Connect with us

Terkini

Buang negara atau ambil tindakan tegas! – Nadir Al-Nuri

Individu dipercayai warga Malaysia yang mencadangkan agar Malaysia menjalinkan hubungan dengan rejim zionis Israel wajar dibuang negara, kata Nadir Al-Nuri.

Avatar

Published

on

Buang negara atau ambil tindakan tegas! – Nadir Al-Nuri
Foto: Warga Malaysia yang mencadangkan agar Malaysia menjalinkan hubungan dengan rejim zionis Israel, Victor Yong Jen Ong (kiri) & Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Nadir Al-Nuri (kanan).
  • Individu dipercayai warga Malaysia yang mencadangkan agar Malaysia menjalinkan hubungan dengan rejim zionis Israel wajar dibuang negara, kata Nadir Al-Nuri.
  • Nadir yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia berkata, ini kerana kenyataan lelaki bernama Victor Yong Jen Ong itu mengganggu ketenteraman awam.
  • Katanya, kenyataan dia juga menyentuh isu 3R (bangsa, agama dan raja) yang sensitif di mana pendirian umat Islam Malaysia adalah jelas menyokong warga Palestin dan menolak kekejaman dan kezaliman rejim zionis pengganas Israel. 
  • “Lebih utama, ada tindakan yang perlu dikenakan ke atas warganegara ini khususnya kerana dia cuba mengganggu ketenteraman negara kita,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times, di sini hari ini.
  • Nadir ditanya mengenai tindakan individu dipercayai warga Malaysia, Victor Yong Jeng Ong menggesa supaya Kedutaan Israel dibuka di Malaysia dalam rakaman videonya bersama pempengaruh warga Israel, Hananya Naftali, yang tular beberapa hari lalu.
  • Sekurang-kurangnya satu laporan polis dibuat di ibu negara ekoran tindakan lelaki itu yang dipercayai boleh mengganggu ketenteraman awam ketika rejim zionis Israel terus menyerang dan membunuh warga Palestin di Gaza dan Tebing Barat.

KUALA LUMPUR — Individu dipercayai warga Malaysia yang mencadangkan agar Malaysia menjalinkan hubungan dengan rejim zionis Israel wajar dibuang negara, kata Nadir Al-Nuri.

Nadir yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia berkata, ini kerana kenyataan lelaki bernama Victor Yong Jen Ong itu mengganggu ketenteraman awam.

Katanya, kenyataan dia juga menyentuh isu 3R (bangsa, agama dan raja) yang sensitif di mana pendirian umat Islam Malaysia adalah jelas menyokong warga Palestin dan menolak kekejaman dan kezaliman rejim zionis pengganas Israel. 

“Saya rasa tindakan yang besar mungkin ataupun yang paling kuat kita boleh kenakan ke atas dia ialah buang negara.

“Tapi, itu mungkin tindakan yang agak jauh dan susah untuk dilaksanakan.

“Lebih utama, ada tindakan yang perlu dikenakan ke atas warganegara ini khususnya kerana dia cuba mengganggu ketenteraman negara kita,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times, di sini hari ini.

Nadir ditanya mengenai tindakan individu dipercayai warga Malaysia, Victor Yong Jeng Ong menggesa supaya Kedutaan Israel dibuka di Malaysia dalam rakaman videonya bersama pempengaruh warga Israel, Hananya Naftali, yang tular beberapa hari lalu.

Victor berkata Malaysia perlu meniru jejak langkah beberapa negara Arab supaya budaya Yahudi boleh diperkenalkan di negara ini. 

Mengulas lanjut, Nadir berkata banyak kesalahan fakta disebut Victor dan Hananya yang mendakwa operasi dilakukan kumpulan Fatah dan Hamas di lapangan sebagai operasi keganasan profesional. 

Sebaliknya, Nadir berkata perjuangan Fatah dan Hamas bertujuan mempertahankan negara mereka dan mengembalikan hak-hak Palestin yang dijajah zionis Israel sejak sekian lama. 

Katanya, Victor perlu diberikan pendedahan lebih baik berkenaan konflik membelenggu Palestin dan Israel. 

“Bagaimana Palestin mula dijajah, bagaimana contohnya hak-hak orang Palestin yang dihalau keluar daripada negara mereka, dihalau dan tidak dibenarkan untuk balik semula.

“Sedangkan di peringkat zionis Israel itu, semua orang yahudi yang ada di seluruh dunia boleh sampai ke Israel dan mendapatkan warganegara Israel melalui undang-undang basic Law of Return, Law of Return 1950 yang dilaksanakan di peringkat negara haram Israel,” kata Nadir. 

Nadir berkata beliau berasa simpati terhadap Victor yang bercakap tanpa memahami isu dan cuba menyeleweng berdasarkan fakta dikemukakan Hananya. 

Sekurang-kurangnya satu laporan polis dibuat di ibu negara ekoran tindakan lelaki itu yang dipercayai boleh mengganggu ketenteraman awam ketika rejim zionis Israel terus menyerang dan membunuh warga Palestin di Gaza dan Tebing Barat.

Media melaporkan sekurang-kurangnya 16,248 rakyat Palestin, majoriti kanak-kanak dan wanita, terbunuh dalam serangan rejim Israel di Gaza sejak 7 Oktober lalu, manakala 1,200 terkorban di negara haram Israel. — The Merdeka Times

Author

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending