Connect with us

Antarabangsa

Houthi nafi sasar kabel dasar laut

Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.
  • Rubymar, kapal pengangkut pukal berbendera Belize tetapi milik British, hanyut di Laut Merah selepas ia terkena dua peluru berpandu dalam insiden serangan pada 22 Februari lalu.
  • Houthi berkata serangan ke atas perkapalan komersial di Laut Merah adalah sebagai solidariti mereka dengan penduduk Palestin di Gaza yang diserang Israel.
  • Dilaporkan pada 26 Feb lalu, kabel milik empat rangkaian telekom besar, termasuk Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), TGN Atlantic, Europe India Gateway dan sistem Seacom, telah rosak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. 
  • Punca kerosakan belum dikenal pasti dan secara relatifnya, kerosakan semula jadi berlaku.
  • Media Israel mengaitkan kerosakan itu dengan tindakan Houthi, namun kementerian komunikasi Houthi Yaman menafikan perkara itu.

Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.

Rubymar, kapal pengangkut pukal berbendera Belize tetapi milik British, hanyut di Laut Merah selepas ia terkena dua peluru berpandu dalam insiden serangan pada 22 Februari lalu.

The Guardian melaporkan kapal itu, dikhuatiri karam, membocorkan tumpahan minyak sejauh 18 batu dan membawa 41,000 tan baja meruap.

Serangan ke atas Rubymar menyebabkan kerosakan paling ketara setakat ini pada kapal komersial sejak Houthi Yaman mula menyasarkan kapal pada November lalu.

Houthi berkata serangan ke atas perkapalan komersial di Laut Merah adalah sebagai solidariti mereka dengan penduduk Palestin di Gaza yang diserang Israel.

Ramai khuatir Houthi mungkin melanjutkan tindakan mereka dengan mengganggu lalu lintas internet dan memotong kabel laut di Laut Merah yang mewakili 17 peratus talian internet dunia, menghubungkan benua Eropah dengan India dan Asia Timur.

Dilaporkan pada 26 Feb lalu, kabel milik empat rangkaian telekom besar, termasuk Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), TGN Atlantic, Europe India Gateway dan sistem Seacom, telah rosak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. 

Punca kerosakan belum dikenal pasti dan secara relatifnya, kerosakan semula jadi berlaku.

Media Israel mengaitkan kerosakan itu dengan tindakan Houthi, namun kementerian komunikasi Houthi Yaman menafikan perkara itu. – The Merdeka Times

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending