Connect with us

Terkini

KDN pantau reaksi berlebihan isu keputusan Mahkamah Persekutuan

Kementerian Dalam Negeri (KDN) melaksanakan pemantauan berterusan berhubung semua perkara yang boleh menyumbang kepada ketidaktenteraman awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) dan Peguam, Nik Elin (kanan).
  • Kementerian Dalam Negeri (KDN) melaksanakan pemantauan berterusan berhubung semua perkara yang boleh menyumbang kepada ketidaktenteraman awam.
  • Ia termasuk reaksi awam berkaitan keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 terbatal dan tidak sah pada Jumaat lalu.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata pasukan khas 3R bagi menangani isu penghinaan terhadap institusi diraja, agama dan bangsa akan membuat siasatan terhadap reaksi berlebihan berhubung isu itu.
  • “Siasatan akan dilengkapkan dalam tujuh hari sebelum diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara,” katanya dipetik Berita Harian pada sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan KDN di Putrajaya, hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) melaksanakan pemantauan berterusan berhubung semua perkara yang boleh menyumbang kepada ketidaktenteraman awam.

Ia termasuk reaksi awam berkaitan keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 terbatal dan tidak sah pada Jumaat lalu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dilaporkan sebagai berkata pasukan khas 3R bagi menangani isu penghinaan terhadap institusi diraja, agama dan bangsa akan membuat siasatan terhadap reaksi berlebihan berhubung isu itu.

“Siasatan akan dilengkapkan dalam tujuh hari sebelum diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara.

“Keputusan Mahkamah Persekutuan itu secara spesifik merujuk kepada cabaran yang juga spesifik, di sebalik kenyataan Ketua Hakim Negara (Tun Tengku Maimun Tuan Mat) yang sangat jelas, yang mana ia bukan berkaitan mencabar Islam ataupun menggugat peranan mahkamah syariah.

“Ia berkisar kepada aspek cabaran terhadap bidang kuasa Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk membuat undang-undang itu.

“Kita berpendapat rakyat akan menilai secara objektif terhadap dakwaan kononnya keputusan itu mencabar Islam, undang-undang syariah dan sebagainya.

“Pemantauan secara berterusan akan dilakukan (terhadap elemen yang menyumbang ketidaktenteraman awam), bukan istimewa untuk insiden ini sahaja,” katanya dipetik Berita Harian pada sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan KDN di Putrajaya, hari ini.

Pada 9 Februari lalu, Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019, termasuk bagi kesalahan liwat, gangguan seksual, menawarkan atau menyediakan khidmat maksiat dan memusnahkan atau mencemar rumah ibadat adalah terbatal dan tidak sah.

Panel lapan hakim dipengerusikan Tengku Maimun membuat keputusan itu selepas membenarkan petisyen dikemukakan peguam, Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman.

Tengku Maimun dalam penghakiman panel itu berkata mahkamah membenarkan petisyen itu kerana DUN membuat undang-undang yang ia tidak mempunyai kuasa untuk membuatnya. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending