Connect with us

Terkini

Isu perpaduan: Jangan buka lebih banyak sekolah vernakular guna bahasa pengantar selain BM – Peguam

Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.

Hidayah Sani

Published

on

Isu perpaduan: Jangan buka lebih banyak sekolah vernakular guna bahasa pengantar selain BM – Peguam
Foto: Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim (kiri) & Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla (kanan).
  • Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.
  • Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata sekiranya satu bahasa pengantar digunakan di semua sekolah, maka generasi muda akan bersatu padu dari zaman kecil hingga ke sekolah menengah, pengajian tinggi dan apabila memasuki alam pekerjaan mereka semua berupaya bertutur dalam satu bahasa iaitu bahasa Melayu yang juga bahasa Kebangsaan.
  • “Justeru saya menyeru semua sistem kerajaan sekarang untuk sekurang-kurangnya tidak membuka lebih banyak sekolah vernakular menggunakan bahasa pengantar selain daripada bahasa Melayu mulai sekarang dan menubuhkan satu jawatankuasa yang lebih rapi untuk meneliti dan merangka polisi akan datang supaya bahasa pengantar di sekolah sekolah dikhususkan kepada satu bahasa pengantar. 
  • “Kita rakyat Malaysia sayangilah bahasa negara kita, sayangilah bahasa rasmi negara dan bersatu padulah di bawah bahasa yang satu,” katanya menerusi klip video di Facebook pada Isnin.
  • Beliau mengulas laporan media berkenaan kebimbangan besar Yang di-Pertuan Agong terhadap Malaysia iaitu antaranya berhubung isu perpaduan antara kaum yang belum sempurna walaupun negara sudah merdeka lebih 60 tahun.

KUALA LUMPUR — Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenaan keperluan perpaduan rakyat ditingkatkan wajar dilaksanakan kerajaan melalui ketegasan penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah untuk memastikan tindakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.

Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata sekiranya satu bahasa pengantar digunakan di semua sekolah, maka generasi muda akan bersatu padu dari zaman kecil hingga ke sekolah menengah, pengajian tinggi dan apabila memasuki alam pekerjaan mereka semua berupaya bertutur dalam satu bahasa iaitu bahasa Melayu yang juga bahasa Kebangsaan.

“Bukankah dengan cara ini kita boleh meluntur buluh daripada rebung? Bukankah dengan cara ini kita boleh menentukan perpaduan rakyat Malaysia dapat dilaksanakan dengan lebih cepat dan sempurna memakai terima titah baginda tuanku. 

“Justeru saya menyeru semua sistem kerajaan sekarang untuk sekurang-kurangnya tidak membuka lebih banyak sekolah vernakular menggunakan bahasa pengantar selain daripada bahasa Melayu mulai sekarang dan menubuhkan satu jawatankuasa yang lebih rapi untuk meneliti dan merangka polisi akan datang supaya bahasa pengantar di sekolah sekolah dikhususkan kepada satu bahasa pengantar. 

“Kita rakyat Malaysia sayangilah bahasa negara kita, sayangilah bahasa rasmi negara dan bersatu padulah di bawah bahasa yang satu,” katanya menerusi klip video di Facebook pada Isnin.

Beliau mengulas laporan media berkenaan kebimbangan besar Yang di-Pertuan Agong terhadap Malaysia iaitu antaranya berhubung isu perpaduan antara kaum yang belum sempurna walaupun negara sudah merdeka lebih 60 tahun.

Agong berkata baginda mengambil maklum memang terdapat segelintir generasi hari ini belum mampu bertutur dalam bahasa Melayu dan gagal menghargai kepelbagaian budaya kaum lain.

Oleh itu, baginda menyeru kerajaan untuk merangka satu dasar ke arah perpaduan rakyat yang lebih kukuh dan harmoni di mana pepatah Melayu ada menyebut, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Mengulas lanjut, Hanif menyeru semua wakil rakyat dan kerajaan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, termasuk Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek untuk mengambil serius saranan Agong.

“Saya menyeru semua wakil rakyat dan kerajaan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pendidikan, Fadlina Sidek untuk mengambil serius saranan baginda tuanku ke bawah duli Yang di-Pertuan Agong, iaitu berpandukan kepada laporan pendidikan terdahulu seperti laporan Razak 1956 dan Rahman Talib.

“Ia menyatakan dengan jelas bahawa hasrat negara adalah untuk mencapai penggunaan satu bahasa pengantar di semua sekolah iaitu bahasa Melayu. 

“Selepas 66 tahun merdeka bukankah sudah tiba masanya penggubal undang-undang meneliti, mengkaji dan melihat semula laporan-laporan tersebut? Yang adanya lebih 60 tahun untuk melihat bagaimanakah cara untuk melakukannya,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending