Connect with us

Terkini

Bekas bendahari Hindu Sangam peluk Islam

Bekas bendahari Hindu Sangam yang menyifatkan dirinya sebagai penganut agama Hindu yang sangat tegas dan degil, memeluk agama Islam pada Selasa.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (tengah atas).
  • Pengislaman Aminah Pooranam itu sekali gus menyaksikan beliau mengikuti langkah anak sulungnya, Abd Rahman yang memeluk agama Islam pada 1988, manakala anak perempuannya pula Alysha memeluk Islam 11 tahun lalu dan menantu lelakinya, Razman Roy atau panggilan lebih mesra Roy memeluk Islam 15 tahun lalu.
  • Antara perkara mendorong pengislaman beliau adalah apabila beliau merasai sendiri bagaimana rakan-rakan Melayu-Muslim dan anak menantu beliau yang melayaninya dengan sangat baik, bahkan layanan itu kadang-kadang jauh lebih baik daripada keluarga beliau sendiri.
  • “Saya seorang Hindu yang sangat tegas. Sangat sangat tegas. Saya pernah membina kuil Hindu di Seremban, menyokongnya dengan wang saya sendiri & merupakan bekas bendahari Hindu Sangam tau. Saya seorang yang sangat degil awak tahu. Tiada siapa yang boleh meyakinkan saya tentang apa-apa jika saya tidak mahu.
  • “Jadi hari itu selepas saya dimasukkan ke hospital ah, saya rasa panggilan itu sudah ada. Hidayahlah, seperti apa yang mereka sebut. Saya suruh mereka hubungi ustaz, saya nak masuk Islam. Awak tahu, saya berasa sangat gembira dan damai walaupun hanya dengan mengatakannya,” katanya ketika ditanyakan bagaimana beliau menyakinkan dirinya untuk memeluk agama Islam, sedangkan beliau seorang yang degil.
  • Kisah pengislaman Aminah Pooranam itu dikongsikan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung di media sosial beliau, semalam selepas membantu mengislamkan wanita berkenaan atas permintaannya sendiri.

KUALA LUMPUR — Bekas bendahari Hindu Sangam yang menyifatkan dirinya sebagai penganut agama Hindu yang sangat tegas dan degil, memeluk agama Islam pada Selasa.

Pengislaman Aminah Pooranam itu sekali gus menyaksikan beliau mengikuti langkah anak sulungnya, Abd Rahman yang memeluk agama Islam pada 1988, manakala anak perempuannya pula Alysha memeluk Islam 11 tahun lalu dan menantu lelakinya, Razman Roy atau panggilan lebih mesra Roy memeluk Islam 15 tahun lalu.

Aminah Pooranam berkata antara perkara mendorong pengislaman beliau adalah apabila merasai sendiri bagaimana rakan-rakan Melayu-Muslim dan anak menantu beliau yang melayaninya dengan sangat baik, bahkan layanan itu kadang-kadang jauh lebih baik daripada keluarga beliau sendiri.

Katanya, sekalipun beliau seorang yang sangat degil, namun beliau sentiasa ingin bersama dengan orang baik.

“Saya seorang Hindu yang sangat tegas. Sangat sangat tegas. Saya pernah membina kuil Hindu di Seremban, menyokongnya dengan wang saya sendiri & merupakan bekas bendahari Hindu Sangam tau. Saya seorang yang sangat degil awak tahu. Tiada siapa yang boleh meyakinkan saya tentang apa-apa jika saya tidak mahu.

“Awak tahu ah, saya dah cakap saya seorang yang sangat degil tapi saya sentiasa ingin bersama orang baik. Rakan-rakan Melayu Islam saya dan anak saya ini (Alysha), suaminya (Razman Roy) dan menantu saya (Norliza), awak tahu mereka semua melayan saya dengan sangat baik. Menantu saya ini, Roy melayan saya dengan sangat baik. Rakan saya yang beragama Islam melayan saya dengan begitu baik kadang-kadang lebih baik daripada keluarga saya sendiri!

“Jadi hari itu selepas saya dimasukkan ke hospital ah, saya rasa panggilan itu sudah ada. Hidayahlah, seperti apa yang mereka sebut. Saya suruh mereka hubungi ustaz, saya nak masuk Islam. Awak tahu, saya berasa sangat gembira dan damai walaupun hanya dengan mengatakannya,” katanya ketika ditanyakan bagaimana beliau menyakinkan dirinya untuk memeluk agama Islam, sedangkan beliau seorang yang degil.

Kisah pengislaman Aminah Pooranam itu dikongsikan pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung di media sosial beliau, semalam selepas membantu mengislamkan wanita berkenaan atas permintaannya sendiri.

Firdaus Wong yang juga pengasas NGO Multiracial Reverted Muslims (MRM) berkata beliau percaya ramai lagi masyarakat luar bakal mengikut jejak langkah Aminah Pooranam yang awalnya mengatakan beliau adalah seorang ‘staunch’ Hindu, namun akhirnya memeluk Islam kerana keikhlasan dan keterbukaan beliau sendiri. 

“Mereka setuju dengan kenyataan saya bahawa hanya yang ikhlas, rasional dan berani sahaja yang akan memeluk Islam dan kekal sebagai Muslim. 

“Sebelum beredar, Roy juga berkata kepada saya; “In Sha Allah Ustaz, I will try to invite more people to know and become Muslim. Doa for me Ustaz.”,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending