Connect with us

Antarabangsa

Gadis muda UK lebih banyak minum arak, rokok & vape berbanding lelaki – Kajian

Penggunaan minuman beralkohol, rokok dan vape gadis muda UK melebihi kanak-kanak lelaki, lapor satu kajian utama.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggunaan minuman beralkohol, rokok dan vape gadis muda UK melebihi kanak-kanak lelaki, lapor satu kajian utama.
 • England berada pada ‘kedudukan teratas carta’ global membabitkan penyalahgunaan alkohol kanak-kanak, demikian menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melibatkan 44 negara, lapor Daily Mail.
 • Dalam satu kajian terbesar seumpamanya pada April lalu, penyelidik meneliti data membabitkan 280,000 kanak-kanak berumur 11, 13 dan 15 tahun.
 • Mereka mendapati kanak-kanak perempuan di UK berusia 13 dan 15 tahun lebih cenderung meminum arak, merokok dan vape berbanding kanak-kanak lelaki.
 • Dua perlima gadis di England dan Scotland didapati menghisap vape pada usia 15 tahun, lebih tinggi daripada negara lain seperti Perancis, Jerman dan Sepanyol.
 • Penyelidik juga mendapati 30 peratus daripada kanak-kanak perempuan berusia 15 tahun dan 17 peratus daripada lelaki berusia 15 tahun di England menggunakan vape dalam tempoh 30 hari yang lalu.

Penggunaan minuman beralkohol, rokok dan vape gadis muda UK melebihi kanak-kanak lelaki, lapor satu kajian utama.

England berada pada ‘kedudukan teratas carta’ global membabitkan penyalahgunaan alkohol kanak-kanak, demikian menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melibatkan 44 negara, lapor Daily Mail.

Dalam satu kajian terbesar seumpamanya pada April lalu, penyelidik meneliti data membabitkan 280,000 kanak-kanak berumur 11, 13 dan 15 tahun.

Mereka mendapati kanak-kanak perempuan di UK berusia 13 dan 15 tahun lebih cenderung meminum arak, merokok dan vape berbanding kanak-kanak lelaki.

Dua perlima gadis di England dan Scotland didapati menghisap vape pada usia 15 tahun, lebih tinggi daripada negara lain seperti Perancis, Jerman dan Sepanyol.

Penyelidik juga mendapati 30 peratus daripada kanak-kanak perempuan berusia 15 tahun dan 17 peratus daripada lelaki berusia 15 tahun di England menggunakan vape dalam tempoh 30 hari lalu.

Sekali lagi, jumlah ini tinggi berbanding kanak-kanak di beberapa negara lain, termasuk Ireland, Kanada, Portugal, Sepanyol dan Denmark.

Kajian itu juga mendapati kanak-kanak perempuan lebih cenderung menggunakan vape menjelang usia 15 tahun berbanding purata di semua 44 negara yang dikaji – dengan penggunaan vape kini mengatasi merokok.

Kanak-kanak berumur 11 dan 13 tahun di England juga paling berkemungkinan meminum minuman beralkohol berbanding anak-anak muda di semua negara lain.

Dan berbeza dengan negara Eropah lain, kadar mabuk di UK adalah tinggi, terutama dalam kalangan kanak-kanak perempuan.

England mendahului carta global pada usia 11 tahun, dengan 34 peratus kanak-kanak perempuan dan 35 peratus kanak-kanak lelaki mengatakan mereka telah meminum alkohol, menurut penyelidikan WHO.

Menjelang usia 13 tahun, jumlah ini meningkat kepada 57 peratus dalam kalangan kanak-kanak perempuan dan 50 peratus pada kanak-kanak lelaki – terus meletakkannya pada kedudukan tertinggi berbanding semua negara lain yang dikaji.

Pada usia 15 tahun, 53 peratus kanak-kanak perempuan berkata mereka meminum alkohol 30 hari lepas, berbanding 39 peratus kanak-kanak lelaki. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Harley Davidson dikecam taja acara LGBT kanak-kanak

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.
 • Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan kempen Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.
 • Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.
 • Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya.
 • Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan dasar Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.

Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.

Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya, lapor Daily Mail.

Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal itu dikatakan bekerjasama dengan kumpulan politik yang mendorong idea haluan kiri, termasuk Wisconsin LGBT Chamber of Commerce, United Way dan Kempen Hak Asasi Manusia.

Dengan apa berlaku, wang Harley-Davidson menurutnya mempromosikan prosedur perubahan jantina ke atas kanak-kanak.

Sekitar 1,800 pekerja turut diberikan latihan bagaimana menjadi ‘sekutu LGBTQ+’.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending