Connect with us

Terkini

Isu perpaduan: Jangan buka lebih banyak sekolah vernakular guna bahasa pengantar selain BM – Peguam

Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.

Hidayah Sani

Published

on

Isu perpaduan: Jangan buka lebih banyak sekolah vernakular guna bahasa pengantar selain BM – Peguam
Foto: Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim (kiri) & Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla (kanan).
  • Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.
  • Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata sekiranya satu bahasa pengantar digunakan di semua sekolah, maka generasi muda akan bersatu padu dari zaman kecil hingga ke sekolah menengah, pengajian tinggi dan apabila memasuki alam pekerjaan mereka semua berupaya bertutur dalam satu bahasa iaitu bahasa Melayu yang juga bahasa Kebangsaan.
  • “Justeru saya menyeru semua sistem kerajaan sekarang untuk sekurang-kurangnya tidak membuka lebih banyak sekolah vernakular menggunakan bahasa pengantar selain daripada bahasa Melayu mulai sekarang dan menubuhkan satu jawatankuasa yang lebih rapi untuk meneliti dan merangka polisi akan datang supaya bahasa pengantar di sekolah sekolah dikhususkan kepada satu bahasa pengantar. 
  • “Kita rakyat Malaysia sayangilah bahasa negara kita, sayangilah bahasa rasmi negara dan bersatu padulah di bawah bahasa yang satu,” katanya menerusi klip video di Facebook pada Isnin.
  • Beliau mengulas laporan media berkenaan kebimbangan besar Yang di-Pertuan Agong terhadap Malaysia iaitu antaranya berhubung isu perpaduan antara kaum yang belum sempurna walaupun negara sudah merdeka lebih 60 tahun.

KUALA LUMPUR — Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.

Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata sekiranya satu bahasa pengantar digunakan di semua sekolah, maka generasi muda akan bersatu padu dari zaman kecil hingga ke sekolah menengah, pengajian tinggi dan apabila memasuki alam pekerjaan mereka semua berupaya bertutur dalam satu bahasa iaitu bahasa Melayu yang juga bahasa Kebangsaan.

“Bukankah dengan cara ini kita boleh meluntur buluh daripada rebung? Bukankah dengan cara ini kita boleh menentukan perpaduan rakyat Malaysia dapat dilaksanakan dengan lebih cepat dan sempurna memakai terima titah baginda tuanku. 

“Justeru saya menyeru semua sistem kerajaan sekarang untuk sekurang-kurangnya tidak membuka lebih banyak sekolah vernakular menggunakan bahasa pengantar selain daripada bahasa Melayu mulai sekarang dan menubuhkan satu jawatankuasa yang lebih rapi untuk meneliti dan merangka polisi akan datang supaya bahasa pengantar di sekolah sekolah dikhususkan kepada satu bahasa pengantar. 

“Kita rakyat Malaysia sayangilah bahasa negara kita, sayangilah bahasa rasmi negara dan bersatu padulah di bawah bahasa yang satu,” katanya menerusi klip video di Facebook pada Isnin.

Beliau mengulas laporan media berkenaan kebimbangan besar Yang di-Pertuan Agong terhadap Malaysia iaitu antaranya berhubung isu perpaduan antara kaum yang belum sempurna walaupun negara sudah merdeka lebih 60 tahun.

Agong berkata baginda mengambil maklum memang terdapat segelintir generasi hari ini belum mampu bertutur dalam bahasa Melayu dan gagal menghargai kepelbagaian budaya kaum lain.

Oleh itu, baginda menyeru kerajaan untuk merangka satu dasar ke arah perpaduan rakyat yang lebih kukuh dan harmoni di mana pepatah Melayu ada menyebut, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Mengulas lanjut, Hanif menyeru semua wakil rakyat dan kerajaan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, termasuk Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek untuk mengambil serius saranan Agong.

“Saya menyeru semua wakil rakyat dan kerajaan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pendidikan, Fadlina Sidek untuk mengambil serius saranan baginda tuanku ke bawah duli Yang di-Pertuan Agong, iaitu berpandukan kepada laporan pendidikan terdahulu seperti laporan Razak 1956 dan Rahman Talib.

“Ia menyatakan dengan jelas bahawa hasrat negara adalah untuk mencapai penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah iaitu bahasa Melayu. 

“Selepas 66 tahun merdeka bukankah sudah tiba masanya penggubal undang-undang meneliti, mengkaji dan melihat semula laporan-laporan tersebut? Yang adanya lebih 60 tahun untuk melihat bagaimanakah cara untuk melakukannya,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending