Connect with us

Terkini

Kapal kargo milik Israel berlabuh di Pelabuhan Klang?

Sebuah kapal kargo milik syarikat Israel didakwa berlepas dari Malaysia minggu lalu, kurang lima bulan selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan semua kapal milik negara zionis itu dilarang menggunakan pelabuhan di negara ini sebagai tanda solidariti kepada rakyat Palestin, demikian lapor MalaysiaNow pada Jumaat.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kapal kargo ZIM Rotterdam dimiliki syarikat Israel Zim Integrated Shipping Services.
  • Sebuah kapal kargo milik syarikat Israel didakwa berlepas dari Malaysia minggu lalu, kurang lima bulan selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan semua kapal milik negara zionis itu dilarang menggunakan pelabuhan di negara ini sebagai tanda solidariti kepada rakyat Palestin, demikian lapor MalaysiaNow pada Jumaat.
  • Laporan itu berdasarkan semakan portal media terbabit menerusi  Marine Traffic, aplikasi mengesan pergerakan perkapalan antarabangsa.
  • Kapal kargo ZIM Rotterdam dimiliki syarikat Israel Zim Integrated Shipping Services, didapati berlabuh di Pelabuhan Klang pada 29 April lalu, sebelum berlepas sehari kemudian menuju ke Pelabuhan Shantou, China.
  • Semalam, Anwar dilaporkan menegaskan kerajaan sama sekali tidak akan membenarkan mana-mana syarikat yang berdaftar di Israel untuk melakukan sebarang aktiviti di negara ini.
  • Beliau berkata dua syarikat didakwa membekalkan senjata kepada rejim zionis iaitu Lockheed Martin dan BAE System tidak berdaftar di Israel sepertimana syarikat perkapalan ZIM.

KUALA LUMPUR — Sebuah kapal kargo milik syarikat Israel didakwa berlepas dari Malaysia minggu lalu, kurang lima bulan selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan semua kapal milik negara zionis itu dilarang menggunakan pelabuhan di negara ini sebagai tanda solidariti kepada rakyat Palestin, demikian lapor MalaysiaNow pada Jumaat.

Laporan itu berdasarkan semakan portal media terbabit menerusi  Marine Traffic, aplikasi mengesan pergerakan perkapalan antarabangsa.

Kapal kargo ZIM Rotterdam dimiliki syarikat Israel Zim Integrated Shipping Services, didapati berlabuh di Pelabuhan Klang pada 29 April lalu, sebelum berlepas sehari kemudian menuju ke Pelabuhan Shantou, China.

ZIM Rotterdam, dengan nombor Organisasi Maritim Antarabangsa (IMO) 9398450, berlayar menggunakan bendera negara Afrika, Liberia.

Penemuan itu dijangka menimbulkan persoalan sama ada pihak berkuasa Malaysia gagal menguatkuasakan larangan serta-merta dan kekal seperti diumumkan Anwar pada Disember 2023.

Larangan itu sebelum ini menyaksikan 4,000 kontena kargo transit milik syarikat perkapalan berpangkalan di Israel, ZIM dilaporkan terkandas di Pelabuhan Klang.

Foto: Laluan digunakan ZIM Rotterdam dikesan menggunakan Marine Traffic oleh MalaysiaNow

Semalam, Anwar dilaporkan menegaskan kerajaan sama sekali tidak akan membenarkan mana-mana syarikat yang berdaftar di Israel untuk melakukan sebarang aktiviti di negara ini.

Beliau berkata dua syarikat didakwa membekalkan senjata kepada rejim zionis iaitu Lockheed Martin dan BAE System tidak berdaftar di Israel sepertimana syarikat perkapalan ZIM.

Katanya, kelulusan berhubung syarikat ZIM diperolehi sejak 2002, sebelum beliau mengambil keputusan untuk membatalkan mana-mana kapal syarikat tersebut berlabuh di perairan negara ini. 

Terbaharu, terdapat dakwaan bahawa dua syarikat yang menyertai pameran Defence and Service Asia (DSA) dan NATSEC Asia 2024 iaitu Lockheed Martin dan BAE System dikatakan merupakan pembekal senjata besar kepada rejim zionis yang sedang melakukan genosid ke atas rakyat Palestin. — The Merdeka Times

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending