Connect with us

Antarabangsa

Selamatkan lebih 100 individu insiden tembakan Moscow, Remaja Muslim terima anugerah dari Russia

Remaja Muslim berusia 15 tahun yang menyelamatkan lebih 100 individu dalam insiden tembakan di sebuah dewan di Moscow, minggu lalu, diberikan anugerah oleh Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanak Russia, Maria Lvova-Belova. 

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Remaja Muslim selamatkan lebih 100 individu dalam insiden tembakan di sebuah dewan di Moscow, Khalilov (tengah).
  • Remaja Muslim berusia 15 tahun yang menyelamatkan lebih 100 individu dalam insiden tembakan di sebuah dewan di Moscow, minggu lalu, diberikan anugerah oleh Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanak Russia, Maria Lvova-Belova. 
  • Lvova-Belova tiba di sekolah tempat belajar Islam Khalilov untuk menyampaikan pengiktirafan “di atas dedikasi, keberanian dan keberanian peribadi” beliau.
  • Remaja itu pekerja sambilan di lokasi konsert Dewan Bandar Crocus sebagai atendan bilik pakaian dan sedang bertugas ketika insiden tembakan itu berlaku.
  • Khalilov melihat orang ramai panik, tidak faham ke mana harus mereka pergi dan apa yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan nyawa mereka dalam mencari jalan keluar.
  • Dengan lantang, Khalilov mengumumkan dirinya pekerja di situ, tahu di mana lokasi pintu keluar dan menunjukkan jalannya.

Remaja Muslim berusia 15 tahun yang menyelamatkan lebih 100 individu dalam insiden tembakan di sebuah dewan di Moscow, minggu lalu, diberikan anugerah oleh Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanak Russia, Maria Lvova-Belova. 

Lvova-Belova tiba di sekolah tempat belajar Islam Khalilov untuk menyampaikan pengiktirafan “di atas dedikasi, keberanian dan keberanian peribadi” beliau.

Remaja itu pekerja sambilan di lokasi konsert Dewan Bandar Crocus sebagai atendan bilik pakaian dan sedang bertugas ketika insiden tembakan itu berlaku.

Khalilov melihat orang ramai panik, tidak faham ke mana harus mereka pergi dan apa yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan nyawa mereka dalam mencari jalan keluar.

Dengan lantang, Khalilov mengumumkan dirinya pekerja di situ, memaklumkan lokasi pintu keluar dan menunjukkan jalannya.

Khalilov juga memastikan tiada sesiapa yang tertinggal dibelakangnya walaupun dia sendiri berdepan dengan maut.

Bercakap pada majlis itu, Khalilov mengaitkan tindakannya itu dengan cara dia dibesarkan ayahnya.

“Ayah selalu kata jika kamu mampu tolong dalam apa cara sekalipun, sentiasa pilih untuk tolong orang,” kata Khalilov dipetik agensi berita Anadolu.

Remaja itu juga berkata ramai yang menulis kepadanya di media sosial, mengucapkan terima kasih kerana menyelamatkan nyawa saudara mereka.

“Menakjubkan bagaimana kanak-kanak yang mereka sendiri perlu diselamatkan, membantu orang ramai,” kata Lvova-Belova.

Sekurang-kurangnya 139 mangsa terbunuh dan lebih 180 cedera pada 22 Mac apabila sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan di Dewan Bandaraya Crocus di Krasnogorsk, Wilayah Moscow.

Jawatankuasa Siasatan berkata ia menahan 11 orang, termasuk empat pelaku, di wilayah sempadan Bryansk, yang sedang dalam perjalanan mereka ke Ukraine.

Mahkamah Daerah Basmanny Moscow mendakwa empat penjenayah pada lewat Ahad atas tuduhan keganasan dan meluluskan penahanan pra-perbicaraan mereka sehingga 22 Mei depan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending