Connect with us

Antarabangsa

Houthi nafi sasar kabel dasar laut

Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.
  • Rubymar, kapal pengangkut pukal berbendera Belize tetapi milik British, hanyut di Laut Merah selepas ia terkena dua peluru berpandu dalam insiden serangan pada 22 Februari lalu.
  • Houthi berkata serangan ke atas perkapalan komersial di Laut Merah adalah sebagai solidariti mereka dengan penduduk Palestin di Gaza yang diserang Israel.
  • Dilaporkan pada 26 Feb lalu, kabel milik empat rangkaian telekom besar, termasuk Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), TGN Atlantic, Europe India Gateway dan sistem Seacom, telah rosak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. 
  • Punca kerosakan belum dikenal pasti dan secara relatifnya, kerosakan semula jadi berlaku.
  • Media Israel mengaitkan kerosakan itu dengan tindakan Houthi, namun kementerian komunikasi Houthi Yaman menafikan perkara itu.

Kumpulan Houthi menafikan mereka menyasarkan kabel telekomunikasi dasar laut, ketika kerajaan Yaman yang diiktiraf PBB memberi amaran bencana marin akan berlaku jika kapal kargo diserang kumpulan itu sebelum ini tidak diselamatkan.

Rubymar, kapal pengangkut pukal berbendera Belize tetapi milik British, hanyut di Laut Merah selepas ia terkena dua peluru berpandu dalam insiden serangan pada 22 Februari lalu.

The Guardian melaporkan kapal itu, dikhuatiri karam, membocorkan tumpahan minyak sejauh 18 batu dan membawa 41,000 tan baja meruap.

Serangan ke atas Rubymar menyebabkan kerosakan paling ketara setakat ini pada kapal komersial sejak Houthi Yaman mula menyasarkan kapal pada November lalu.

Houthi berkata serangan ke atas perkapalan komersial di Laut Merah adalah sebagai solidariti mereka dengan penduduk Palestin di Gaza yang diserang Israel.

Ramai khuatir Houthi mungkin melanjutkan tindakan mereka dengan mengganggu lalu lintas internet dan memotong kabel laut di Laut Merah yang mewakili 17 peratus talian internet dunia, menghubungkan benua Eropah dengan India dan Asia Timur.

Dilaporkan pada 26 Feb lalu, kabel milik empat rangkaian telekom besar, termasuk Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), TGN Atlantic, Europe India Gateway dan sistem Seacom, telah rosak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. 

Punca kerosakan belum dikenal pasti dan secara relatifnya, kerosakan semula jadi berlaku.

Media Israel mengaitkan kerosakan itu dengan tindakan Houthi, namun kementerian komunikasi Houthi Yaman menafikan perkara itu. – The Merdeka Times

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending