Connect with us

Terkini

(VIDEO) Ahli Parlimen kerajaan, pembangkang kritik Menteri Kesihatan gugurkan GEG

Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang semalam mengkritik Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa dan pelobi industri vape dan tembakau susulan pengguguran peruntukan berkaitan Generasi Penamat Rokok (GEG) daripada Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023.

Hidayah Sani

Published

on

Ahli Parlimen kerajaan, pembangkang kritik Menteri Kesihatan gugurkan GEG
Foto: Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, (kiri atas) & Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Mohd Suhaimi Abdullah (tengah atas) & Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Datuk Ahmad Marzuk Shaary (kanan atas) & Ahli Parlimen Segamat R. Yuneswaran (kiri bawah) & Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim.
  • Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang semalam mengkritik Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa dan pelobi industri vape dan tembakau susulan pengguguran peruntukan berkaitan Generasi Penamat Rokok (GEG) daripada Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023.
  • Mereka mendakwa Dr Zaliha tunduk kepada pelobi dan pemain industri tembakau sehingga peruntukan berkaitan GEG digugurkan.
  • Dakwaan itu tetap timbul sekalipun Dr Zaliha sebelum ini menjelaskan ia digugurkan kerana Pejabat Peguam Negara (AGC) berpandangan GEG “tidak berperlembagaan”.
  • Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) ketika membahaskan RUU itu di Dewan rakyat semalam menegaskan penggubal undang-undang adalah 222 Ahli Parlimen yang mempunyai pelbagai latar belakang berbeza.
  • “Saya amat kecewa dan saya yakin Yang Berhormat Menteri juga mungkin ada tekanan-tekanan daripada orang yang gila rokok ini di luar sana yang mahu menyelamatkan syarikat-syarikat tobacco ini yang tiada hati dan perut dan sanggup melihat nyawa rakyat itu dibiar mati tapi you want to defend the constitution. This is very very unethical and I against this law,” kata R. Yuneswaran (PH-Segamat).

KUALA LUMPUR — Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang semalam mengkritik Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa dan pelobi industri vape dan tembakau susulan pengguguran peruntukan berkaitan Generasi Penamat Rokok (GEG) daripada Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Mereka mendakwa Dr Zaliha tunduk kepada pelobi dan pemain industri tembakau sehingga peruntukan berkaitan GEG digugurkan.

Dakwaan itu tetap timbul sekalipun Dr Zaliha sebelum ini menjelaskan ia digugurkan kerana Pejabat Peguam Negara (AGC) berpandangan GEG “tidak berperlembagaan”.

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim.

Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) ketika membahaskan RUU itu di Dewan Rakyat semalam menegaskan penggubal undang-undang adalah 222 Ahli Parlimen yang mempunyai pelbagai latar belakang berbeza.

“Tentang Artikel 8 (yang menjamin kesaksamaan di sisi undang-undang) pihak yang boleh tafsirkan undang-undang itu bukan peguam negara atau Ahli Parlimen tapi hakim di mahkamah kalau kita buat undang-undang bercanggah Perlembagaan negara, pihak lain boleh bawa ke mahkamah. 

“…mahkamah yang tentukan bukan peguam negara jadi gatekeeper. Kalau macam ini, tak payah ada Parlimen. Biar Peguam Negara dan kabinet saja yang buat undang-undang.

“Tidak begitu hasrat negara demokrasi bagi peluang 222 Ahli Parlimen bincang boleh jadi RUU GEG itu kalah, ditolak tak apalah itu demokrasi tapi ini belum apa-apa bincang kita dah tarik diri (gugurkan GEG).

“Ini kita kalah dengan pelobi dari tobacco industri yang besar, saya sangat sedih Yang Berhormat Menteri,” katanya ketika sesi perbahasan RUU Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023 semasa bacaan kedua di Dewan Rakyat pada Rabu.

Foto: Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Mohd Suhaimi Abdullah.

Senada dengan Hassan, Datuk Mohd Suhaimi Abdullah (PN-Langkawi) mempersoalkan mengapa asas kepentingan kesihatan awam tidak digunakan sebagai hujah untuk mempertahankan peruntukan GEG jika ada pertikaian mengatakan GEG boleh dicabar kerana tidak memberikan hak sama rata antara dua kelompok. 

Beliau meminta Menteri Kesihatan untuk berterus-terang tentang alasan sebenar di sebalik pengguguran GEG daripada RUU berkenaan.

“Saya berharap agar RUU ini bukan sekadar hiasan untuk memuaskan rungutan pihak-pihak yang telah bersuara. Ia perlu melindungi rakyat Malaysia terutamanya golongan yang berisiko menjadi perokok pada masa depan. 

“Jelas pengguguran peruntukan ini dibuat mengikut telunjuk industri vape dan rokok,” kata Suhaimi.

Foto: Ahli Parlimen Segamat, R. Yuneswaran.

R. Yuneswaran (PH-Segamat) turut menyatakan kekecewaan beliau dengan menyifatkan kegagalan membentangkan peruntukan GEG itu sebagai satu langkah terbelakang.

Beliau mempersoalkan apakah kerajaan lebih memilih untuk tunduk kepada ‘pelobi’ di luar sana dengan membiarkan rakyat di negara ini mati setiap tahun di mana menurutnya hampir 27,000 orang telah meninggal pada setiap tahun.

“Saya dimaklum juga, cukai daripada rokok untuk setahun adalah dalam lingkungan 2.3 billion dan wang yang kita belanjakan untuk pesakit kronik dan hospital adalah hampir 8 billion ringgit. 

“Dimanakah justifikasinya ada (pihak) di luar sana yang masih mahu menyelamatkan rokok tetapi bukan nyawa manusia ini?

“Saya amat kecewa dan saya yakin Yang Berhormat Menteri juga mungkin ada tekanan-tekanan daripada orang yang gila rokok ini di luar sana yang mahu menyelamatkan syarikat-syarikat tobacco ini yang tiada hati dan perut dan sanggup melihat nyawa rakyat itu dibiar mati tapi you want to defend the constitution. This is very very unethical and I against this law,” kata R. Yuneswaran.

Foto: Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Datuk Ahmad Marzuk Shaary.

Datuk Ahmad Marzuk Shaary (PN-Pengkalan Chepa) berkata jemaah menteri yang ada hari ini sepatutnya mempunyai ‘political will’ untuk melaksanakan GEG bagi melindungi dan memelihara generasi akan datang, bukannya membangkitkan 1001 alasan yang dipertikaikan.

Ahmad Marzuk berkata pelaksanaan GEG sebagai sebahagian strategi endgame perlu dilaksanakan kerana industri rokok dan rokok elektronik hanya memberi sumbangan yang minimal kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Tuan Yang Dipertua, bagaimana GEG boleh dikatakan melanggar Perlembagaan sedangkan sewaktu GEG ini dibawa Khairy Jamaluddin, Mantan Menteri Kesihatan kita bagi kredit kepada beliau yang berusaha bersungguh-sungguh bersama dengan kementerian. 

“Pada waktu itu Jabatan Peguam Negara tidak menyatakan GEG sebagai unconstitutional malah GEG dibentangkan dan telah banyak perbincangan, kajian, sesi libat urus bersama pakar-pakar termasuk pakar undang-undang,” kata Ahmad Marzuk. — The Merdeka Times

Sumber : Youtube Parlimen Malaysia

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending