Connect with us

Antarabangsa

Meta, X, Telegram dan TikTok didesak tangani ucapan kebencian anti-Palestin

Gabungan Hak Digital Palestin (PDRC) menghantar surat kepada Meta, X, Telegram, dan TikTok berkenaan percambahan ucapan kebencian, penyahmanusiaan, hasutan keganasan dan genosid terhadap rakyat Palestin di platform media sosial terbabit.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gabungan Hak Digital Palestin (PDRC) menghantar surat kepada Meta, X, Telegram, dan TikTok berkenaan percambahan ucapan kebencian, penyahmanusiaan, hasutan keganasan dan genosid terhadap rakyat Palestin di platform media sosial terbabit.
  • PDRC berkata mereka mendokumentasikan penggunaan platform dalam talian dan peringkat tertinggi kepimpinan Israel yang menampilkan penghasutan genosid terhadap rakyat Palestin di Gaza, lapor WAFA.
  • Surat PDRC itu membincangkan hubungan khusus antara ucapan kebencian, hasutan kepada keganasan dan kenyataan pembunuhan beramai-ramai dalam talian. 
  • Antara isu lain, surat itu secara khusus memberi perhatian kepada rujukan ICJ ke atas badan-badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), menyatakan kebimbangan terhadap “retorik genosid dan tidak berperikemanusiaan yang datang daripada pegawai kanan kerajaan Israel, serta beberapa kumpulan profesional dan tokoh masyarakat”.
  • Kebanyakan kenyataan yang dibuat pegawai kanan Israel itu disiarkan di platform media sosial dan kandungan berbahaya jenis ini dilihat terus tersebar di platform mereka.

Gabungan Hak Digital Palestin (PDRC) menghantar surat kepada Meta, X, Telegram, dan TikTok berkenaan percambahan ucapan kebencian, penyahmanusiaan, hasutan keganasan dan genosid terhadap rakyat Palestin di platform media sosial terbabit.

PDRC berkata mereka mendokumentasikan penggunaan platform dalam talian dan peringkat tertinggi kepimpinan Israel yang menampilkan penghasutan genosid terhadap rakyat Palestin di Gaza, lapor WAFA.

Surat PDRC itu membincangkan hubungan khusus antara ucapan kebencian, hasutan kepada keganasan dan kenyataan pembunuhan beramai-ramai dalam talian. 

Antara isu lain, surat itu secara khusus memberi perhatian kepada rujukan ICJ ke atas badan-badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), menyatakan kebimbangan terhadap “retorik genosid dan tidak berperikemanusiaan yang datang daripada pegawai kanan kerajaan Israel, serta beberapa kumpulan profesional dan tokoh masyarakat”.

Kebanyakan kenyataan yang dibuat pegawai kanan Israel itu disiarkan di platform media sosial dan kandungan berbahaya jenis ini dilihat terus tersebar di platform mereka.

“Kegagalan menangani ucapan kebencian dan hasutan secara berkesan bukan sahaja menjejaskan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Palestin tetapi juga melanggar kewajipan sesebuah syarikat di bawah undang-undang antarabangsa dan prinsip hak asasi manusia. 

“Ketika rakyat Palestin di Gaza cuba untuk terus hidup, gabungan ini merasakan ia amat penting untuk mengingatkan syarikat media sosial tentang kewajipan undang-undang dan moral mereka untuk mengutamakan perlindungan hak asasi manusia dan mengambil langkah segera dan konkrit untuk menangani dan mencegah penyebaran kandungan berbahaya, termasuk ucapan kebencian dan hasutan,” kata PDRC. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending