Connect with us

Terkini

(VIDEO) Rejim zionis pengganas Israel bogelkan, tutup mata dan malukan tawanan awam Palestin

Lebih 100 lelaki warga Palestin dirakam hanya berseluar dalam, ditutup mata, diikat tangan ke belakang dan dibariskan di atas jalan oleh tentera rejim pengganas Israel di utara Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim zionis pengganas Israel bogelkan, tutup mata dan malukan tawanan awam Palestin
Foto: Tangkap layar rakaman video dan foto yang tersebar di platform media sosial menunjukkan tentera haram Israel mengumpulkan dan mengerahkan tawanan awam.
 • Lebih 100 lelaki warga Palestin dirakam hanya berseluar dalam, ditutup mata, diikat tangan ke belakang dan dibariskan di atas jalan oleh tentera rejim pengganas Israel di utara Gaza.
 • Rakaman video dan foto tersebar di platform media sosial itu menunjukkan tentera haram Israel mengumpulkan dan mengerahkan tawanan awam itu yang kemudiannya diarahkan menaiki trak.
 • The New Arab (Al-Araby Al Jadeed) memetik media Israel mengaitkan imej itu dengan laporan kononnya tawanan terbabit adalah “suspek Hamas menyerah diri kepada tentera Israel”.
 • Dakwaan itu dilihat sebagai usaha terdesak zionis Israel untuk menunjukkan kononnya mereka berjaya menangani pejuang Hamas di Gaza, ketika ia membunuh berbelas ribu warga Palestin, termasuk kanak-kanak dan wanita.
 • Wartawan The New Arab, Diaa Al-Kahlout dilaporkan antara penduduk Gaza ditangkap tentera zionis Israel dalam operasi itu yang memaksa tawanan menanggalkan pakaian, diperiksa dan dimalukan sebelum dibawa ke lokasi tidak diketahui.
 • Kempen ketenteraan tanpa henti rejim zionis di Gaza setakat ini membunuh lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak dalam tempoh lebih lapan minggu.

Lebih 100 lelaki warga Palestin dirakam hanya berseluar dalam, ditutup mata, diikat tangan ke belakang dan dibariskan di atas jalan oleh tentera rejim pengganas Israel di utara Gaza.

Rakaman video dan foto tersebar di platform media sosial itu menunjukkan tentera haram Israel mengumpulkan dan mengerahkan tawanan awam itu yang kemudiannya diarahkan menaiki trak.

The New Arab (Al-Araby Al Jadeed) memetik media Israel mengaitkan imej itu dengan laporan kononnya tawanan terbabit adalah “suspek Hamas menyerah diri kepada tentera Israel”.

Dakwaan itu dilihat sebagai usaha terdesak zionis Israel untuk menunjukkan kononnya mereka berjaya menangani pejuang Hamas di Gaza, ketika ia membunuh berbelas ribu warga Palestin, termasuk kanak-kanak dan wanita.

Wartawan The New Arab, Diaa Al-Kahlout dilaporkan antara penduduk Gaza ditangkap tentera zionis Israel dalam operasi itu yang memaksa tawanan menanggalkan pakaian, diperiksa dan dimalukan sebelum dibawa ke lokasi tidak diketahui.

Dalam satu kenyataan, media itu mengutuk sekeras-kerasnya “penahanan memalukan rakan sekerja mereka, Diaa Al-Kahlout dan orang awam serta menggesa masyarakat antarabangsa, pembela dan pemerhati hak wartawan, termasuk badan hak asasi manusia mengecam serangan berterusan dilakukan tentera Israel yang menindas wartawan sejak 7 Oktober lalu serta berusaha untuk memastikan mereka dibebaskan dari tahanan dan dilindungi”.

Saudara wanita kepada Kahlout berkata wartawan itu diacukan senjata api supaya meninggalkan anak perempuan yang cacat berumur tujuh tahun.

Menjelaskan situasi di utara Gaza itu, katanya, golongan lelaki dibawa pergi, dibogelkan dan dipukul tentera rejim pengganas Israel.

Serangan tentera zionis Israel ke atas Gaza dan selatan Lubnan telah membunuh sekurang-kurangnya 75 wartawan dan mencederakan sekurang-kurangnya 80 yang lain, menurut Sindiket Wartawan Palestin.

Kempen ketenteraan tanpa henti rejim zionis di Gaza setakat ini membunuh lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak dalam tempoh lebih lapan minggu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

“Pengecut” tempelak KJ apabila Wan Fayhsal digantung 6 bulan susulan isu MAHB

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri) & Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (kanan).
 • Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.
 • Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).
 • Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 
 • “Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 
 • “Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.
 • Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya itu menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

KUALA LUMPUR — Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Mengulas tindakan dikenakan terhadap Wan Fayhsal, Khairy menyifatkan pihak terbabit sebagai pengecut dan jelas menunjukkan mereka sebenarnya ‘terganggu’ dengan kenyataan Wan Fayhsal berkenaan isu dibangkitkan.

Khairy yang juga lantang mengkritik penjualan saham MAHB kepada syarikat pro zionis, BlackRock-Global Infrastructure Partners (GIP), secara sarkastik berharap adalah berbaloi pihak terbabit ‘menerima’ duit zionis.

Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 

“Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 

“Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.

Foto: Tangkap layar hantaran KJ di Instagram beliau hari ini.

Artikel itu antaranya menyatakan usul menggantung Ahli Pembangkang itu dibuat melalui undi belah bahagi yang menyaksikan 110 Ahli Parlimen menyokong, 63 tidak bersetuju, tiga tidak mengundi dan 46 tidak hadir.

Menteri di Jabatan Perdana (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said ketika membentangkan usul itu berkata Dewan Rakyat memandang serius kenyataan Wan Fayhsal berhubung surat layang yang telah tular dan didakwa mengandungi maklumat dalang sebenar di sebalik pengambilalihan MAHB.

Azalina berkata Wan Fayhsal yang ketika itu membahaskan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) 2021 dan Tahun 2022 di Dewan Rakyat telah menamakan seorang pegawai dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai dalang.

Beliau berkata perbuatan itu telah memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu didakwa, tetapi juga secara umum pegawai agensi di bawah kementerian yang mungkin teraniaya kerana tuduhan tidak berasas itu.

Foto: Tangkap layar hantaran Wan Fayhsal di Facebook di sini hari ini.

Dalam pada itu, Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata kesan penggantungan itu beliau akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 pada sidang Oktober ini.

Satu lagi titik hitam dalam demokrasi berparlimen negara. Saya langsung tidak diberi peluang untuk membela diri dalam Dewan tadi.

“Kesan daripada penggantungan ini ialah saya akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 dalam sidang Oktober nanti.

“Machang dipaksa mengundurkan diri. Jumpa tahun depan,” katanya di Facebook hari ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending