Connect with us

Antarabangsa

Pesawat tentera Israel musnahkan kereta kebal, bunuh tentera sendiri

Briged Al-Qassam mendakwa pesawat tentera rejim penjajah Israel (IOF) menyerang kereta kebal mereka sendiri yang sebelum ini menjadi sasaran briged itu.

Wartawan TMT

Published

on

Pesawat tentera Israel musnahkan kereta kebal, korban tentera sendiri
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Briged Al-Qassam mendakwa pesawat tentera rejim penjajah Israel (IOF) menyerang kereta kebal mereka sendiri yang sebelum ini menjadi sasaran briged itu.
  • Jordan News melaporkan IOF bertindak memusnahkan kereta kebal itu dan membunuh semua tentera di dalamnya selepas Al-Qassam menentang pasukan penyelamat Israel yang cuba menarik keluar kereta kebal itu.
  • Peningkatan pertempuran berlaku di Gaza di antara pejuang sayap tentera Hamas dan tentera IOF malam Isnin lalu.

Briged Al-Qassam mendakwa pesawat tentera rejim penjajah Israel (IOF) menyerang kereta kebal mereka sendiri yang sebelum ini menjadi sasaran briged itu.

Jordan News melaporkan IOF bertindak memusnahkan kereta kebal itu dan membunuh semua tentera di dalamnya selepas Al-Qassam menentang pasukan penyelamat Israel yang cuba menarik keluar kereta kebal itu.

Peningkatan pertempuran berlaku di Gaza di antara pejuang sayap tentera Hamas dan tentera IOF malam Isnin lalu.

Sumber media Israel melaporkan kira-kira 20 pegawai dan askar IOF terbunuh atau cedera dalam letupan dua bangunan dan runtuhan sebuah bangunan di mana askar IOF itu berpangkalan di Khan Younis.

Sekurang-kurangnya 25,295 warga Palestin terbunuh dan 63,000 cedera dalam serangan rejim Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober lalu, manakala angka kematian di pihak Israel kekal pada 1,139 maut. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending