Connect with us

Terkini

Pengundi Cina mampu jadi penentu kemenangan selesa – Joohari

Calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin mengakui sokongan 22.5 peratus pengundi Cina di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap penentu kepada kemenangan selesa Kerajaan Perpaduan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu, 6 Julai ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Calon PH Dr Joohari Ariffin mengakui sokongan 22.5 peratus pengundi Cina di DUN Sungai Bakap penentu kepada kemenangan selesa Kerajaan Perpaduan pada PRK kawasan itu, 6 Julai ini.
  •   “Jadi saya harap dengan sokongan yang diberikan oleh masyarakat Cina, saya akan dapat majoriti selesa pada PRK ini,” katanya kepada Bernama selepas bertemu pengundi Cina di Kampung Baru Wellesley, malam tadi.
  •  Kerusi DUN Sungai Bakap mempunyai 39,279 pengundi berdaftar dengan pengundi Melayu sebanyak 59.4 peratus, diikuti pengundi Cina 22.5 peratus, India 17.4 peratus dan lain-lain 0.7 peratus.

NIBONG TEBAL — Calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin mengakui sokongan 22.5 peratus pengundi Cina di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap penentu kepada kemenangan selesa Kerajaan Perpaduan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu, 6 Julai ini.

Joohari, 60, yang mesra disapa Cikgu Joo berkata setakat ini beliau yakin mendapat sokongan padu daripada masyarakat Cina berdasarkan kepada jaminan yang diberikan mereka ketika ditemui beliau sepanjang turun berkempen.

“Jadi saya harap dengan sokongan yang diberikan oleh masyarakat Cina, saya akan dapat majoriti selesa pada PRK ini,” katanya kepada Bernama selepas bertemu pengundi Cina di Kampung Baru Wellesley, di sini malam tadi.

Joohari meluangkan masa bertemu pengundi termasuk beramah mesra bersama penganut Tokong Kuan Yim di Restoran Lai Lai Seafood di kampung itu yang turut dihadiri Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

Kerusi DUN Sungai Bakap mempunyai 39,279 pengundi berdaftar dengan pengundi Melayu sebanyak 59.4 peratus, diikuti pengundi Cina 22.5 peratus, India 17.4 peratus dan lain-lain 0.7 peratus.

Sementara itu, salah seorang pengundi DUN Sungai Bakap Tan Chiew Kim, 58, dari Kampung Baru Wellesley berkata setelah beramah mesra bersama calon PH, beliau yakin Joohari mampu membawa suara masyarakat kaum bukan Melayu, seiring dengan aspirasi Kerajaan Perpaduan.

“Saya percaya calon PH ini nampak pandai dan serasi, temu masyarakat Cina. Jadi dia lebih bagus diangkat jadi jambatan kepada kerajaan negeri dan Persekutuan.

“Saya mahu dia menang sebab saya percaya kesejahteraan dan kebajikan rakyat akan dijaga sekiranya dia dipilih nanti,” katanya yang akan mengundi di Sekolah Kebangsaan Sungai Duri.

Joohari dicabar Naib Yang Dipertua PAS Nibong Tebal Abidin Ismail mewakili Perikatan Nasional (PN) dalam pertembungan satu lawan satu pada PRK berkenaan yang diadakan berikutan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lepas akibat penyakit keradangan dalam perut.

Pada Pilihan Raya Negeri(PRN) Ogos tahun lepas, Nor Zamri merampas kerusi DUN Sungai Bakap yang merupakan kubu kuat PKR sejak 2008 selepas menewaskan calon PH Nurhidayah Che Ros dengan majoriti 1,563 undi.

Sungai Bakap merupakan satu daripada tiga DUN di bawah Parlimen Nibong Tebal. – BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending