Connect with us

Antarabangsa

Kedutaan Israel di Mexico dibakar, penunjuk perasaan marah pembunuhan beramai-ramai di Rafah

Penunjuk perasaan yang berang di Mexico membakar Kedutaan Israel di Mexico City sebagai protes pembunuhan beramai-ramai Israel yang berterusan di Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penunjuk perasaan yang berang di Mexico membakar Kedutaan Israel di Mexico City sebagai protes pembunuhan beramai-ramai Israel yang berterusan di Gaza.
  • Penunjuk perasaan yang berang di Mexico membakar Kedutaan Israel di Mexico City sebagai protes pembunuhan beramai-ramai Israel yang berterusan di Gaza.
  • Penunjuk perasaan pro-Palestin melakukan protes “Tindakan Terdesak untuk Rafah” dan menyuarakan kemarahan terhadap Kedutaan Israel yang turut dibakar menggunakan bom molotov, lapor PressTV.
  • Penunjuk perasaan menyembunyikan identiti dan membaling batu ke arah polis pencegah rusuhan sebagai balasan terhadap tindakan keras mereka menghalang laluan pemprotes ke perkarangan kedutaan dan penyemburan gas pemedih mata.
  • Pertembungan dengan anggota penguatkuasa berlaku apabila sekumpulan penunjuk perasaan cuba meleraikan halangan yang menghalang akses mereka ke perkarangan kedutaan itu.
  • Terdapat laporan yang tidak dapat disahkan berkenaan beberapa orang yang cedera dalam kekacauan itu.

Penunjuk perasaan yang berang di Mexico membakar Kedutaan Israel di Mexico City sebagai protes pembunuhan beramai-ramai Israel yang berterusan di Gaza.

Penunjuk perasaan pro-Palestin melakukan protes “Tindakan Terdesak untuk Rafah” dan menyuarakan kemarahan terhadap Kedutaan Israel yang turut dibakar menggunakan bom molotov, lapor PressTV.

Penunjuk perasaan menyembunyikan identiti dan membaling batu ke arah polis pencegah rusuhan sebagai balasan terhadap tindakan keras mereka menghalang laluan pemprotes ke perkarangan kedutaan dan penyemburan gas pemedih mata.

Pertembungan dengan anggota penguatkuasa berlaku apabila sekumpulan penunjuk perasaan cuba meleraikan halangan yang menghalang akses mereka ke perkarangan kedutaan itu.

Terdapat laporan yang tidak dapat disahkan berkenaan beberapa orang yang cedera dalam kekacauan itu.

Mexico pada Selasa memfailkan deklarasi campur tangan dalam kes Afrika Selatan yang menuduh rejim Israel melakukan “pembunuhan beramai-ramai” di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Bantahan serupa diperhatikan berlaku di seluruh dunia berikutan serangan Israel pada petang Ahad ke atas kem pelarian di Rafah yang dianggap sebagai zon selamat, mengorbankan sekurang-kurangnya 50 warga Palestin.

Susulan pengeboman maut itu, Menteri Hal Ehwal Tentera Israel, Yoav Gallant mengumumkan pada Ahad bahawa pasukan pendudukan Israel akan meneruskan operasi ketenteraannya di Rafah. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending