Connect with us

Antarabangsa

‘Kekacauan terkawal’ AS cetus pergolakan global – Menteri Luar Russia

Amerika Syarikat (AS) wujudkan ketidakstabilan dari satu rantau ke rantau yang lain dalam strateginya melakukan “kekacauan terkawal,” kata Menteri Luar Russia Sergey Lavrov memberitahu State Duma (Dewan Rendah Parlimen Russia).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden (kiri) dan Menteri Luar Russia, Sergey Lavrov (kanan).
  • Amerika Syarikat (AS) wujudkan ketidakstabilan dari satu rantau ke rantau yang lain dalam strateginya melakukan “kekacauan terkawal,” kata Menteri Luar Russia Sergey Lavrov memberitahu State Duma (Dewan Rendah Parlimen Russia).
  • Menteri Luar Russia itu berpendapat tindakan AS berpunca dari keinginan untuk mengawal keadaan, tetapi tidak mengetahui apa yang ia sedang lakukan.
  • “Mewujudkan ketidakstabilan di satu rantau ke rantau yang lain, bolehlah dikatakan bahawa Amerika (seolah-olah) mahukan huru-hara yang terkawal. Bagaimanapun, saya fikir mereka tidak tahu apa yang mereka sedang lakukan,” kata Lavrov dipetik TASS pada Rabu.

Amerika Syarikat (AS) wujudkan ketidakstabilan dari satu rantau ke rantau yang lain dalam strateginya melakukan “kekacauan terkawal,” kata Menteri Luar Russia Sergey Lavrov memberitahu State Duma (Dewan Rendah Parlimen Russia).

Menteri Luar Russia itu berpendapat tindakan AS berpunca dari keinginan untuk mengawal keadaan, tetapi tidak mengetahui apa yang ia sedang lakukan.

“Mewujudkan ketidakstabilan di satu rantau ke rantau yang lain, bolehlah dikatakan bahawa Amerika (seolah-olah) mahukan kekacauan yang terkawal. Bagaimanapun, saya fikir mereka tidak tahu apa yang mereka sedang lakukan,” kata Lavrov dipetik TASS pada Rabu.

Menurut Lavrov, Russia dan beberapa rakannya percaya percubaan Barat mengekalkan kelebihan unilateralnya dalam hal ehwal antarabangsa akan gagal.

“Meningkatnya penubuhan sistem dunia multipolar dan lebih adil, yang direka untuk memastikan pelaksanaan hak semula jadi negara itu untuk menentukan masa depan dan laluan pembangunan mereka telah menjadi trend penting dalam pembangunan global selama lebih dari sedekad,” kata Lavrov.

“Trend ini cerminan munculnya pengukuhan pusat kuasa baharu di Eurasia, Pasifik, Timur Tengah, Afrika dan Amerika Latin. 

“Negara-negara tertentu termasuk pelbagai persatuan, menunjukkan kebebasan praktikal mereka dalam melaksanakan keputusan yang mereka buat dalam seruan mereka untuk menjadikan hubungan antarabangsa lebih demokratik dan menyediakan sekalian manusia peluang menggunakan sumber material dan intelek yang ditawarkan planet kita,” kata Lavrov. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kes keganasan seksual berkaitan konflik naik 50 peratus pada 2023 – PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten.
  • Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.
  • Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.
  • “Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.
  • Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.

“Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.

Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Beliau turut menggariskan kesan yang tidak seimbang berlaku terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

“Pada 2023, wanita dan kanak-kanak perempuan menyumbang 95% daripada kes yang disahkan, dengan 5% direkodkan terhadap lelaki dan kanak-kanak (lelaki),” katanya.

Duta Muhibbah Wanita PBB, Danai Gurira yang menyuarakan sentimen Patten, menonjolkan sifat meluas jenayah merentasi 25 situasi konflik di seluruh dunia.

“Tiada yang lebih berbahaya daripada jenayah yang tidak diakui, jenayah yang ghaib dan dibiarkan berterusan,” kata Gurira.

Dia menekankan keperluan tindakan segera, menunjukkan kekebalan yang sering dinikmati pelaku di kawasan konflik.

“Sebahagian besarnya masih dengan kos bebas merogol dalam kekacauan konflik,” keluhnya, menyeru langkah lebih kuat untuk mengakhiri budaya kekebalan ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending