Connect with us

Antarabangsa

Israel tolak “pengiktirafan unilateral” penubuhan Palestin

Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.
  • Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan “keputusan pengisytiharan” itu menerusi satu undian dalam Kabinet Israel yang sebulat suara meluluskan langkah itu, demikian menurut kenyataan dipetik Arab News.
  • Netanyahu ketika berucap pada permulaan mesyuarat mingguan berkata perkara itu dibuat setelah “berlakunya perbincangan masyarakat antarabangsa baru-baru ini dalam cubaan memaksa ke atas Israel secara sepihak, (tertubuhnya) sebuah negara Palestin”.
  • Peperangan yang melanda Gaza sejak serangan pada 7 Oktober lalu adalah antara konflik Israel dan Palestin yang berlanjutan selama tujuh dekad.
  • Usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara iaitu sebuah negara Palestin di Tebing Barat dan Gaza bersama Israel terhenti sejak 2014.

Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan “keputusan pengisytiharan” itu menerusi satu undian dalam Kabinet Israel yang sebulat suara meluluskan langkah itu, demikian menurut kenyataan dipetik Arab News.

Netanyahu ketika berucap pada permulaan mesyuarat mingguan berkata perkara itu dibuat setelah “berlakunya perbincangan masyarakat antarabangsa baru-baru ini dalam cubaan memaksa ke atas Israel secara sepihak, (tertubuhnya) sebuah negara Palestin”.

Peperangan yang melanda Gaza sejak serangan pada 7 Oktober lalu adalah antara konflik Israel dan Palestin yang berlanjutan selama tujuh dekad.

Usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara iaitu sebuah negara Palestin di Tebing Barat dan Gaza bersama Israel terhenti sejak 2014.

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden sebelum ini cuba untuk mencapai perjanjian yang lebih luas di Timur Tengah, termasuk menormalisasikan hubungan Arab Saudi dan negara Arab lain dengan Israel, dalam usaha tertubuhnya negara Palestin.

Kenyataan rasmi Israel menurut pejabat Netanyahu mencerminkan bahawa: “Israel secara terang-terangan menolak arahan antarabangsa berkenaan perjanjian tetap dengan warga Palestin. Sekiranya persetujuan perlu dicapai, ia hanya akan berlaku melalui rundingan terus antara pihak-pihak, tanpa prasyarat.” – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending