Connect with us

Antarabangsa

Badan induk renang dunia sekat, universiti pula calon transgender anugerah wanita terbaik NCAA 2022!

Lia Thomas yang merupakan atlet perenang transgender pertama menjuarai NCAA awal tahun ini telah disekat penyertaannya dalam kategori wanita oleh badan induk renang dunia FINA.

Wartawan TMT

Published

on

perenang transgender induk renang
Foto: Lia Thomas, atlet perenang transgender.
  • Disekat oleh badan induk renang dunia FINA dari menyertai acara kategori wanita.
  • Mula terkenal sebagai transgender pertama dalam sejarah Divisyen I menjuarai NCAA awal tahun ini.
  • Menjuarai acara renang gaya bebas 500 ela kategori wanita.
  • Sebelum pertukaran jantina, Lia Thomas pernah bertanding dalam pasukan renang kategori lelaki Pennsylvania selama tiga tahun.

PENNSYLVANIA – Lia Thomas yang merupakan atlet perenang transgender pertama menjuarai NCAA awal tahun ini telah disekat penyertaannya dalam kategori wanita oleh badan induk renang dunia FINA.

Walaupun tindakan itu dikenakan ke atas Thomas, atlet sukan renang transgender itu masih dicalonkan oleh Universiti Pennsylvania untuk anugerah wanita terbaik NCAA 2022.

Reuters melaporkan, Thomas mula dikenali ramai sejak menjadi transgender pertama dalam sejarah Divisyen I yang menjuarai NCAA awal tahun ini selepas beliau memenangi acara renang gaya bebas 500 ela kategori wanita pada bulan Mac lalu dan turut menaruh harapan untuk bersaing di Sukan Olimpik.

Tidak lama selepas kemenangan itu, Thomas menjadi sasaran perbincangan hangat dan ini merupakan faktor penyekatannya diputuskan melalui undian oleh badan induk renang dunia FINA.

Sebelum pertukaran jantina, beliau pernah bertanding dalam pasukan renang kategori lelaki Pennsylvania selama tiga tahun dan pernah memegang beberapa rekod kategori itu.

Menurut NCAA, seramai 577 atlet siswazah akan dicalonkan oleh pihak kolej. Setiap kolej boleh mengiktiraf sehingga dua atlet renang kategori wanita dan Thomas telah dicalonkan bagi acara renang dan terjun Divisyen I.

Jawatankuasa pemilihan Wanita Terbaik bakal memilih 10 atlet dari kalangan pelajar NCAA setiap dari tiga Divisyen. Jawatankuasa tersebut kemudiannya akan umumkan sembilan finalis daripada 30 teratas setiap daripada tiga Divisyen itu.

Pemenang akan diumumkan pada bulan Januari di Konvensyen NCAA San Antonio.

Sumber: Reuters

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending