Connect with us

Terkini

Perokok masih punyai 1001 lagi kawasan tidak dilarang merokok – IKRAM Health

Penyediaan kawasan merokok atau Designated Outdoor Smoking Area (DOSA) akan membebankan kewangan negara kerana kerajaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terpaksa menampung kos pembinaan dan penyelenggaraannya.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (IKRAM Health) berkata berbanding negara maju lain di mana keseluruhan tempat awam dijadikan tempat dilarang merokok, Malaysia setakat ini menetapkan 23 tempat sahaja sebagai zon larangan merokok.
  • Penyediaan kawasan merokok atau Designated Outdoor Smoking Area (DOSA) akan membebankan kewangan negara kerana kerajaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terpaksa menampung kos pembinaan dan penyelenggaraannya.
  • Perkara itu juga boleh menggagalkan usaha untuk denormalisasi amalan merokok dalam kalangan masyarakat terutama kelompok belum dewasa.
  • Semalam, dilaporkan Kementerian Kesihatan (KKM) menyatakan kesediaan untuk mempertimbang pandangan pelbagai pihak berhubung cadangan menyediakan kawasan khas merokok, terutama bagi premis makanan di kawasan sempit. 
  • “Kesihatan awam serta kebersihan persekitaran udara yang segar tanpa asap rokok serta wap vape mestilah menjadi prioriti Kerajaan MADANI hari ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Isnin.

KUALA LUMPUR — Penyediaan kawasan merokok atau Designated Outdoor Smoking Area (DOSA) akan membebankan kewangan negara kerana kerajaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terpaksa menampung kos pembinaan dan penyelenggaraannya.

Malah, perkara itu boleh menggagalkan usaha untuk denormalisasi amalan merokok dalam kalangan masyarakat terutama kelompok belum dewasa.

Persatuan Kesihatan IKRAM Malaysia (IKRAM Health) berkata berbanding negara maju lain di mana keseluruhan tempat awam dijadikan tempat dilarang merokok, Malaysia setakat ini menetapkan 23 tempat sahaja sebagai zon larangan merokok.

Katanya, perkara itu juga menyaksikan perokok masih mempunyai 1001 lagi kawasan yang tidak dilarang untuk merokok.

“Bagi sesebuah kawasan sangat sesak di mana jarak 3 meter daripada premis makan itu, termasuk premis makan lain atau kawasan larangan lain, kami mencadangkan keseluruhan kawasan tersebut dijadikan zon larangan merokok yang besar, contohnya di seluruh Bukit Bintang. 

“Penyediaan DOSA pula boleh diletakkan di beberapa sudut sempadan zon larangan tersebut.

“Langkah ini akan lebih memudahkan penguatkuasaan dijalankan kerana seluruh kawasan telah diwartakan sebagai zon larangan merokok melainkan di DOSA sahaja. 

“Oleh itu, bagi sesiapa yang merokok atau vaping di luar DOSA, penguatkuasa boleh terus mengenakan kompaun atau denda,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Isnin.

Semalam, dilaporkan Kementerian Kesihatan (KKM) menyatakan kesediaan untuk mempertimbang pandangan pelbagai pihak berhubung cadangan menyediakan kawasan khas merokok, terutama bagi premis makanan di kawasan sempit. 

Menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata ia bagi memastikan penyelesaian terbaik dan menyeluruh dapat diwujudkan, sebelum sebarang keputusan mengenainya dimuktamadkan. 

Memperincikan rasional cadangan mewujudkan kawasan khas merokok, Dr Dzulkefly berkata ia bertujuan memastikan aktiviti penguatkuasaan bagi larangan merokok di premis makanan dapat dibuat secara berkesan dan menyeluruh.

Mengulas lanjut, IKRAM Health menyatakan keyakinan KKM akan lebih mengutamakan kelompok majoriti bukan perokok yang kini sentiasa terdedah kepada bahaya asap rokok sebagai perokok pasif di mana-mana. 

“Kesihatan awam serta kebersihan persekitaran udara yang segar tanpa asap rokok serta wap vape mestilah menjadi prioriti Kerajaan MADANI hari ini,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending