Connect with us

Antarabangsa

Georgia mahu haramkan ‘gerakan LGBTQ’

Speaker Parlimen Georgia, Shalva Papuashvili mengumumkan inisiatif menyeluruh bertujuan melindungi nilai tradisional kekeluargaan, lapor RT.

A.R. Khan

Published

on

Foto : Gambar sekadar hiasan.
  • Speaker Parlimen Georgia, Shalva Papuashvili mengumumkan inisiatif menyeluruh bertujuan melindungi nilai tradisional kekeluargaan, lapor RT.
  • Set cadangan terlibat termasuk larangan perkahwinan gay dan pengambilan anak bawah umur oleh pasangan homoseksual.
  • Parti Georgian Dream yang memerintah juga dalam usaha mengharamkan LGBTQ dan propaganda sumbang mahram ditujukan kepada golongan bawah umur dan melarang penyiar dan pengiklan daripada menyiarkan adegan intim sesama jenis.
  • Pembedahan penukaran jantina dan perubahan jantina dalam dokumen rasmi juga akan diharamkan di bawah cadangan itu.
  • “Hari ini, majoriti Parlimen memulakan pakej rang undang-undang berkenaan Nilai Kekeluargaan dan Perlindungan Anak Bawah Umur terdiri daripada satu rang undang-undang utama… dan 18 rang undang-undang berkaitan meminda pelbagai undang-undang, kod sivil, kod buruh, perundangan pendidikan dan sebagainya,” kata Papuashvili ketika sesi taklimat kerajaan pada Selasa.

Speaker Parlimen Georgia, Shalva Papuashvili mengumumkan inisiatif menyeluruh bertujuan melindungi nilai tradisional kekeluargaan, lapor RT.

Set cadangan terlibat termasuk larangan perkahwinan gay dan pengambilan anak bawah umur oleh pasangan homoseksual.

Parti Georgian Dream yang memerintah juga dalam usaha mengharamkan LGBTQ dan propaganda sumbang mahram ditujukan kepada golongan bawah umur dan melarang penyiar dan pengiklan daripada menyiarkan adegan intim sesama jenis.

Pembedahan penukaran jantina dan perubahan jantina dalam dokumen rasmi juga akan diharamkan di bawah cadangan itu.

“Hari ini, majoriti Parlimen memulakan pakej rang undang-undang berkenaan Nilai Kekeluargaan dan Perlindungan Anak Bawah Umur terdiri daripada satu rang undang-undang utama… dan 18 rang undang-undang berkaitan meminda pelbagai undang-undang, kod sivil, kod buruh, perundangan pendidikan dan sebagainya,” kata Papuashvili ketika sesi taklimat kerajaan pada Selasa.

Menurut Papuashvili, rang undang-undang dicadangkan itu mungkin diluluskan dalam bacaan pertama seawal bulan ini.

Media Barat memanggil cadangan itu “pencegahan gaya Russia”, mengaitkan bagaimana Moscow semakin mengetatkan undang-undang membabitkan “propaganda LGBT” sejak awal 2010-an.

Tindakan Russia itu bermula dengan larangan penyebarannya dalam kalangan kanak-kanak bawah umur dan akhirnya memperluaskan larangan itu pada 2022 kepada golongan dewasa. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending