Connect with us

Antarabangsa

Al-Qassam lumpuhkan tentera pengganas Israel, 750 kereta kebal dan kenderaan tentera dimusnahkan

Briged Al-Qassam (sayap tentera Hamas) kini berdepan pertempuran sengit yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan rejim penjajah zionis Israel, kata Ketua Hamas, Yahya Al-Sinwar.

Wartawan TMT

Published

on

Al-Qassam lumpuhkan tentera pengganas Israel, 750 kereta kebal dan kenderaan tentera dimusnahkan
Foto: Ketua Hamas, Yahya Al-Sinwar (kanan).
  • Briged Al-Qassam (sayap tentera Hamas) kini berdepan pertempuran sengit yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan rejim penjajah zionis Israel, kata Ketua Hamas, Yahya Al-Sinwar.
  • Jordan News memetik laporan Al Jazeera melaporkan, Sinwar dalam mesejnya kepada ketua dan anggota Biro Politik Hamas memberitahu bahawa tentera rejim pengganas Israel mengalami kerugian besar melibatkan kehilangan nyawa dan peralatan.
  • Sinwar menegaskan Al-Qassam telah melumpuhkan rejim zionis dan akan terus memusnahkan tentera negara haram itu.
  • Sumber rapat dengan Hamas mendedahkan Briged Al-Qassam menyasarkan tidak kurang dari 5,000 askar dan pegawai rejim Israel dalam pertempuran darat di Gaza.
  • Daripada jumlah itu, satu pertiga dilaporkan terbunuh, satu pertiga mengalami kecederaan serius dan satu pertiga lagi mengalami hilang upaya kekal. 
  • Manakala 750 kenderaan tentera rejim Israel, termasuk kereta kebal, dilaporkan musnah sepenuhnya atau sebahagiannya.

Briged Al-Qassam (sayap tentera Hamas) kini berdepan pertempuran sengit yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan rejim penjajah zionis Israel, kata Ketua Hamas, Yahya Al-Sinwar.

Jordan News memetik laporan Al Jazeera melaporkan, Sinwar dalam mesejnya kepada ketua dan anggota Biro Politik Hamas memberitahu bahawa tentera rejim pengganas Israel mengalami kerugian besar melibatkan kehilangan nyawa dan peralatan.

Sumber rapat dengan Hamas mendedahkan Briged Al-Qassam menyasarkan tidak kurang dari 5,000 askar dan pegawai rejim Israel dalam pertempuran darat di Gaza.

Daripada jumlah itu, satu pertiga dilaporkan terbunuh, satu pertiga mengalami kecederaan serius dan satu pertiga lagi mengalami hilang upaya kekal. 

Manakala 750 kenderaan tentera rejim zionis Israel, termasuk kereta kebal, dilaporkan musnah sepenuhnya atau sebahagiannya.

Sinwar menegaskan Briged Al-Qassam telah melumpuhkan rejim zionis dan akan terus memusnahkan tentera negara haram itu.

Pemimpin Hamas itu turut menekankan pendirian mereka yang tidak berbelah bahagi dan nekad untuk tidak tunduk kepada syarat ditetapkan tentera rejim zionis Israel.

Dalam mesejnya, Sinwar memuji daya tahan warga Palestin di Gaza, mengiktiraf pengorbanan, kepahlawanan, keberanian, perpaduan dan sokongan sesama mereka.

Sinwar turut menggesa kepimpinan politik Palestin supaya segera menangani keperitan rakyat dan membantu memperkukuhkan daya tahan mereka. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending