Connect with us

Terkini

(VIDEO) PM tegaskan MAHB tidak pernah dijual kepada pihak asing

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak dijual kepada syarikat asing sebagaimana naratif itu dimainkan segelintir pihak ketika ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • “Kita nak jelaskan ini dulu seperti mana dibangkitkan pertama dengan perubahan ini pemilikan Khazanah dan KWSP meningkat dari 41 peratus kepada 70. Ini berbeda dengan naratif di luar seolah ada penjualan. Tiada penjualan MAHB kepada syarikat asing. 
  • “Selama ini syarikat asing memiliki sekitar 27 peratus dan inilah yang diambil alih oleh ADIA dan GIP, itu saya nak jelaskan fakta… Apakah kita ada penjualan melibatkan lapangan terbang? Tidak,” katanya pada Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di sidang Dewan Rakyat di sini pada Selasa.
  • Anwar berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Paya Besar-BN, Datuk Indera Mohd Shahar Abdullah yang meminta beliau menjelaskan tentang keputusan konsortium (para pemegang saham) syarikat pelaburan berkaitan kerajaan terhadap penjualan saham MAHB kepada GIP.

KUALA LUMPUR — Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak dijual kepada syarikat asing sebagaimana naratif itu dimainkan segelintir pihak ketika ini.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata penstrukturan semula MAHB itu sebaliknya akan meningkatkan pemilikan saham Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) daripada 41 peratus kepada 70 peratus.

“Sekarang berbangkit soal konsortium MAHB yang dimiliki sekitar 41 peratus oleh Khazanah dan KWSP mengizinkan syarikat asing khususnya GIP (Global Infrastructure Partners) dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) untuk memiliki bersama (saham sebanyak) 30 peratus.

“Kita nak jelaskan ini dulu seperti mana dibangkitkan pertama dengan perubahan ini pemilikan Khazanah dan KWSP meningkat dari 41 peratus kepada 70. Ini berbeda dengan naratif di luar seolah ada penjualan. Tiada penjualan MAHB kepada syarikat asing. 

“Selama ini syarikat asing memiliki sekitar 27 peratus dan inilah yang diambil alih oleh ADIA dan GIP, itu saya nak jelaskan fakta… Apakah kita ada penjualan melibatkan lapangan terbang? Tidak,” katanya pada Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di sidang Dewan Rakyat di sini pada Selasa.

Anwar berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Paya Besar-BN, Datuk Indera Mohd Shahar Abdullah yang meminta beliau menjelaskan tentang keputusan konsortium (para pemegang saham) syarikat pelaburan berkaitan kerajaan terhadap penjualan saham MAHB kepada GIP.

Ini susulan GIP sebuah firma yang bakal diambil alih syarikat pro-zionis, BlackRock yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

GIP pada Jumaat lalu bagaimanapun dilaporkan menegaskan BlackRock Inc tidak pernah sama sekali terlibat dalam sebarang transaksi berhubung penstrukturan semula kepentingan dalam MAHB melalui Gateway Development Alliance (GDA).

Mengulas lanjut, Anwar berkata perubahan dilakukan tersebut juga hanya melibatkan pengurusan MAHB yang menguruskan lapangan terbang dan ia kekal milik Malaysia.

Katanya, situasi itu sama seperti MAHB diberi izin oleh Kerajaan Turkiye untuk menguruskan Istanbul Sabiha Gökçen International Airport, namun pemilikan ia kekal milik negara republik tersebut.

“Faktor keselamatan tidak berbangkit kerana (MAHB) masih milik kerajaan satu, keselamatan tanggungjawab kerajaan, pengerusi syarikat dan CEO masih rakyat Malaysia,” katanya menjawab soalan berkenaan isu keselamatan negara dalam pengambil alihan saham itu kerana ia membabitkan lapangan terbang. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending