Connect with us

Terkini

Masyarakat perlu bijak nilai laporan wartawan warga – Pakar

Masyarakat perlu bijak menilai pelaporan berita dihasilkan wartawan warga di platform media baharu kerana adakalanya ia mengandungi berita palsu berbanding media arus perdana yang berlandaskan fakta tepat dan sahih.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Masyarakat perlu bijak menilai pelaporan berita dihasilkan wartawan warga di platform media baharu kerana adakalanya ia mengandungi berita palsu berbanding media arus perdana yang berlandaskan fakta tepat dan sahih.
  • Pensyarah Kanan (Kewartawanan) Pusat Kajian Media dan Komunikasi Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Shahrul Nazmi Sannusi berkata pelaporan berita dihasilkan wartawan warga juga kadangkala tidak mempunyai kredibiliti.
  • “Penulisan berita berasaskan fakta sahih serta beretika berpotensi mempengaruhi fikiran dan keputusan pembaca sekali gus meningkatkan literasi media mereka,” katanya kepada Bernama.
  • Shahrul Nazmi berkata pelaporan berita yang beretika sebagaimana menjadi pegangan media arus perdana mempunyai objektif, kredibiliti dan sumbernya juga mempunyai latar belakang berlandaskan kepakaran bidang masing-masing.
  • Presiden Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi), Muhammad Yatimin Abdullah berkata pelaporan berita wartawan warga kebanyakannya sekadar melihat dalam pelbagai platform media sosial tanpa menilai fakta sebenar sesuatu kejadian.
  • “Ini boleh menimbulkan pelbagai polemik dalam kalangan netizen berbeza dengan media arus perdana, pelaporan mereka berpandukan kepada sumber dan maklumat selari ‘Konsep 5W 1H’ yang menjadi amalan dalam kewartawanan,” katanya.

KUALA LUMPUR — Masyarakat perlu bijak menilai pelaporan berita dihasilkan wartawan warga di platform media baharu kerana adakalanya ia mengandungi berita palsu berbanding media arus perdana yang berlandaskan fakta tepat dan sahih.

Pensyarah Kanan (Kewartawanan) Pusat Kajian Media dan Komunikasi Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Shahrul Nazmi Sannusi berkata pelaporan berita dihasilkan wartawan warga juga kadangkala tidak mempunyai kredibiliti.

Beliau berkata ketika ini, media baharu dikuasai sebahagian besar wartawan warga dan orang ramai lebih memilih mempercayai pelaporan berita mereka.

“Oleh itu, media arus perdana perlu bekerja keras dan lebih profesional dalam menghasilkan pelaporan berita serta jangan memberi ruang kepada wartawan warga menghasilkan berita palsu.

“Penulisan berita berasaskan fakta sahih serta beretika berpotensi mempengaruhi fikiran dan keputusan pembaca sekali gus meningkatkan literasi media mereka,” katanya kepada Bernama.

Shahrul Nazmi berkata pelaporan berita yang beretika sebagaimana menjadi pegangan media arus perdana mempunyai objektif, kredibiliti dan sumbernya juga mempunyai latar belakang berlandaskan kepakaran bidang masing-masing.

Sementara itu, Presiden Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi), Muhammad Yatimin Abdullah berkata pelaporan berita wartawan warga kebanyakannya sekadar melihat dalam pelbagai platform media sosial tanpa menilai fakta sebenar sesuatu kejadian.

“Ini boleh menimbulkan pelbagai polemik dalam kalangan netizen berbeza dengan media arus perdana, pelaporan mereka berpandukan kepada sumber dan maklumat selari ‘Konsep 5W 1H’ yang menjadi amalan dalam kewartawanan,” katanya.

Menurut Muhammad Yatimin sesiapa pun pada hari ini boleh menjadi wartawan’ melalui telefon pintar ditambah lagi dengan media baharu, namun pilihan untuk menjadi pengguna yang bijak terletak di tangan masing-masing.

Mengulas mengenai kod etika baharu yang dilancarkan pada Februari lepas, Muhammad Yatimin berkata ia memberi nilai tambah kepada media arus perdana dan membimbing pengamal media menegakkan profesionalisme, integriti agar terus dipercayai masyarakat.

Mengenai penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 pada 25 hingga 27 Mei di Kuching, Sarawak, Muhammad Yatimin berkata dua ahli Kemudi akan menghadiri sambutan bertemakan ‘Etika Teras Kewartawanan Mapan’ itu.

Pada 27 Mei, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan merasmikan kemuncak sambutan yang memasuki edisi keempat tahun ini, selepas diperkenalkan di ibu negara pada 2018 dan sambutan berikutnya di Melaka (2022) dan Perak (2023).

Pelbagai program dirangka antaranya Persidangan Media Sarawak (SMEC) 2024 bertemakan ‘Evolusi Media dalam Era Digital’ serta program Jelajah HAWANA 2024 Bersama Siswa merangkumi enam zon iaitu Sabah, Sarawak, Utara, Timur, Selatan serta zon Tengah yang akan dilancarkan pada 24 Mei ini oleh Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil.

HAWANA 2024 merupakan perhimpunan terbesar wartawan Malaysia dan dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dengan kerjasama Kerajaan Sarawak, manakala Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) selaku agensi pelaksana.

Tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939 dan bertujuan meraikan sumbangan pengamal media yang berperanan membentuk minda masyarakat bermaklumat selain memupuk kerjasama dan memacu perubahan positif dalam industri. — BERNAMA

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending