Connect with us

Antarabangsa

Badan induk renang dunia sekat, universiti pula calon transgender anugerah wanita terbaik NCAA 2022!

Lia Thomas yang merupakan atlet perenang transgender pertama menjuarai NCAA awal tahun ini telah disekat penyertaannya dalam kategori wanita oleh badan induk renang dunia FINA.

Wartawan TMT

Published

on

perenang transgender induk renang
Foto: Lia Thomas, atlet perenang transgender.
  • Disekat oleh badan induk renang dunia FINA dari menyertai acara kategori wanita.
  • Mula terkenal sebagai transgender pertama dalam sejarah Divisyen I menjuarai NCAA awal tahun ini.
  • Menjuarai acara renang gaya bebas 500 ela kategori wanita.
  • Sebelum pertukaran jantina, Lia Thomas pernah bertanding dalam pasukan renang kategori lelaki Pennsylvania selama tiga tahun.

PENNSYLVANIA – Lia Thomas yang merupakan atlet perenang transgender pertama menjuarai NCAA awal tahun ini telah disekat penyertaannya dalam kategori wanita oleh badan induk renang dunia FINA.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Walaupun tindakan itu dikenakan ke atas Thomas, atlet sukan renang transgender itu masih dicalonkan oleh Universiti Pennsylvania untuk anugerah wanita terbaik NCAA 2022.

Reuters melaporkan, Thomas mula dikenali ramai sejak menjadi transgender pertama dalam sejarah Divisyen I yang menjuarai NCAA awal tahun ini selepas beliau memenangi acara renang gaya bebas 500 ela kategori wanita pada bulan Mac lalu dan turut menaruh harapan untuk bersaing di Sukan Olimpik.

Tidak lama selepas kemenangan itu, Thomas menjadi sasaran perbincangan hangat dan ini merupakan faktor penyekatannya diputuskan melalui undian oleh badan induk renang dunia FINA.

Sebelum pertukaran jantina, beliau pernah bertanding dalam pasukan renang kategori lelaki Pennsylvania selama tiga tahun dan pernah memegang beberapa rekod kategori itu.

Menurut NCAA, seramai 577 atlet siswazah akan dicalonkan oleh pihak kolej. Setiap kolej boleh mengiktiraf sehingga dua atlet renang kategori wanita dan Thomas telah dicalonkan bagi acara renang dan terjun Divisyen I.

Jawatankuasa pemilihan Wanita Terbaik bakal memilih 10 atlet dari kalangan pelajar NCAA setiap dari tiga Divisyen. Jawatankuasa tersebut kemudiannya akan umumkan sembilan finalis daripada 30 teratas setiap daripada tiga Divisyen itu.

Pemenang akan diumumkan pada bulan Januari di Konvensyen NCAA San Antonio.

Sumber: Reuters

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending