Connect with us

Antarabangsa

Kalah judi, wanita Thai “tidak tahu malu” saman sami

Seorang wanita Thailand memfailkan saman terhadap seorang sami di wilayah Chon Buri, menuduhnya menipu dan menghinanya dengan mengatakan dia “tidak tahu malu.”

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Seorang sami di wilayah Chon Buri (kiri) dan wanita Thailand bernama Chompoo (kanan).
  • Seorang wanita Thailand memfailkan saman terhadap seorang sami di wilayah Chon Buri, menuduhnya menipu dan menghinanya dengan mengatakan dia “tidak tahu malu.”
  • Insiden itu berlaku atas tindakannya meminta semula pemberian dermanya kerana nombor loteri diberikan sami tersebut tidak memenangi sebarang hadiah, lapor Thaiger.
  • Sami Thai yang identitinya tidak didedahkan itu mencari keadilan dengan berkata wanita bernama Chompoo berulang kali mengganggunya dan menuduhnya menipu hanya kerana dia tidak memenangi hadiah loteri dengan nombor diberikannya.

Seorang wanita Thailand memfailkan saman terhadap seorang sami di wilayah Chon Buri, menuduhnya menipu dan menghinanya dengan mengatakan dia “tidak tahu malu.”

Insiden itu berlaku atas tindakannya meminta semula pemberian dermanya kerana nombor loteri diberikan sami tersebut tidak memenangi sebarang hadiah, lapor Thaiger.

Sami Thai yang identitinya tidak didedahkan itu mencari keadilan dengan berkata wanita bernama Chompoo berulang kali mengganggunya dan menuduhnya menipu hanya kerana dia tidak memenangi hadiah loteri dengan nombor diberikannya.

Semasa temu bual dengan Channel 3, sami itu menjelaskan bahawa dia membuka grup media sosial supaya pengikutnya dapat terlibat dalam projek amal. 

Dalam projek baru-baru ini, ahli digalakkan menderma 198 baht (RM25) untuk penyediaan makanan percuma kepada mereka yang memerlukan. 

Menurut sami itu, sebagai insentif dia bertindak berkongsi nombor loteri ‘bertuah’ dengan penderma.

Menurut sami itu, Chompoo berminat menyertai kumpulan terbabit bukan untuk projek amal tetapi nombor loteri. 

Dia meminta nombor itu daripadanya, lalu sami memintanya untuk menderma 198 baht dan kemudian memasukkannya ke grup perbualan peribadi di mana dia memberikan set nombor ‘bertuah.’

Sami itu mengeluarkan Chompoo daripada grup terbabit selepas nombor tersebut diberikan kerana grup berkenaan dikhaskan untuk pengikut rapat sahaja.

Susulan itu, Chompoo meminta semula bayaran dermanya dengan berkata penyingkirannya sesuatu yang tidak adil. 

Sami itu menambah dia menyangka Chompoo meminta bayaran balik bukan kerana penyingkiran itu tetapi kerana dia tidak memenangi loteri.

Sami itu menegaskan dia pada mulanya menawarkan bayaran balik kerana Chompoo terlalu fokus kepada nombor loteri, tetapi tidak memberikan butiran akaun banknya. 

Selepas itu, Chompoo didakwa menyebarkan tuduhan palsu mengenainya di media sosial, mencetuskan perbalahan hangat dalam talian.

Tangkapan skrin perbualan mereka yang dikongsi dengan Channel 3 menunjukkan Chompoo menuntut pembayaran balik bersama jawapan daripada sami itu.

“Kamu sudah ada nombornya. Hentikan (dari) menjadi tidak tahu malu!” kata sami itu. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending