Connect with us

Antarabangsa

Tiada Hamas dalam hospital Al-Shifa, doktor Norway bidas dakwaan zionis

Seorang pakar perubatan Norway yang bertugas di Gaza bidas dakwaan pengganas zionis yang mendakwa keberadaan pasukan pembebasan Hamas dengan pangkalan mereka di Hospital Al-Shifa.

Wartawan TMT

Published

on

Tiada Hamas dalam hospital Al-Shifa, doktor Norway bidas dakwaan zionis
Foto: Pakar Perubatan Norway yang bertugas di Gaza, Dr Mads Gilbert.
  • Seorang pakar perubatan Norway yang bertugas di Gaza bidas dakwaan pengganas zionis yang mendakwa keberadaan pasukan pembebasan Hamas dengan pangkalan mereka di Hospital Al-Shifa.
  • Al Jazeera melaporkan bahawa Dr Mads Gilbert, turut menyatakan bahawa keadaan di hospital, terutamanya Hospital Al-Shifa, sangat “mendesak” kerana kakitangan dan pesakitnya ditinggalkan tanpa oksigen, makanan ataupun air.
  • Dengan pertempuran yang berterusan di bahagian utara, Dr Gilbert memaklumkan bahawa doktor-doktor di sana berkata bahawa sudah “tidak mungkin untuk menilai mereka yang cedera atau yang mati”.
  • Dr Gilbert berkata; “Saya muak dan bosan dengan dakwaan (Israel) bahawa terdapat pusat arahan Hamas (di hospital).
  • “Kami tidak pernah melihatnya. Kami tidak pernah melihat individu Hamas berpangkat tinggi di Al-Shifa. Kami (di sini) bergerak dengan bebas,” kata Gilbert kepada Al Jazeera. 

Seorang pakar perubatan Norway yang bertugas di Gaza bidas dakwaan pengganas zionis yang mendakwa keberadaan pasukan pembebasan Hamas dengan pangkalan mereka di Hospital Al-Shifa.

Al Jazeera melaporkan bahawa Dr Mads Gilbert, turut menyatakan bahawa keadaan di hospital, terutamanya Hospital Al-Shifa, sangat “mendesak” kerana kakitangan dan pesakitnya ditinggalkan tanpa oksigen, makanan ataupun air.

Dr Gilbert berkata; “Saya muak dan bosan dengan dakwaan (Israel) bahawa terdapat pusat arahan Hamas (di hospital).

“Kami tidak pernah melihatnya. Kami tidak pernah melihat individu Hamas berpangkat tinggi di Al-Shifa. Kami (di sini) bergerak dengan bebas,” kata Gilbert kepada Al Jazeera. 

Kira-kira 1.5 juta orang yang diusir dari tempat tinggal mereka kini berada dalam keadaan “terdesak”, sehingga meminum air “di jalanan dan air laut”, kata pakar perubatan Norway itu.

Kempen pengganas Israel untuk penghapusan kumpulan pembebasan Hamas setakat ini telah membunuh sekurang-kurangnya 11,078 rakyat Palestin, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Pegawai kesihatan tidak mengemas kini angka kematian sejak Jumaat lalu, disebabkan tergendalanya perkhidmatan serta komunikasi hospital-hospital di wilayah tersebut.

Advertisement

Sumber: Al Jazeera

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending