Connect with us

Antarabangsa

Israel tolak “pengiktirafan unilateral” penubuhan Palestin

Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.
  • Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan “keputusan pengisytiharan” itu menerusi satu undian dalam Kabinet Israel yang sebulat suara meluluskan langkah itu, demikian menurut kenyataan dipetik Arab News.
  • Netanyahu ketika berucap pada permulaan mesyuarat mingguan berkata perkara itu dibuat setelah “berlakunya perbincangan masyarakat antarabangsa baru-baru ini dalam cubaan memaksa ke atas Israel secara sepihak, (tertubuhnya) sebuah negara Palestin”.
  • Peperangan yang melanda Gaza sejak serangan pada 7 Oktober lalu adalah antara konflik Israel dan Palestin yang berlanjutan selama tujuh dekad.
  • Usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara iaitu sebuah negara Palestin di Tebing Barat dan Gaza bersama Israel terhenti sejak 2014.

Israel secara rasmi pada Ahad menentang “pengiktirafan unilateral” (pengiktirafan sepihak) penubuhan negara Palestin dan menegaskan sebarang persetujuan hal itu perlu dicapai melalui rundingan langsung.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan “keputusan pengisytiharan” itu menerusi satu undian dalam Kabinet Israel yang sebulat suara meluluskan langkah itu, demikian menurut kenyataan dipetik Arab News.

Netanyahu ketika berucap pada permulaan mesyuarat mingguan berkata perkara itu dibuat setelah “berlakunya perbincangan masyarakat antarabangsa baru-baru ini dalam cubaan memaksa ke atas Israel secara sepihak, (tertubuhnya) sebuah negara Palestin”.

Peperangan yang melanda Gaza sejak serangan pada 7 Oktober lalu adalah antara konflik Israel dan Palestin yang berlanjutan selama tujuh dekad.

Usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara iaitu sebuah negara Palestin di Tebing Barat dan Gaza bersama Israel terhenti sejak 2014.

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden sebelum ini cuba untuk mencapai perjanjian yang lebih luas di Timur Tengah, termasuk menormalisasikan hubungan Arab Saudi dan negara Arab lain dengan Israel, dalam usaha tertubuhnya negara Palestin.

Kenyataan rasmi Israel menurut pejabat Netanyahu mencerminkan bahawa: “Israel secara terang-terangan menolak arahan antarabangsa berkenaan perjanjian tetap dengan warga Palestin. Sekiranya persetujuan perlu dicapai, ia hanya akan berlaku melalui rundingan terus antara pihak-pihak, tanpa prasyarat.” – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending