Connect with us

Terkini

ESG kurangkan kos, maksimum pulangan perusahaan mikro, kecil & sederhana – CEO SME Corp

Pelaksanaan prinsip Ekonomi, Sosial dan Urus Tadbir (ESG) akan mengurangkan kos dan memberi pulangan lebih baik kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di negara ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif, SME Corporation Malaysia (SME Corp), Rizal Nainy.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Ketua Pegawai Eksekutif, SME Corporation Malaysia (SME Corp), Rizal Nainy.
  • Pelaksanaan prinsip Ekonomi, Sosial dan Urus Tadbir (ESG) akan mengurangkan kos dan memberi pulangan lebih baik kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di negara ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif, SME Corporation Malaysia (SME Corp), Rizal Nainy.
  • Beliau berkata ESG bukan rangka kerja sekadar memenuhi keperluan perniagaan, tetapi ia inisiatif pengukuhan jenama selain pada jangka masa panjang berfungsi mengurangkan kos operasi PMKS.
  • “ESG ini bukan sekadar requirement untuk sesuatu perniagaan tu, tetapi ia dari segi jangka masa panjang, dia akan memberi pulangan yang baik, profit, akan mengurangkan lagi kos.
  • “Begitu juga dengan reputasi, jenama, bila ada ESG ni maka secara umumnya mereka mengetahui yang produk-produk begini adalah produk yang berkualiti, yang memang peka kepada persekitaran, begitu juga dengan tatakelola yang baik,” katanya di Majlis Pelancaran ASEAN Hong Kong, China (AHKC) SMEs Going ESG Policy Dialogue & Workshop 2024 di Sunway Putra Hotel di ibu negara hari ini.

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan prinsip Ekonomi, Sosial dan Urus Tadbir (ESG) akan mengurangkan kos dan memberi pulangan lebih baik kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di negara ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif, SME Corporation Malaysia (SME Corp), Rizal Nainy.

Rizal berkata ESG bukan rangka kerja sekadar memenuhi keperluan perniagaan, tetapi ia inisiatif pengukuhan jenama, selain pada jangka masa panjang berfungsi mengurangkan kos operasi PMKS.

“ESG ini bukan sekadar requirement untuk sesuatu perniagaan tu, tetapi ia dari segi jangka masa panjang, dia akan memberi pulangan yang baik, profit, akan mengurangkan lagi kos.

“Sebabnya kalau kita tengok kriteria di dalam ESG seperti persekitaran, environment, ada waste management, pengurusan sisa ya, pengurusan air, pengurusan tenaga dan juga pengurusan energylah.

“Maka dengan ada pengurusan yang baik, seperti menggunakan solar umpamanya, dia akan mengurangkan penggunaan elektrik secara apa yang kita buat sekarang ni, jadi pengurangan tu akan memberi pengurangan kos dari segi perniagaan, maka dengan itu dia akan memberi keuntungan yang lebih dari jangka masa panjang.

“Begitu juga dengan reputasi, jenama, bila ada ESG ni, maka secara umumnya mereka mengetahui yang produk-produk begini adalah produk yang berkualiti, yang memang peka kepada persekitaran, begitu juga dengan tatakelola yang baik,” katanya di Majlis Pelancaran ASEAN Hong Kong, China (AHKC) SMEs Going ESG Policy Dialogue & Workshop 2024 di Sunway Putra Hotel di sini hari ini.

Majlis dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick itu dihadiri sekitar 300 delegasi negara ASEAN yang bakal berkongsi pengamalan ESG negara dan industri masing-masing dalam dialog dan bengkel selama dua hari bermula hari ini.

Menjawab pertanyaan The Merdeka Times, Rizal memperakui cabaran pelaksanaan pengamalan ESG berpunca daripada kekurangan pengetahuan dan informasi dalam kalangan PMKS.

“ESG ni kepada PMKS memang menjadi satu cabaran, yang pertamanya cabaran utama mereka sebab kekurangan ilmu ataupun information berkenaan ESG, jadi mereka tak tahu bagaimana nak bermula,” katanya.

Rizal turut berkongsi langkah diambil SME Corp bagi memudahkan PMKS mendapatkan informasi garis panduan ESG yang boleh diakses di laman sesawang SME Corp.

“SME Malaysia telah mengeluarkan satu quick guide, garis panduan kepada PMKS di dalam ESG ini. 

“Dan di dalam buku tersebut atau buku panduan tersebut memang very orang cakap senang untuk difahami oleh PKS, ada lapan langkah atau step yang mudah untuk dibuat dan 13 kriteria yang perlu mereka melaksanakan (dalam) assessment ESG tersebut. 

“Jadi senang nak faham, saya harap semua PKS di luar sana pergi ke website kami yang mempunyai link kepada self assessment (penilaian kendiri) ESG tersebut dan mereka akan dapat buku panduan secara percuma, iaitu E-book secara percuma,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending