Connect with us

Komuniti

Warga UK sifatkan hubungan antara kaum di Malaysia lebih baik dari negara asalnya

Seorang warga United Kingdom (UK) yang bekerja di negara ini menyifatkan Malaysia jauh lebih baik dari segi hubungan antara kaum berbanding negara asalnya.

Wartawan TMT

Published

on

Andrew Martin
Foto: Andrew Martin.
  • Andrew Martin, pengasas bersama sebuah syarikat penerbitan berita teknologi terkemuka di Asia Tenggara, menyifatkan Malaysia jauh lebih baik dari segi hubungan antara kaum berbanding negara asalnya.
  • Rakyat Malaysia menunjukkan perpaduan berbanding perpecahan di tempat kerja walaupun mempunyai perbezaan latar belakang agama, kaum dan budaya.
  • Sikap setiakawan, ambil berat dan semangat kesatuan rakyat Malaysia antara sebab kenapa beliau memilih bekerja di negara ini, kata Andrew dalam postingnya di akaun Linkedin.

KUALA LUMPUR – Seorang warga United Kingdom (UK) yang bekerja di negara ini menyifatkan Malaysia jauh lebih baik dari segi hubungan antara kaum berbanding negara asalnya.

Andrew Martin yang juga pengasas bersama dan penerbit kumpulan Asia Online Publishing Group (AOPG), syarikat penerbitan berita teknologi terkemuka di Asia Tenggara, berkata demikian dalam postingnya di akaun Linkedin.

“Mungkin saya akan kelihatan seperti seorang yang naif. Tapi berdasarkan pengalaman saya, Malaysia agak bagus dari segi perkauman,” katanya dalam hantaran di laman jaringan profesional itu. 

Beliau juga membandingkan masalah perkauman dan perpecahan antara penduduk di Malaysia dan UK.

“Sudah semestinya saya sedar akan masalah perkauman yang berlaku di sini, tapi kalau nak dibandingkan dengan negara asal saya… Perpecahan yang wujud di sana jauh lebih susah untuk dikawal,” katanya.

Andrew yang juga seorang pakar digital itu menyifatkan rakyat malaysia menunjukkan perpaduan berbanding perpecahan di tempat kerjanya.

“Saya seorang sahaja pekerja di sana dari barat atau Mat Salleh,” katanya berseloroh dalam catatannya itu.

Advertisement

Merujuk kepada tempat beliau bekerja, Andrew berkata terdapat lebih ramai pekerja wanita berbanding lelaki dan mereka memegang jawatan pengurus.

“Mereka semua mempunyai latar belakang yang berbeza dari segi budaya, agama dan kepercayaan,” katanya.

Andrew juga menyifatkan rakan sekerjanya terdiri daripada mereka yang rajin berusaha, periang, berbakat, saling memahami antara satu sama lain dan bekerjasama menyiapkan sesuatu tugasan. 

“Karenah lucu, setiakawan, ambil berat dan semangat kesatuan mereka adalah sebab kenapa saya memilih untuk bekerja di negara ini dan saya berasa amat beruntung,” jelas Andrew.

Warga UK itu juga meraikan semangat kesatuan yang ada pada majoriti rakyat Malaysia. – The Merdeka Times

Sumber: LinkedIn Andrew Martin

Advertisement

 

Author

Komuniti

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong

Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Hanani Zulkifli

Published

on

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong
Foto: Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung (kiri), & Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri (kanan hujung).
  • Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.
  • Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.
  • Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     
  • “Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.
  • “Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

KUALA LUMPUR – Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.

Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     

“Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.

“Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

Firdaus Wong berkata sahabatnya itu berkelayakan jurusan pengajian Islam dari Universiti Maghribi dan sangat aktif dalam bidang dakwah, khususnya penulisan dalam bidang hadis, maqasid syariah dan sejarah Islam.

Malah, katanya, Mohd Fikri telah menghasilkan lebih 20 buku dan pernah menjadi kolumnis dalam beberapa majalah.

Advertisement

“Namun hasratnya untuk meneruskan usaha dakwah itu terhenti disebabkan penyakit yang dialaminya,” kata Firdaus Wong. 

Mana-mana pihak ingin membantu usaha dakwah dan kebajikan MRM, boleh menyalurkan sumbangan ke akaun MAYBANK 5648 1052 0353 (Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur dan Selangor). — The Merdeka Times

Sumber:  Facebook

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending