Connect with us

Terkini

Tidak menang nombor ekor, patung sembahan dicabut janggut

Dipercayai kerana tidak menang nombor ekor, patung sembahan Datuk Kong di sebuah taman di Negeri Sembilan di sini dicabut janggutnya oleh individu tertentu, lapor Sin Chew Daily.

Wartawan TMT

Published

on

Tidak menang nombor ekor, patung sembahan dicabut janggut
Foto: Patung Sembahan Datuk Kong.
  • Dipercayai kerana tidak menang nombor ekor, patung sembahan Datuk Kong di sebuah taman di Negeri Sembilan di sini dicabut janggutnya oleh individu tertentu, lapor Sin Chew Daily.
  • Akhbar tempatan itu melaporkan patung sembahan Datuk Kong di sebuah pondok Taman Cempaka Bahau, Negeri Sembilan didapati janggutnya dicabut dan ditinggalkan, malah sebuah patung kecil di sebelahnya juga hilang.
  • Menurut penduduk tempatan, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari rumah berdekatan merakamkan seorang penunggang motosikal yang mencurigakan muncul di kawasan itu dan meletakkan motosikalnya di hadapan pondok itu sebelum kejadian.

KUALA LUMPUR – Dipercayai kerana tidak menang nombor ekor, patung sembahan Datuk Kong di sebuah taman di Negeri Sembilan di sini dicabut janggutnya oleh individu tertentu, lapor Sin Chew Daily.

Akhbar tempatan itu melaporkan patung sembahan Datuk Kong di sebuah pondok Taman Cempaka Bahau, Negeri Sembilan didapati janggutnya dicabut dan ditinggalkan, malah sebuah patung kecil di sebelahnya juga hilang.

Dipercayai ada individu yang gagal mendapatkan nombor ekor daripada patung sembahan itu lalu melepaskan geram terhadap patung itu.

Menurut penduduk tempatan, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari rumah berdekatan merakamkan seorang penunggang motosikal yang mencurigakan muncul di kawasan terbabit dan meletakkan motosikalnya di hadapan pondok itu sebelum insiden vandalisme berlaku.

Penduduk berkata, penunggang motosikal itu kelihatan mabuk dan tidak menjawab soalan ketika ditanya. – The Merdeka Times

Sumber: Sin Chew Daily

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending