Connect with us

Antarabangsa

Ribuan warga India rebut peluang kerja di Israel

Israel menawarkan ribuan peluang pekerjaan kepada pekerja mahir dari India untuk mengisi kekosongan pekerjaan di negara zionis itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Israel menawarkan ribuan peluang pekerjaan kepada pekerja mahir dari India untuk mengisi kekosongan pekerjaan di negara zionis itu.
  • Pencarian pekerjaan warga India untuk bekerja di Israel berikutan perjanjian dua hala antara kedua-dua negara itu dan pembatalan 150,000 permit kerja rakyat Palestin, lapor EFE.
  • Di bandar Lucknow di utara India, lebih 7,000 bakal pekerja mengharungi suhu rendah dan kabus musim sejuk bagi ujian kemahiran selama seminggu untuk menjamin pekerjaan di Israel.
  • “Sekitar 5,187 telah dipilih,” kata Ketua Lucknow Industrial Training Institute (ITI), Raj Kumar Yadav kepada EFE.
  • Proses sama diadakan dalam tempoh enam hari pada bulan lalu di negeri Haryana dengan ribuan penyertaan, Pallavi Sandhir, pegawai agensi kerajaan yang merekrut pekerja untuk projek awam memberitahu EFE. 

Israel menawarkan ribuan peluang pekerjaan kepada pekerja mahir dari India untuk mengisi kekosongan pekerjaan di negara zionis itu.

Pencarian pekerjaan warga India untuk bekerja di Israel berikutan perjanjian dua hala antara kedua-dua negara itu dan pembatalan 150,000 permit kerja rakyat Palestin, lapor EFE.

Di bandar Lucknow di utara India, lebih 7,000 bakal pekerja mengharungi suhu rendah dan kabus musim sejuk bagi ujian kemahiran selama seminggu untuk menjamin pekerjaan di Israel.

“Sekitar 5,187 telah dipilih,” kata Ketua Lucknow Industrial Training Institute (ITI), Raj Kumar Yadav kepada EFE.

Proses sama diadakan dalam tempoh enam hari pada bulan lalu di negeri Haryana dengan ribuan penyertaan, Pallavi Sandhir, pegawai agensi kerajaan yang merekrut pekerja untuk projek awam memberitahu EFE.

“Ia adalah ujian praktikal. Kami belum menerima senarai akhir lagi. Sistem loteri digunakan,” katanya.

Israel mencari 10,000 pekerja dari kedua-dua negeri itu dengan tawaran gaji bulanan yang agak lumayan sekitar $1,600 (RM7,600), berbanding purata gaji bulanan $300 (RM1,400) di Haryana.

“Apa kesan konflik itu jika kita mampu memperoleh pendapatan sebanyak ini? Ia hampir tujuh kali lebih banyak wang bulanan berbanding apa yang kami perolehi di sini,” kata tukang batu, Mukesh Kumar Rawat, dipetik akhbar The Times of India.

Dalam kemuncak konflik di Gaza, rejim Israel membatalkan permit kerja sekitar 150,000 pekerja warga Palestin, menyebabkan limpahan kekosongan jawatan di negara zionis itu yang kini mencari pekerja dari negara seperti India dan Sri Lanka.

Sebelum tercetusnya peperangan, Israel dan India menandatangani perjanjian pada Mei tahun lalu, membenarkan 42,000 pekerja India diambil bekerja dalam sektor pembinaan dan kejururawatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending