Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Lelaki, wanita Muslim diganggu peserta perayaan Holi

Polis di Bijnor, Uttar Pradesh menahan seorang individu dewasa dan tiga kanak-kanak bawah umur berhubung video tular peserta perayaan Holi mengganggu seorang lelaki dan dua wanita Muslim.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular peserta perayaan Holi mengganggu seorang lelaki dan dua wanita Muslim.

Polis di Bijnor, Uttar Pradesh menahan seorang individu dewasa dan tiga kanak-kanak bawah umur berhubung video tular peserta perayaan Holi mengganggu seorang lelaki dan dua wanita Muslim.

NDTV melaporkan video itu mempamerkan seorang lelaki dan dua wanita yang menaiki motosikal dikelilingi dan diganggu sekumpulan anak muda.

Kumpulan peserta perayaan Holi yang bersuka ria itu dilihat menyimbah kedua-dua wanita itu dengan air paip. Walaupun wanita itu membantah, gangguan tetap diteruskan.

Tidak lama kemudian ia digunakan untuk mencurahkan air di atas kepala salah seorang wanita dengan anak-anak muda itu menyapukan pewarna secara paksa pada muka lelaki dan wanita berkenaan.

Ketika wanita itu menolak dan membantah, kedengaran suara membantah mengatakan “Ini adalah tradisi 70 tahun”.

Pengalaman pahit mangsa berakhir apabila kumpulan bersuka ria mula melepaskan mereka pergi sambil dilaungkan slogan-slogan keagamaan.

Tidak lama selepas video itu tular, ketua polis Bijnor, Neeraj Kumar Jadaun meminta polis tempatan mengambil tindakan. Siasatan mendapati kejadian itu berlaku di kawasan balai polis Dhampur. 

Dalam mesej video yang disiarkan di platform X oleh polis Bijnor, pegawai kanan Neeraj Jadaun berkata orang ramai tidak boleh mengganggu sesiapa semasa Holi.

“Tolong jangan gunakan warna pada orang secara paksa. Polis akan mengambil tindakan kepada sesiapa yang melanggar undang-undang,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Israel negara zionis, bukannya negara Yahudi – Rabbi Yisroel Dovid Weiss

Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Rabbi Yahudi, Yisroel Dovid Weiss (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).

KUALA LUMPUR – Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Rabbi Yahudi itu yang juga Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta berkata, ini kerana penubuhan negara haram itu adalah tindakan jahat gerakan zionis dan sebenarnya tiada kaitan dengan agama Yahudi.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Berhati-hati, jangan panggil ia satu negara Yahudi, jangan kata ia Yahudi, kerana itulah apa yang Netanyahu dan negara jahat mereka mahukan, panggil ia zionisme negara Israel. Dan bezakan dengan jelas antara agama Yahudi dan negara (zionis itu),” katanya ketika berucap di Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini semalam.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Ditanya pandangannya mengenai kumpulan Palestin sama ada ia adalah gerakan berasaskan politik atau agama, Rabbi Yahudi itu menjawab apa sahaja tujuan mereka, tindakan menghukum dan mengganggu urusan kumpulan Palestin tidak sepatutnya berlaku.

Beliau berkata kumpulan Palestin tidak membenci Yahudi tetapi yang menentang Yahudi dan penduduk Palestin adalah kerajaan pendudukan haram zionis.

“Rakyat Palestin, itu tanah mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan, kamu tidak pergi gali ke dalam hati dan jiwa negara lain, tanya apa yang mereka lakukan, mengapa mereka melakukannya, mengapa dilakukan? apa kerajaannya? itu bukan urusan kita.

“Itu Palestin (yang merupakan) milik rakyat Palestin. Dan orang Yahudi sejak hari pertama, saya boleh tunjukkan kepada kamu, apabila mereka melantik presiden PLO (Yasser Arafat) yang menubuhkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Salah seorang Rabbi kami adalah wakil Yahudi di dalam Pihak Berkuasa Palestin. Kamu perlu tahu zionis tuang asid ke wajahnya, butakan sebelah matanya. 

“Ini ketika kami di Gaza, kami bertemu Ismail Haniyeh ketika dia Perdana Menteri, dan dia juga menyambut kami, dia berkata, “Kami tidak menentang Yahudi,” dan mereka juga berhati-hati kerana mereka harus membezakan, mereka tidak menentang Yahudi atau agama Yahudi, tetapi hanya menentang pendudukan (haram zionis),” kata Yisroel.

Dalam penjelasannya, Rabbi Yahudi itu turut menunjukkan gambar aktiviti dan protes ribuan ahli organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis di sekitar Washington dan Jerusalem.

Organisasi itu turut menegaskan bahawa negara haram Israel tidak layak mentadbir tanah suci Baitulmaqdis dan Netanyahu serta kerajaan Israel tidak sama sekali mewakili dunia Yahudi secara keseluruhannya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending