Connect with us

Terkini

Kerajaan diminta utamakan graduan tempatan dalam agihan peluang pekerjaan – Persatuan Mahasiswa

Kerajaan diminta memperhalusi cadangan membenarkan graduan asing institut pengajian tinggi (IPT) tempatan bekerja sementara di negara ini bagi mengelakkan pasaran pekerjaan tempatan terjejas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Presiden Kesatuan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Ahmad Muntasir (kiri) dan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia, Wan Arif Wan Bazli (kanan).
  • Kerajaan diminta memperhalusi cadangan membenarkan graduan asing institut pengajian tinggi (IPT) tempatan bekerja sementara di negara ini bagi mengelakkan pasaran pekerjaan tempatan terjejas.
  • “Lebihkan peratusan peluang untuk anak tempatan kerana kini masih ramai lagi yang berbakat tetapi tidak dapat pekerjaan dalam bidang mereka yang akhirnya mendorong mereka untuk mencari kerja di luar negara.
  • “Rugi bakat anak tempatan tidak dimanfaatkan untuk kemajuan negara,” kata Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia, Wan Arif Wan Bazli dipetik FMT hari ini.
  • Beliau mengulas cadangan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang disuarakan baru-baru ini berhubung graduan asing IPT tempatan dibenarkan bekerja sementara di Malaysia.
  • Presiden Kesatuan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Ahmad Muntasir mengharapkan kerajaan dapat memastikan pasaran tenaga kerja domestik tidak tergugat dengan membenarkan graduan asing bekerja.

KUALA LUMPUR — Kerajaan diminta memperhalusi cadangan membenarkan graduan asing institut pengajian tinggi (IPT) tempatan bekerja sementara di negara ini bagi mengelakkan pasaran pekerjaan tempatan terjejas.

Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia, Wan Arif Wan Bazli berkata kerajaan perlu mengkaji “agihan” peluang pekerjaan ditawarkan di antara graduan tempatan dengan asing sekiranya cadangan itu dilaksanakan.

“Lebihkan peratusan peluang untuk anak tempatan kerana kini masih ramai lagi yang berbakat tetapi tidak dapat pekerjaan dalam bidang mereka yang akhirnya mendorong mereka untuk mencari kerja di luar negara.

“Rugi bakat anak tempatan tidak dimanfaatkan untuk kemajuan negara,” katanya dipetik FMT hari ini.

Beliau mengulas cadangan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang disuarakan baru-baru ini berhubung graduan asing IPT tempatan dibenarkan bekerja sementara di Malaysia.

Zafrul berkata cadangan itu dapat menyemarakkan lagi sektor pendidikan Malaysia sebagai penjana pendapatan untuk negara di mana pelajar asing banyak menyumbang kepada ekonomi Malaysia dengan tahun ini sahaja pelajar dianggarkan berbelanja RM7.3 bilion setahun.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Ahmad Muntasir mengharapkan kerajaan dapat memastikan pasaran tenaga kerja domestik tidak tergugat dengan membenarkan graduan asing bekerja.

“Langkah ini agak merisaukan…seolah-olah menampakkan kerajaan mengambil jalan mudah dalam memenuhi kehendak pelabur, pada masa turut tidak yakin dengan kebolehan graduan tempatan.

“Kerajaan seharusnya melakukan kajian rentas kementerian untuk meneliti data berkaitan dengan lebih mendalam. Adakah benar institusi pengajian tinggi kita ketandusan bakat tempatan?” katanya.

Ahmad berkata keutamaan perlu diberikan kepada pendidikan dan pembangunan bakat tempatan bagi memastikan keupayaan negara dalam menghasilkan bakat berkualiti sendiri. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending