Connect with us

Terkini

Lagi komen rasis melampau di media Cina susulan peraturan premis tutup dua jam setiap Jumaat

Laporan berita China Press mengenai Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menutup operasi perniagaan dua jam setiap Jumaat telah menjadi ‘open seasons’ (tempoh mengkritik tanpa kekangan) untuk netizen bukan Islam memperlekehkan tindakan itu.

Hidayah Sani

Published

on

Lagi komen rasis melampau di media Cina susulan peraturan premis tutup dua jam setiap Jumaat
Foto: Tangkap layar antara komen netizen di FB China Press.
 • Laporan berita China Press mengenai Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menutup operasi perniagaan dua jam setiap Jumaat telah menjadi ‘open seasons’ (tempoh mengkritik tanpa kekangan) untuk netizen bukan Islam memperlekehkan tindakan itu.
 • Menyifatkan insiden itu sebagai perkara ‘biasa’ bagi netizen terbabit,  pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung berkata mereka yang menulis komen negatif itu berkemungkinan tiada perniagaan di daerah tersebut.
 • Cina yang barangkali tidak tinggal di Terengganu dan lingkungan mereka mungkin adalah geng geng kiasu rasis, komen macam macam. Dahsyat…”
 • “Mereka ini baru sampai di Malaysia ke atau duduk di Malaysia tetapi baru keluar dari gua atau mereka ini Islamofobik?,” kata Firdaus Wong menerusi hantaran di Facebook hari ini.
 • Semakan The Merdeka Times hari ini mendapati ruangan komen laporan China Press di Facebook media terbabit tidak dapat diakses (untuk melihat komen netizen).
 • Datuk Bandar Kuala Terengganu, Rosli Latif sebelum ini dilaporkan berkata penutupan operasi semua premis perniagaan dalam kawasan pentadbiran MBKT bermula jam 12.30 tengah hari dan jam 2.30 petang setiap Jumaat, berkuat kuasa 1 Januari lalu.

KUALA LUMPUR — Laporan berita China Press mengenai Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menutup operasi perniagaan dua jam setiap Jumaat telah menjadi ‘open seasons’ (tempoh mengkritik tanpa kekangan) untuk netizen bukan Islam memperlekehkan tindakan itu.

Menyifatkan insiden itu sebagai perkara ‘biasa’ bagi netizen terbabit,  pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung berkata mereka yang menulis komen negatif itu berkemungkinan tiada perniagaan di daerah tersebut.

Cina yang barangkali tidak tinggal di Terengganu dan lingkungan mereka mungkin adalah geng geng kiasu rasis, komen macam macam. Dahsyat…

“Barangkali mereka ini takde kaitan dan tiada pun sebarang perniagaan pun di Kuala Terengganu!

“Mereka ini baru sampai di Malaysia ke atau duduk di Malaysia tetapi baru keluar dari gua atau mereka ini Islamofobik?,” kata Firdaus Wong menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Foto : Tangkap layar antara komen netizen di FB China Press dikongsikan Firdaus Wong.

Menurut Firdaus Wong, seorang peniaga yang duduk di Kuala Terengganu dikenali sebagai Alex Chan Foo Yew menjelaskan peraturan itu hanya melibatkan operasi perniagaan Muslim kerana kedai bukan Muslim dibuka seperti biasa.

Foto : Tangkap layar Alex Chan Foo Yew di Facebook.

Datuk Bandar Kuala Terengganu, Rosli Latif sebelum ini dilaporkan berkata penutupan operasi semua premis perniagaan dalam kawasan pentadbiran MBKT bermula jam 12.30 tengah hari dan jam 2.30 petang setiap Jumaat, berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Rosli berkata arahan penutupan operasi itu bukan sahaja membabitkan pasar raya sebaliknya semua premis perniagaan, termasuk restoran dan kedai makan.

Foto : Tangkap layar poster dimuat naik di FB China Press.

Semakan The Merdeka Times hari ini mendapati ruangan komen laporan China Press di Facebook media terbabit tidak dapat diakses (untuk melihat komen netizen).

Dalam hantaran berbeza, China Press sekali lagi memuat naik artikel tentang arahan MBKT itu yang mendapat 38 komen dan 27 perkongsian (setakat artikel ini ditulis).

Ada netizen meninggalkan komen dengan persoalan sama ada pihak admin media sosial itu menutup ruangan komen bagi siaran terdahulu kerana takut dikritik.  — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Firdaus Wong Wai Hung

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending