Connect with us

Antarabangsa

Georgia bakal perkenal RUU ‘propaganda LGBT’

Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Georgian Dream, Irakli Garibashvili.
 • Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.
 • Beliau berkata kumpulan advokasi LGBTQ, Tbilisi Pride dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bekerja di belakang tabir untuk menyebarkan “propaganda” di negara itu.
 • Mdinaradze menggesa PBB dan “penaja lain” supaya tidak “mengelirukan hak-hak golongan minoriti dengan akibat-akibat berbahaya propaganda LGBT”.
 • Ahli politik parti pemerintah mendakwa cadangan larangan itu akan mendapat sokongan besar rakyat kerana ia cerminan sentimen majoriti populasi penduduk Georgia.
 • Pada 2018, Georgia meminda perlembagaannya untuk menakrifkan dengan jelas perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita. 
 • Acara bertemakan LGBTQ kerap disambut di negara itu dengan ancaman dan protes balas. 

Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.

Beliau berkata kumpulan advokasi LGBTQ, Tbilisi Pride dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bekerja di belakang tabir untuk menyebarkan “propaganda” di negara itu.

“Pride menganjurkan latihan itu dan pembiayaannya daripada Dana Pembangunan PBB (UNDP). 

“Pegawai dari Pride mendakwa bahawa ia adalah bengkel untuk menentang maklumat salah (dari) Russia, manakala UNDP berkata bahawa ia membiayai bengkel mengenai hak minoriti,” kata Mdinaradze menegaskan ia adalah mengenai mempertahankan propaganda pseudo-liberal.

Mdinaradze menggesa PBB dan “penaja lain” supaya tidak “mengelirukan hak-hak golongan minoriti dengan akibat-akibat berbahaya propaganda LGBT”.

Ahli politik parti pemerintah mendakwa cadangan larangan itu akan mendapat sokongan besar rakyat kerana ia cerminan sentimen majoriti populasi penduduk Georgia.

“Kami adalah masyarakat konservatif dengan budaya dan nilai yang berabad-abad lamanya,” kata Ketua Georgian Dream, Irakli Garibashvili sambil menambah kanak-kanak dan cara hidup tradisional mesti dilindungi daripada “propaganda biadab”.

Pada 2018, Georgia meminda perlembagaannya untuk menakrifkan dengan jelas perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita. 

Acara bertemakan LGBTQ kerap disambut di negara itu dengan ancaman dan protes balas. 

Tahun lalu, penganjur membatalkan festival tahunan gay pride di Tbilisi atas alasan kebimbangan keselamatan. –  The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
 • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
 • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
 • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
 • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending