TMT

Published

on

MTEM cadang lantik senator daripada wakil NGO
Foto: Pengerusi MTEM, Abdul Halim Husin.
 • Majlis Tindakan Ekonomi Melayu mencadangkan wakil badan bukan kerajaan (NGO) dilantik sebagai senator bagi bawa isu rakyat ke Parlimen.
 • Pelantikan itu sebagai inisiatif bagi mendengar keluhan peniaga Melayu.
 • Cadangan itu boleh dibuat seperti wakil orang kurang upaya (OKU) yang dilantik.
 • Ia antara sembilan cadangan yang akan dikemukakan semua parti politik bertanding PRU-15.

KUALA LUMPUR – Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) mencadangkan wakil badan bukan kerajaan (NGO) dilantik sebagai senator bagi membawa isu rakyat ke Dewan Negara.

Pengerusi MTEM, Abdul Halim Husin berkata, cadangan itu boleh dibuat sama seperti wakil orang kurang upaya (OKU) yang dilantik di Dewan Negara.

“Harap pemimpin NGO akan dilantik sebagai senator bagi capai hasrat mendengar keluhan orang Melayu dan peniaga Melayu, tak kira parti mana memerintah, lantik NGO sebagai senator di Dewan Negara,” katanya dalam sidang media.

Beliau berkata, perkara itu antara sembilan cadangan yang akan dikemukakan kepada semua parti politik bakal bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Katanya, MTEM juga mencadangkan Kementerian Hal Ehwal Melayu ditubuhkan untuk memastikan kepentingan orang Melayu terus diberi keutamaan.

Katanya, kementerian itu juga akan memperjuangkan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan dan Perkara 160 berkaitan Tanah Rizab Melayu.

“Dengan adanya punca kuasa berpusat ini, usaha merancang dan memperkasa ekonomi Melayu akan lebih tersusun,” katanya.

Advertisement

Cadangan lain termasuk pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru 2.0 bagi memperkasa ekonomi negara di bawah Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB 2030), merapatkan jurang telekomunikasi antara bandar dan desa, memperkasa sistem ekonomi Islam dan memaksimumkan potensi sumber tenaga Melayu.

MTEM turut mencadangkan sejarah dan warisan Melayu dimartabatkan serta memimpin komuniti niaga Melayu nusantara.

Halim berkata, MTEM tidak akan turun berkempen bagi mana-mana parti yang menuruti cadangan mereka kerana “ia sekadar cadangan” dan mereka merupakan NGO tidak terlibat dengan politik.

“Kita tak ada kecenderungan kepada mana-mana parti, kita fokus terhadap ekonomi.

“Kita akan menyokong kerajaan yang dipilih oleh rakyat, kita akan bekerjasama dan menyokong usaha mereka sambil memberikan cadangan dari pihak industri supaya mereka perbaiki pentadbiran dalam kerajaan.”

Bagaimanapun katanya, ahli MTEM boleh terlibat dalam politik dan mereka yang ingin bertanding pada PRU15 perlu berdiri di atas kaki sendiri menerusi parti yang disertai.

Advertisement

Sumber: Free Malaysia Today 

 

 

Author

Terkini

DBKL tarik balik larangan jual arak

Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.
 • Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.
 • Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong dalam temubual dengan Sin Chew Daily berkata, sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.
 • “Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.
 • “Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.
 • Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.
 • Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.

Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong berkata sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.

Katanya, larangan penjualan minuman keras di tempat makan yang tidak halal itu dilihat sebagai peraturan terlalu ketat.

“Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.

“Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.

Di bawah garis panduan dilaksanakan pada 1 November 2021, DBKL melarang kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina di Kuala Lumpur daripada menjual minuman keras.

Advertisement

Bagaimanapun, pelanggan masih dibenarkan membeli bir dari premis itu dari 7 pagi hingga 9 malam.

Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.

Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya. 

“Malah ia dilakukan berikutan kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol yang menjadi kebimbangan masyarakat dalam negara ketika itu.

“Malang sekali apabila bahagian perlesenan DBKL telah mengambil keputusan mengundur semula ke belakang (reversal). 

“Malah, keputusan menarik balik garis panduan berkenaan turut mendapat sokongan padu sebahagian pemimpin utama daripada DAP,” katanya dipetik Harakah Daily.

Advertisement

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Abdul Razak Ramli berkata keputusan penarikan balik larangan itu akan membawa kepada lebih banyak masalah sosial.

“Umat Islam perlu bangkit melihat sikap sambil lewa kerajaan terhadap isu ini yang telah mengambil langkah ke belakang terhadap isu arak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan Abdul Razak mendapat respons Ahli Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Kasthuri Patto yang meminta beliau tidak menumpukan perhatian terhadap perkara itu.

Kashturi dilaporkan media sebagai berkata, Pemuda Pas Wilayah Persekutuan sepatutnya memberi tumpuan kepada unsur salah guna kuasa, rasuah, diskriminasi dan ketidakadilan. – The Merdeka Times

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending