Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Al-Quran jelas bak permata, semangatnya indah – Will Smith

Will Smith mengaku dirinya sangat teruja dengan betapa jelas dan indahnya al-Quran dalam memahami hubung kait kisah-kisah di dalam kitab suci umat Islam itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pelakon, Will Smith.

Will Smith mengaku dirinya sangat teruja dengan betapa jelas dan indahnya al-Quran dalam memahami hubung kait kisah-kisah di dalam kitab suci umat Islam itu.

Pelakon berusia 56 tahun yang terkenal dengan persembahannya dalam filem “I Am Legend” dan “The Pursuit of Happiness” itu berkongsi pengalamannya dalam temu bual podcast Big Time bersama wartawan Mesir, Amr Adeeb di Riyadh, Arab Saudi pada Disember tahun lalu.

“Saya suka betapa mudahnya ia, Quran itu sangat jelas, jelas bak permata, sukar untuk melangkah pergi darinya dengan salah faham,” kata Will.

“Walaupun tetap akan ada manusia yang akan salah faham..,” celah Amr.

“Ya saya tahu, sudah namanya bermain dengan perkataan, tetapi semangatnya sangat-sangat indah, jelas,” balas Will.

Will mengaku memahami beberapa perkara baru berkaitan Nabi Ibrahim dengan nabi-nabi yang merupakan zuriatnya di dalam al-Quran.

“Saya dah baca semua kitab suci agama Abrahamic, saya terkejut bagaimana semuanya seperti satu cerita, dari Torah, ke Bible, dan melalui Quran. 

“Saya tak pernah faham hubungannya, dan untuk pertama kalinya, saya lihat hubungannya.

“Saya tak pernah faham sepenuhnya bahawa Abraham (Ibrahim) ayahnya kemudian ia terbahagi kepada Isaac (Ishak) dan Ishmael (Ismail). Dan indahnya mendapat pemahaman lengkap yang sebegitu,” kata pelakon itu.

Antara soalan terawal diterima mengenai pembacaannya, Will secara spontan mengaku terkejut dengan jumlah pengulangan nama salah seorang nabi di dalam al-Quran. 

Secara tepatnya, jumlah nama nabi berkenaan disebut sebanyak 136 kali di dalam al-Quran.

“Saya terkejut betapa banyaknya Moses disebut. Ya, ini benar. Ya, Musa, ia menarik, melalui Quran, saya (rasa) berhubung dengan kisah Moses dan pengalamannya,” kata Will Smith. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending