Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Ahli Parlimen selar hubungan dagang Turkiye dengan Israel alami serangan jantung, meninggal dunia

Seorang Ahli Parlimen Turkiye meninggal dunia dua hari selepas beliau mengalami serangan jantung pada Selasa lalu sejurus selepas beliau menyelar Presiden Recep Tayyip Erdogan kerana menjalankan urusan perdagangan dengan Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Ahli Parlimen selar hubungan dagang Turkiye dengan Israel alami serangan jantung, meninggal dunia
Foto: Parti Islamist Saadet Partisi, Hasan Bitmez (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (tengah) & Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan (kanan).

Seorang Ahli Parlimen Turkiye meninggal dunia dua hari selepas beliau mengalami serangan jantung pada Selasa lalu sejurus selepas beliau menyelar Presiden Recep Tayyip Erdogan kerana menjalankan urusan perdagangan dengan Israel.

Ketika itu Hasan Bitmez dari Parti Islamist Saadet Partisi atau Parti Felicity itu sedang menyampaikan ucapan di Parlimen, menyelar Erdogan atas dakwaan masih membenarkan kapal Turkiye memasuki Israel.

“Kamu membenarkan kapal-kapal pergi ke Israel dan tanpa malu kamu memanggilnya perdagangan. … Kamu sekutu Israel,” kata Bitmez dalam ucapannya yang ditujukan kepada Presiden itu dan partinya iaitu Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP).

“Seandainya kamu terlepas dari azab sejarah, kamu pasti tidak akan boleh lari dari kemurkaan Tuhan,” katanya mengakhiri ucapan selama 20 minit itu sebelum rebah di tepi platform ucapannya di Parlimen.

Kenyataan itu diucapkan beliau setelah meletakkan poster di atas podium yang tertulis “Israel pembunuh; kolaborasi AKP.” 

Al Jazeera melaporkan ucapannya termasuk dakwaan kerajaan pimpinan Erdogan masih meneruskan hubungan ekonomi dengan Israel dalam situasi serangan terkini di Gaza yang merekodkan hampir 19,000 kematian penduduk wilayah konflik itu.

Menteri Kesihatan Turkiye, Fahrettin Koca semalam mengesahkan bahawa Hasan Bitmez yang berumur 54 tahun itu meninggal dunia di Hospital Ankara, dua hari selepas insiden serangan jantung itu.

Dalam satu majlis kecil semalam di perkarangan Perhimpunan Kebangsaan Besar, keranda Bitmez disarungkan bendera Turkiyep bersama bendera kecil Palestin.

Sumber: Al Jazeera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

14 negara gesa tindakan terhadap krisis makanan kritikal di Sudan

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • 14 negara termasuk Jordan, UAE, Maghribi dan Mauritania pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi jaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.
  • Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketakjaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diperburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.
  • Menurut laporan itu, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketakjaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.
  • Mereka turut menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam yang bakal memberi kesan kepada ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketidak jaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.

Menurut laporan tersebut, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketidak jaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.

Negara-negara tersebut menyatakan kegusaran terhadap penemuan laporan IPC, memetik “kemerosotan teruk” keterjaminan makanan. 

Mereka menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam, termasuk ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Kenyataan itu menggariskan cabaran kemanusiaan yang disebabkan peningkatan ketidak jaminan makanan, dengan menekankan potensi berlakunya perpindahan, aliran pelarian, dan corak penghijrahan di Sudan dan sekitar negara jiran.

Mereka juga mengulangi gesaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kepada pihak yang berperang supaya membenarkan dan memudahkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang cepat, selamat dan berterusan kepada orang awam yang memerlukan termasuk dihapuskan birokrasi dan halangan lain-lain.

Pengeluaran visa dan permit perjalanan yang diperlukan pekerja kemanusiaan dan bekalan penting, juga harus dipermudahkan, selaras dengan resolusi 2736 yang diterima pakai pada 13 Jun 2024.

Negara-negara tersebut juga menggesa pihak yang bertelagah di Sudan supaya segera menghentikan keganasan, menegakkan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan.

Mereka juga menyeru semua pihak luar mengelak daripada memberikan sokongan ketenteraan atau material kepada kumpulan berkonflik, sebaliknya menyokong tindakan yang mengurangkan ketegangan kepada usaha perdamaian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending