Connect with us

Antarabangsa

Georgia bakal perkenal RUU ‘propaganda LGBT’

Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Georgian Dream, Irakli Garibashvili.
  • Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.
  • Beliau berkata kumpulan advokasi LGBTQ, Tbilisi Pride dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bekerja di belakang tabir untuk menyebarkan “propaganda” di negara itu.
  • Mdinaradze menggesa PBB dan “penaja lain” supaya tidak “mengelirukan hak-hak golongan minoriti dengan akibat-akibat berbahaya propaganda LGBT”.
  • Ahli politik parti pemerintah mendakwa cadangan larangan itu akan mendapat sokongan besar rakyat kerana ia cerminan sentimen majoriti populasi penduduk Georgia.
  • Pada 2018, Georgia meminda perlembagaannya untuk menakrifkan dengan jelas perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita. 
  • Acara bertemakan LGBTQ kerap disambut di negara itu dengan ancaman dan protes balas. 

Rang Undang-Undang (RUU) ‘propaganda LGBT’ akan diperkenalkan secara rasmi minggu ini, kata Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze dipetik RT semalam.

Beliau berkata kumpulan advokasi LGBTQ, Tbilisi Pride dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bekerja di belakang tabir untuk menyebarkan “propaganda” di negara itu.

“Pride menganjurkan latihan itu dan pembiayaannya daripada Dana Pembangunan PBB (UNDP). 

“Pegawai dari Pride mendakwa bahawa ia adalah bengkel untuk menentang maklumat salah (dari) Russia, manakala UNDP berkata bahawa ia membiayai bengkel mengenai hak minoriti,” kata Mdinaradze menegaskan ia adalah mengenai mempertahankan propaganda pseudo-liberal.

Mdinaradze menggesa PBB dan “penaja lain” supaya tidak “mengelirukan hak-hak golongan minoriti dengan akibat-akibat berbahaya propaganda LGBT”.

Ahli politik parti pemerintah mendakwa cadangan larangan itu akan mendapat sokongan besar rakyat kerana ia cerminan sentimen majoriti populasi penduduk Georgia.

“Kami adalah masyarakat konservatif dengan budaya dan nilai yang berabad-abad lamanya,” kata Ketua Georgian Dream, Irakli Garibashvili sambil menambah kanak-kanak dan cara hidup tradisional mesti dilindungi daripada “propaganda biadab”.

Pada 2018, Georgia meminda perlembagaannya untuk menakrifkan dengan jelas perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita. 

Acara bertemakan LGBTQ kerap disambut di negara itu dengan ancaman dan protes balas. 

Tahun lalu, penganjur membatalkan festival tahunan gay pride di Tbilisi atas alasan kebimbangan keselamatan. –  The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending