Connect with us

Antarabangsa

Kalendar papar gambar tidak senonoh guru bocor, Sekolah di Australia dikecam

Sebuah sekolah menengah di Australia dikecam selepas kalendar dipenuhi gambar tidak senonoh kakitangannya dibocorkan kepada orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: paparan gambar tidak senonoh guru.
  • Kalendar menyinggung perasaan itu memaparkan guru-guru Sekolah Menengah Negeri Balmoral di Brisbane, Australia menggayakan pelbagai pakaian terdedah dalam tindakan yang tidak wajar bagi jawatan mereka.
  • Seorang kakitangan memakai pakaian biarawati yang lengkap digambarkan dengan kaki terkangkang dan diletakkan di atas badan seorang kakitangan lelaki – yang berada dalam posisi merangkak dalam persalinan ‘mankini’ emas berkilauan.
  • Menurut sumber, gambar-gambar itu dicetak untuk kalendar kakitangan 2023 yang digantung di bilik kakitangan guru.
  • Sekolah itu telah mendapat kritikan hebat sejak gambar berkenaan dibocorkan kepada umum, lapor NY Post baru-baru ini.

Sebuah sekolah menengah di Australia dikecam selepas kalendar dipenuhi gambar tidak senonoh kakitangannya dibocorkan kepada orang ramai.

Kalendar menyinggung perasaan itu memaparkan guru-guru Sekolah Menengah Negeri Balmoral di Brisbane menggayakan pelbagai pakaian terdedah dalam tindakan yang tidak wajar bagi jawatan mereka.

Seorang kakitangan memakai pakaian biarawati yang lengkap digambarkan dengan kaki terkangkang dan diletakkan di atas badan seorang kakitangan lelaki – yang berada dalam posisi merangkak dalam persalinan ‘mankini’ emas berkilauan.

Foto lain menunjukkan guru memakai ‘mankini’ yang sama bergambar di mejanya dengan kaki terkangkang sambil memegang pen dan telefon masing-masing di tangan kiri dan kanan.

Gambar ketiga menunjukkan seorang guru menuangkan sekotak susu ke atas seorang kakitangan wanita, lapor NY Post baru-baru ini.

Menurut sumber, gambar-gambar itu dicetak untuk kalendar kakitangan 2023 yang digantung di bilik kakitangan guru.

Sekolah itu mendapat kritikan hebat sejak gambar berkenaan dibocorkan kepada umum.

Bekas Pengetua Queensland, Tracy Tully memberitahu Today Show bahawa gambar-gambar itu memalukan reputasi sekolah.

“Ia adalah satu penghinaan sama sekali untuk menghormati sekolah, ibu bapa, masyarakat, pelajar dan guru lain.

“Ini tidak boleh diterima. Ini bukan gurauan. Sekolah ini adalah sekolah yang cemerlang,” katanya. — The Merdeka Times

 

 

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending