Connect with us

Terkini

Sarawak tidak akan terima pelarian Palestin – Menteri Kerja Raya

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menzahirkan sokongan penuh terhadap pendirian Ketua Publisiti dan Penerangan Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak (SAPA) Peter John Jaban dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain dalam menyarankan kerajaan untuk tidak menerima kemungkinan kemasukan pelarian dari Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.
  • Sarawak tidak perlu menerima mana-mana pelarian, terutamanya mereka dari negara yang terkenal dengan keganasan, kemarahan, dan kebencian,” – Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta
  • Beliau berkata negeri ini hanyalah sebuah negara kecil dan tidak perlu menambah beban dengan kemasukan pelarian.
  • Kenyataan Nanta dibuat selepas gabungan pertubuhan awam di Sabah dan Sarawak menggesa kerajaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin bagi memastikan unsur militan dan radikal tidak dibenarkan masuk.

KUCHING: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menzahirkan sokongan penuh terhadap pendirian Ketua Publisiti dan Penerangan Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak (SAPA) Peter John Jaban dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain dalam menyarankan kerajaan untuk tidak menerima kemungkinan kemasukan pelarian dari Palestin.

Mengulas lanjut, beliau berkata negeri ini hanyalah sebuah negara kecil dan tidak perlu menambah beban dengan kemasukan pelarian.

“Kita masih mempunyai rakyat yang memerlukan perhatian daripada kerajaan.

“Justeru, Sarawak tidak perlu menerima mana-mana pelarian, terutamanya mereka dari negara yang terkenal dengan keganasan, kemarahan, dan kebencian,” ujarnya.

Nanta bagaimanapun tetap menunjukkan solidariti terhadap mangsa di Palestin dengan menyarankan orang ramai yang berkemampuan untuk menyumbang dari segi kewangan bagi membantu mangsa perang dengan membeli bekalan keperluan kepada mereka.

“Langkah ini lebih bermakna dan lebih selamat untuk Sarawak. Saya sendiri juga telah menyumbangkan sedikit dana untuk tujuan itu,” ujarnya.

“Orang ramai juga digalakkan untuk menyumbang kepada Tabung Rakyat Palestin bagi membantu mereka yang menderita akibat peperangan.

Kenyataan Nanta dibuat selepas gabungan pertubuhan awam di Sabah dan Sarawak menggesa kerajaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin bagi memastikan unsur militan dan radikal tidak dibenarkan masuk.

Peter John Jaban, dari Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak berkata, kerajaan Sarawak harus menjaga autonominya ke atas kawalan imigresen, walaupun Perdana Menteri Anwar Ibrahim terus menunjukkan sokongan kepada Hamas.

Peter membuat spekulasi bahawa sokongan berterusan Anwar terhadap Hamas menunjukkan bahawa akan ada sedikit percubaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin, yang boleh membawa risiko kemasukan oleh puak radikal dan ganas.

Turut menyokong desakan ini Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK) Voon Lee Shan yang menyifatkan, bukan mudah untuk menyediakan tempat perlindungan serta memberi makanan kepada pelarian khususnya kepada mangsa perang.-The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
  • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
  • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
  • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
  • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
  • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
  • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending