Connect with us

Terkini

Selangor teliti polisi Pulau Pinang larang warga asing jadi tukang masak di gerai penjaja

Kerajaan Selangor akan meneliti polisi yang dilaksanakan kerajaan Pulau Pinang yang melarang warga asing untuk bekerja sebagai tukang masak di gerai penjaja.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Exco Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Negeri Selangor, Datuk Ng Suee Lim.
  • Kerajaan Selangor akan meneliti polisi yang dilaksanakan kerajaan Pulau Pinang yang melarang warga asing untuk bekerja sebagai tukang masak di gerai penjaja.
  • Exco Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Negeri Selangor Datuk Ng Suee Lim berkata ia merupakan satu langkah kawalan awal untuk memastikan warga asing tidak berterusan menjaja tanpa kebenaran.
  • “Apabila kita laksana perkara sedemikian, akan ada banyak pengusaha yang bakal protes, kenapa tidak boleh (dibenarkan warga asing jadi tukang masak).
  • “Jadi, cadangan ini kita akan teliti dan rujuk dengan kerajaan Pulau Pinang dari segi bagaimana pelaksanaan mereka dan kalau sesuai, kita akan cuba laksanakan,” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini.

SHAH ALAM – Kerajaan Selangor akan meneliti polisi yang dilaksanakan kerajaan Pulau Pinang yang melarang warga asing untuk bekerja sebagai tukang masak di gerai penjaja.

Exco Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Negeri Selangor Datuk Ng Suee Lim berkata ia merupakan satu langkah kawalan awal untuk memastikan warga asing tidak berterusan menjaja tanpa kebenaran.

Bagaimanapun, beliau berkata perkara itu sukar dilakukan ketika ini memandangkan jumlah penduduk Selangor yang ramai iaitu melebihi tujuh juta orang.

“Apabila kita laksana perkara sedemikian, akan ada banyak pengusaha yang bakal protes, kenapa tidak boleh (dibenarkan warga asing jadi tukang masak).

“Jadi, cadangan ini kita akan teliti dan rujuk dengan kerajaan Pulau Pinang dari segi bagaimana pelaksanaan mereka dan kalau sesuai, kita akan cuba laksanakan,” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini.

Ng menjawab soalan tambahan Chua Wei Kiat (PH-Rawang) yang mencadangkan Selangor mengikut langkah dilakukan Pulau Pinang yang melarang warga asing bekerja sebagai tukang masak di gerai penjaja.

Kerajaan Pulau Pinang sebelum ini telah menguatkuasakan larangan bagi warga asing untuk bekerja sebagai tukang masak utama di gerai penjaja mulai 1 Jan 2016. – BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending