Connect with us

Terkini

Tiada perkataan normalisasi, Portal berita Israel manipulasi perbincangan Putera Mahkota Saudi dengan Presiden AS

The Times of Israel (TTOI) dipercayai membuat laporan palsu berkaitan perbincangan Putera Mahkota Saudi dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) memanipulasi beberapa perkara tidak disebut dalam kenyataan rasmi Rumah Putih berkaitan ‘normalisasi’ di antara dua negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Tiada perkataan normalisasi, Portal berita Israel manipulasi perbincangan Putera Mahkota Saudi dengan Presiden AS
Foto: Artikel palsu yang dikeluarkan oleh The Times of Israel (TTOI).
  • The Times of Israel (TTOI) dipercayai membuat laporan palsu berkaitan perbincangan Putera Mahkota Saudi dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) memanipulasi beberapa perkara tidak disebut dalam kenyataan rasmi Rumah Putih berkaitan ‘normalisasi’ di antara dua negara itu.
  • Portal berita atas talian itu dipetik menyebut “Presiden AS Joe Biden dan Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman bersetuju untuk “terus membina” rundingan diusahakan AS untuk menormalisasikan hubungan antara Israel dan Arab Saudi sebelum peperangan di Gaza.”
  • Dalam kenyataan asal dikeluarkan Rumah Putih di laman web rasminya, tiada perkataan ‘normalisasi’ atau ‘Israel dan Arab Saudi’ dapat ditemui.

The Times of Israel (TTOI) dipercayai membuat laporan palsu berkaitan perbincangan Putera Mahkota Saudi dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) memanipulasi beberapa perkara tidak disebut dalam kenyataan rasmi Rumah Putih berkaitan ‘normalisasi’ di antara dua negara itu.

Portal berita atas talian itu dipetik menyebut “Presiden AS Joe Biden dan Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman bersetuju untuk “terus membina” rundingan diusahakan AS untuk menormalisasikan hubungan antara Israel dan Arab Saudi sebelum peperangan di Gaza.”

Kenyataan dikeluarkan Rumah Putih di laman web rasminya menunjukkan tiada perkataan ‘normalisasi’ atau ‘Israel dan Arab Saudi’ dapat ditemui.

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan sehari sebelum laporan itu dihasilkan juga menunjukkan perkataan Israel hanya dilihat pada dua tempat, tertera ‘Israel dan Hamas’ dan ‘Warga Israel serta warga Palestin’, bukan ‘Israel dan Arab Saudi’.

“Beliau (Biden) membincangkan usaha diplomatik dan ketenteraan yang berterusan untuk menghalang aktor negara dan bukan negara dari meluaskan konflik antara Israel dan Hamas.

“Kedua-dua pemimpin bersetuju untuk meneruskan usaha diplomatik yang lebih luas untuk mengekalkan kestabilan seluruh rantau serta menghalang konflik daripada terus berkembang,” kata kenyataan dari Rumah Putih bertarikh 24 Oktober lalu.

Kenyataan itu juga menyentuh beberapa isu berkaitan pergolakan Palestin dan Israel; dari sudut usaha mereka untuk mengekang tragedi itu dari bertambah buruk, menyatakan sumbangan kemanusiaan yang akan dilakukan serta pembebasan tawanan. – The Merdeka Times

Sumber: Laman Rasmi Rumah Putih, The Times Of Israel

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Israel negara zionis, bukannya negara Yahudi – Rabbi Yisroel Dovid Weiss

Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Rabbi Yahudi, Yisroel Dovid Weiss (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).

KUALA LUMPUR – Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Rabbi Yahudi itu yang juga Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta berkata, ini kerana penubuhan negara haram itu adalah tindakan jahat gerakan zionis dan sebenarnya tiada kaitan dengan agama Yahudi.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Berhati-hati, jangan panggil ia satu negara Yahudi, jangan kata ia Yahudi, kerana itulah apa yang Netanyahu dan negara jahat mereka mahukan, panggil ia zionisme negara Israel. Dan bezakan dengan jelas antara agama Yahudi dan negara (zionis itu),” katanya ketika berucap di Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini semalam.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Ditanya pandangannya mengenai kumpulan Palestin sama ada ia adalah gerakan berasaskan politik atau agama, Rabbi Yahudi itu menjawab apa sahaja tujuan mereka, tindakan menghukum dan mengganggu urusan kumpulan Palestin tidak sepatutnya berlaku.

Beliau berkata kumpulan Palestin tidak membenci Yahudi tetapi yang menentang Yahudi dan penduduk Palestin adalah kerajaan pendudukan haram zionis.

“Rakyat Palestin, itu tanah mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan, kamu tidak pergi gali ke dalam hati dan jiwa negara lain, tanya apa yang mereka lakukan, mengapa mereka melakukannya, mengapa dilakukan? apa kerajaannya? itu bukan urusan kita.

“Itu Palestin (yang merupakan) milik rakyat Palestin. Dan orang Yahudi sejak hari pertama, saya boleh tunjukkan kepada kamu, apabila mereka melantik presiden PLO (Yasser Arafat) yang menubuhkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Salah seorang Rabbi kami adalah wakil Yahudi di dalam Pihak Berkuasa Palestin. Kamu perlu tahu zionis tuang asid ke wajahnya, butakan sebelah matanya. 

“Ini ketika kami di Gaza, kami bertemu Ismail Haniyeh ketika dia Perdana Menteri, dan dia juga menyambut kami, dia berkata, “Kami tidak menentang Yahudi,” dan mereka juga berhati-hati kerana mereka harus membezakan, mereka tidak menentang Yahudi atau agama Yahudi, tetapi hanya menentang pendudukan (haram zionis),” kata Yisroel.

Dalam penjelasannya, Rabbi Yahudi itu turut menunjukkan gambar aktiviti dan protes ribuan ahli organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis di sekitar Washington dan Jerusalem.

Organisasi itu turut menegaskan bahawa negara haram Israel tidak layak mentadbir tanah suci Baitulmaqdis dan Netanyahu serta kerajaan Israel tidak sama sekali mewakili dunia Yahudi secara keseluruhannya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending