Connect with us

Terkini

Gesa pelancong baca al-Quran di Batu Caves disenaraihitam, MP DAP jangan ‘overreact’ – Firdaus Wong

Ahli Parlimen Bangi dari DAP, Syahredzan Johan disifatkan gopoh kerana menggesa pelancong asing dirakam membaca ayat al-Quran di Kompleks Kuil Hindu Batu Caves, Selangor sehingga tular baru-baru ini, disenaraihitamkan daripada memasuki Malaysia. 

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kiri) & Ahli Parlimen Bangi dari DAP, Syahredzan Johan (kanan).
  • Ahli Parlimen Bangi dari DAP, Syahredzan Johan disifatkan gopoh kerana menggesa pelancong asing dirakam membaca ayat al-Quran di Kompleks Kuil Hindu Batu Caves, Selangor sehingga tular baru-baru ini, disenaraihitamkan daripada memasuki Malaysia.
  • Pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menyifatkan Syahredzan sebagai tidak konsisten kerana beliau tidak melihat gesaan sama dilakukan Ahli Parlimen itu terhadap missionari Kristian dari luar negara yang melakukan gerakan pendiayahan di Malaysia sedangkan jelas ia melanggar undang-undang negara.
  • Firdaus Wong berkata beliau juga tidak melihat gesaan daripada Syahredzan dan ahli politik lain tentang kehadiran Sri Sri Ravishankar ke Malaysia pada Mac lalu, sedangkan tokoh besar Hindu itu pernah menulis kononnya Kaabah adalah kuil Siva di dalam bukunya iaitu ‘Hinduism and Islam, The Common Thread’.
  • “Saya kurang setuju dengan perbuatan pelancong itu membaca Quran di Batu Caves tetapi janganlah pula ‘overreact’ seolah-olah terlalu ‘apologetic’ pula. 
  • “Bila Muslim buat, cepat pula Muslim nak bersikap ‘apologetic’ dan mengesa tindakan keras terhadap Muslim yang melakukannya tetapi bila sebaliknya, lembut aja kenyataan dan adakalanya langsung tiada kenyataan dikeluarkan,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini yang turut memuat naik tangkap layar artikel bertajuk “Senarai hitam pelancong baca al-Quran di Batu Caves’ – Syahredzan”.

KUALA LUMPUR — Ahli Parlimen Bangi dari DAP, Syahredzan Johan disifatkan gopoh kerana menggesa pelancong asing dirakam membaca ayat al-Quran di Kompleks Kuil Hindu Batu Caves, Selangor sehingga tular baru-baru ini, disenaraihitamkan daripada memasuki Malaysia. 

Pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung menyifatkan Syahredzan sebagai tidak konsisten kerana beliau tidak melihat gesaan sama dilakukan Ahli Parlimen itu terhadap missionari Kristian dari luar negara yang melakukan gerakan pendiayahan di Malaysia sedangkan jelas ia melanggar undang-undang negara.

Firdaus Wong berkata beliau juga tidak melihat gesaan daripada Syahredzan dan ahli politik lain tentang kehadiran Sri Sri Ravishankar ke Malaysia pada Mac lalu, sedangkan tokoh besar Hindu itu pernah menulis kononnya Kaabah adalah kuil Siva di dalam bukunya iaitu ‘Hinduism and Islam, The Common Thread’.

Katanya, Sri Sri Ravishankar sudah menarik balik kenyataan tersebut dan mengaku dakwaan itu adalah tidak berasas setelah dibongkar dan ditegur penceramah dari India, Dr Zakir Naik dalam satu dialog di negara terbabit.

“Mungkin Syahredzan ada membuat kenyataan yang sama dan saya terlepas pandang tetapi mengikut apa saya ketahui, saya belum menemui kenyataannya lagi.

“Saya kurang setuju dengan perbuatan pelancong itu membaca Quran di Batu Caves tetapi janganlah pula ‘overreact’ seolah-olah terlalu ‘apologetic’ pula. 

“Bila Muslim buat, cepat pula Muslim nak bersikap ‘apologetic’ dan mengesa tindakan keras terhadap Muslim yang melakukannya tetapi bila sebaliknya, lembut aja kenyataan dan adakalanya langsung tiada kenyataan dikeluarkan.

Two wrongs don’t make a right, sir…” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini yang turut memuat naik tangkap layar artikel bertajuk “Senarai hitam pelancong baca al-Quran di Batu Caves’ – Syahredzan”.

Antara kandungan laporan artikel itu adalah Jabatan Imigresen digesa  Syahredzan untuk menyenaraihitamkan pelancong asing terbabit yang dipercayai pempengaruh berasal dari Maghribi susulan tindakannya menghina agama Islam.

Sebelum ini, tular sebuah video memaparkan pempengaruh itu membaca ayat suci al-Quran di hadapan Patung Dewa Murugan di Batu Caves hingga mencetuskan perdebatan di media sosial.

Mengulas tindakan individu terbabit, Firdaus Wong berkata setiap ibadah bersandarkan Al-Quran dan Hadis mempunyai tatacara, bilangan dan tempatnya di mana kita tidak bersandar kepada hanya kerana perbuatan itu baik, maka ia boleh dilakukan tanpa mengambil kira tatacara dan tempat melakukannya.

“Apabila ada orang menegur seseorang yang membaca Quran di dalam tandas maka individu itu tidak suka orang itu membaca Quran atau sebenarnya dia menegur individu itu membaca Quran di tempat tidak sepatutnya?

“Takkan kerana individu itu membaca Quran di dalam tandas yang tidak kena pada tempatnya maka kita meminta pihak masjid untuk menyenaraihitamkan dia dari memasuki masjid?

“Begitu juga video tular beberapa hari lepas seorang pelancong membaca petikan Surah Al-Anbiya 21:-66-67; Nabi Ibrahim berkata: “Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?”

“Apa dibacanya adalah benar dan diimani kita sebagai Muslim… Tiada masalah membaca Al-Quran tetapi bukannya membacanya di rumah ibadat agama lain,” katanya.

Firdaus Wong berpandangan tindakan individu itu tidak sampai ke tahap menghina kerana dia tidak mengulas atau memberikan komentar tentang agama lain, sebaliknya hanya membaca ayat Al-Quran.

Beliau bagaimanapun bersetuju bahawa tempat individu itu membaca petikan ayat suci Al-Quran tersebut kurang sesuai. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending