Connect with us

Antarabangsa

Hanya pilih produk halal, ‘The Muslim Mum’ kini sasaran baharu peniaga Australia

‘The Muslim Mum’. Itulah demografi teras sasaran baharu peniaga Australia selepas mereka beralih dari fokus perniagaan di China kepada eksport produk baharu diperakui halal ke Asia Tenggara dan Timur Tengah.

Wartawan TMT

Published

on

Hanya pilih produk halal, 'The Muslim Mum’ kini sasaran baharu peniaga Australia
Foto: Betul Turker kehilangan pekerjaannya dan menemui pasaran baharu yang belum diterokai ramai, sumber ABC News.
  • Peniaga Australia kini beralih ke demografi sasaran perniagaan baharu, ‘The Muslim Mum’ yang meningkat permintaannya berbanding pasaran China.
  • Usahawan wanita, Betul Turker membuka kedai makanan kesihatan bagi menyediakan produk diperakui halal susulan permintaan tinggi komuniti muslim. 
  • Ramai ibu muda Islam datang ke kedainya kerana tidak mahu menggunakan produk yang mengandungi produk haiwan tertentu atau alkohol susulan larangan agama yang tidak membenarkannya.
  • Data menunjukkan 1.9 bilion umat Islam di dunia membelanjakan USD3 trilion pada 2021 merentasi sektor makanan, farmaseutikal, kosmetik, fesyen, pelancongan, media serta rekreasi.

SYDNEY – ‘The Muslim Mum’. Itulah demografi teras sasaran baharu peniaga Australia selepas mereka beralih dari fokus perniagaan di China kepada eksport produk baharu diperakui halal ke Asia Tenggara dan Timur Tengah.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Dua tahun lalu, susulan wabak Covid-19, seorang usahawan wanita, Betul Turker kehilangan pekerjaannya dan menemui pasaran baharu yang belum diterokai ramai.

Dia membuka kedai makanan kesihatan di komuniti Coolaroo yang berkembang pesat dengan pelbagai budaya di utara Melbourne, yang mana lebih 30 peratus populasinya adalah Muslim. 

“Kami telah melihat peningkatan besar dalam kalangan ibu muda yang ingin membeli produk pembersihan rendah tox (kurang bahan kimia), terutamanya apabila mereka memulakan keluarga baharu,” kata Turker dipetik ABC News.

Ramai ibu muda Islam yang datang ke kedainya tidak mahu menggunakan produk yang mengandungi produk haiwan tertentu, atau alkohol, kerana agama mereka tidak membenarkannya.

Kesemua produk dijual di kedainya, The Nutrition Corner, bermula daripada vitamin, kosmetik dan produk-produk pembersihan adalah berasaskan vegan, organik dan disahkan halal. 

“Kosmetik halal bermaksud bahan yang digunakan diperakui halal dan hal ini menjadi kebiasaan apabila produk penjagaan kulit dan solekan menggunakan lemak haiwan sebagai pengemulsi, menggunakan alkohol sebagai pengawet,” katanya. 

Laporan Ekonomi Islam Global terkini menyatakan 1.9 bilion umat Islam di dunia membelanjakan kira-kira USD3 trilion pada 2021 merentasi sektor makanan, farmaseutikal, kosmetik, fesyen, pelancongan, media dan rekreasi.

Ini merupakan peningkatan hampir sembilan peratus dalam perbelanjaan berbanding tahun sebelumnya.

Tidak termasuk sektor kewangan, perbelanjaan Muslim diramal mencecah USD4 trilion menjelang 2025. Itu bersamaan kadar pertumbuhan tahunan empat tahun sebanyak 7.5 peratus.

Sumber: ABC News

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending