Connect with us

Antarabangsa

“PBB sendiri dah jadi badan pengganas” – Duta Israel ke PBB

PBB sendiri “telah menjadi badan pengganas,” kata Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Gilad Erdan kepada Radio Tentera Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Gilad Erdan.
  • PBB sendiri “telah menjadi badan pengganas,” kata Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Gilad Erdan kepada Radio Tentera Israel.
  • “Sejak Israel berundur dari Gaza – PBB bekerjasama dengan Hamas, melindunginya dan setiausaha agung (PBB) cepat mengutuk Israel untuk segala apa yang diberitakan,” katanya dipetik Al Jazeera.
  • Lebih 35,000 warga Palestin terbunuh akibat serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober lalu.
  • Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres berkali-kali mengkritik Israel kerana perangnya ke atas Gaza di mana beliau baru-baru ini berkata, Israel telah membawa “kematian dan kemusnahan tanpa henti” kepada rakyat Palestin di wilayah itu.

PBB sendiri “telah menjadi badan pengganas,” kata Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Gilad Erdan kepada Radio Tentera Israel.

“Sejak Israel berundur dari Gaza – PBB bekerjasama dengan Hamas, melindunginya dan setiausaha agung (PBB) cepat mengutuk Israel untuk segala apa yang diberitakan,” katanya dipetik Al Jazeera.

Lebih 35,000 warga Palestin terbunuh akibat serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober lalu.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres sebelum ini menjelaskan pendiriannya dalam insiden konflik di Gaza.

“Saya mengutuk dengan tegas tindakan keganasan mengerikan 7 Oktober yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh Hamas di Israel. 

“Tiada apa-apa yang boleh mewajarkan pembunuhan yang disengajakan, mencederakan dan menculik orang awam atau pelancaran roket terhadap sasaran awam,” kata Guterres.

Guterres juga berkali-kali mengkritik Israel kerana perangnya ke atas Gaza.

Beliau berkata Israel telah membawa “kematian dan kemusnahan tanpa henti” kepada rakyat Palestin di wilayah itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending