Connect with us

Terkini

Iktiraf semua peruntukan CEDAW bercanggah dengan nilai agama dan norma kehidupan

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) perlu meneliti dan mengkaji implikasi dari tindakan mengiktiraf semua peruntukan Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW) ke atas syariah Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pesuruhjaya SUHAKAM, Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal (kiri) & Presiden Perikatan Wanita Antarabangsa Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ), Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar (kanan).
  • Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) perlu meneliti dan mengkaji implikasi dari tindakan mengiktiraf semua peruntukan Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW) ke atas syariah Islam.
  • Presiden Perikatan Wanita Antarabangsa Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ), Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata demikian berikutan terkejut dengan kenyataan rasmi Pesuruhjaya SUHAKAM, Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal bahawa SUHAKAM menyeru Malaysia menarik semula semua reservasi yang dibuat ke atas artikel-artikel CEDAW. 
  • Beliau berkata terdapat beberapa artikel di dalam CEDAW yang menjadi isu kerana ia dianggap anti-keluarga, bercanggah nilai budaya dan agama serta memberi kebebasan penuh hak asasi manusia, termasuk melanggar norma kehidupan seperti LGBT.
  • Katanya, Malaysia masih tidak menerima atau reservasi ke atas artikel CEDAW 16 subseksyen (1) (a), (c), (f) dan (g), di mana ia dikekalkan kerana bertentangan Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan undang-undang Islam. 
  • “Tidak wajar juga, hanya kerana forum ini dianjurkan UN, British High Commission, Embassy of Brazil, Delegation of EU dan NCWO, maka ucaptama SUHAKAM harus berkiblatkan “worldview” mereka, sedangkan nilai-nilai Islam itu amat cantik dan tidak sesekali menzalimi siapapun,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) perlu meneliti dan mengkaji implikasi dari tindakan mengiktiraf semua peruntukan Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW) ke atas syariah Islam.

Presiden Perikatan Wanita Antarabangsa Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ), Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata demikian berikutan terkejut dengan kenyataan rasmi Pesuruhjaya SUHAKAM, Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal bahawa SUHAKAM menyeru Malaysia menarik semula semua reservasi yang dibuat ke atas artikel-artikel CEDAW. 

Menurut Dr Rafidah, CEDAW adalah sebuah deklarasi antarabangsa yang melihat diskriminasi dan kesamarataan dari sudut pandang Barat.

Foto : Tangkap layar hantaran SUHAKAM berkenaan CEDAW di FB.

Beliau berkata terdapat beberapa artikel di dalam CEDAW yang menjadi isu kerana ia dianggap anti-keluarga, bercanggah nilai budaya dan agama serta memberi kebebasan penuh hak asasi manusia, termasuk melanggar norma kehidupan seperti LGBT.

Katanya, Malaysia masih tidak menerima atau reservasi ke atas artikel CEDAW 16 subseksyen (1) (a), (c), (f) dan (g), di mana ia dikekalkan kerana bertentangan Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan undang-undang Islam. 

“Adalah amat mengelirukan apabila Ybhg Prof Dato’ Noor Aziah Mohd Awal bersetuju sama seperti NGO feminis sedangkan beliau merupakan ahli Lembaga Pengarah IKIM, Ahli Majlis Agama Islam Negeri Sembilan dan Ahli Jawatankuasa Memperkasakan Mahkamah Syariah (JKMMS), badan-badan yang berasosiasi dengan agama Islam.

“Sewajarnya afiliasi Prof Aziah yang luas dengan agensi-agensi Islam inilah yang mencorakkan SUHAKAM agar selari dengan Perlembagaan Persekutuan, bukan sebaliknya.

“Tidak wajar juga, hanya kerana forum ini dianjurkan UN, British High Commission, Embassy of Brazil, Delegation of EU dan NCWO, maka ucaptama SUHAKAM harus berkiblatkan “worldview” mereka, sedangkan nilai-nilai Islam itu amat cantik dan tidak sesekali menzalimi siapapun,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Foto: Tangkap layar hantaran Facebook Dr Rafidah berkenaan kesan subseksyen artikel 16 CEDAW ditarik balik.

Dr Rafidah yang juga Pengerusi Bersama MACSA berkata menganggap setiap deklarasi dan konvensyen antarabangsa itu perlu diterima sepenuhnya tanpa pemikiran kritis adalah satu bentuk kolonialisasi baru.

Beliau berkata kita tidak perlu penjajahan fizikal, namun cukup dengan penjajahan pemikiran yang boleh merosakkan nilai kekeluargaan masyarakat Islam khususnya dan masyarakat Timur di Malaysia, umumnya. — The Merdeka Times

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending