Connect with us

Terkini

Gerakan boikot berkaitan Israel tidak jejas ekonomi negara

Usaha atau gerakan boikot terutama ke atas perniagaan makanan dan minuman yang didakwa ada kaitan dengan Israel kurang memberi impak terhadap ekonomi negara secara langsung, namun mendatangkan sedikit kesan kepada sektor pekerjaan, kata Kementerian Ekonomi.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Usaha atau gerakan boikot terutama ke atas perniagaan makanan dan minuman didakwa ada kaitan dengan Israel kurang memberi impak terhadap ekonomi negara secara langsung, namun mendatangkan sedikit kesan kepada sektor pekerjaan, kata Kementerian Ekonomi.
  • Ini berikutan sumbangan subsektor makanan dan minuman kepada KDNK adalah kecil iaitu 2.3 peratus pada 2023 dan 2.4 peratus pada suku pertama 2024.
  • “Meskipun gerakan boikot masih berterusan, Malaysia terus mencatat pertumbuhan ekonomi memberangsangkan iaitu 4.2 peratus pada suku pertama 2024 yang disokong oleh aktiviti ekonomi domestik yang berdaya tahan,” kata kementerian berkenaan dalam jawapan bertulis disiarkan di laman web rasmi Parlimen pada Selasa.
  • Bagaimanapun wujud peningkatan dari segi jumlah pekerja yang kehilangan kerja berdasarkan Laporan Employment Insurance System Perkeso.

KUALA LUMPUR — Usaha atau gerakan boikot terutama ke atas perniagaan makanan dan minuman yang didakwa ada kaitan dengan Israel kurang memberi impak terhadap ekonomi negara secara langsung, namun mendatangkan sedikit kesan kepada sektor pekerjaan, kata Kementerian Ekonomi.

Ini berikutan sumbangan subsektor makanan dan minuman kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah kecil iaitu 2.3 peratus pada 2023 dan 2.4 peratus pada suku pertama 2024.

Kementerian itu berkata kecenderungan pengguna untuk beralih kepada produk perniagaan jenama tempatan juga dapat mengimbangi impak berkenaan seterusnya meningkatkan aktiviti ekonomi domestik.

“Meskipun gerakan boikot masih berterusan, Malaysia terus mencatat pertumbuhan ekonomi memberangsangkan iaitu 4.2 peratus pada suku pertama 2024 yang disokong oleh aktiviti ekonomi domestik yang berdaya tahan,” kata kementerian berkenaan dalam jawapan bertulis disiarkan di laman web rasmi Parlimen pada Selasa.

Bagaimanapun, Kementerian Ekonomi berkata wujud peningkatan dari segi jumlah pekerja yang kehilangan kerja berdasarkan Laporan Employment Insurance System oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Bagi tempoh Januari-Mei 2024, seramai 22,315 pekerja telah kehilangan pekerjaan berbanding 18,026 untuk tempoh sama pada 2023 yang membabitkan peningkatan sebanyak 23.8 peratus.

Daripada jumlah ini, sebanyak 1,091 pekerja atau 4.9 peratus adalah bagi pekerja sektor penginapan dan aktiviti perkhidmatan makanan.

Kementerian Ekonomi berkata seramai 583 pekerja atau 50.7 peratus kehilangan pekerjaan yang dilaporkan pula berpunca daripada penutupan dan pengecilan saiz perniagaan.

“Data kehilangan pekerjaan ini adalah secara umum serta tidak menjurus kepada sektor makanan dan minuman sahaja,” katanya.– BERNAMA/Buletin TV3

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending