Connect with us

Terkini

Sarawak tidak akan terima pelarian Palestin – Menteri Kerja Raya

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menzahirkan sokongan penuh terhadap pendirian Ketua Publisiti dan Penerangan Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak (SAPA) Peter John Jaban dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain dalam menyarankan kerajaan untuk tidak menerima kemungkinan kemasukan pelarian dari Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.
  • Sarawak tidak perlu menerima mana-mana pelarian, terutamanya mereka dari negara yang terkenal dengan keganasan, kemarahan, dan kebencian,” – Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta
  • Beliau berkata negeri ini hanyalah sebuah negara kecil dan tidak perlu menambah beban dengan kemasukan pelarian.
  • Kenyataan Nanta dibuat selepas gabungan pertubuhan awam di Sabah dan Sarawak menggesa kerajaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin bagi memastikan unsur militan dan radikal tidak dibenarkan masuk.

KUCHING: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menzahirkan sokongan penuh terhadap pendirian Ketua Publisiti dan Penerangan Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak (SAPA) Peter John Jaban dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain dalam menyarankan kerajaan untuk tidak menerima kemungkinan kemasukan pelarian dari Palestin.

Mengulas lanjut, beliau berkata negeri ini hanyalah sebuah negara kecil dan tidak perlu menambah beban dengan kemasukan pelarian.

“Kita masih mempunyai rakyat yang memerlukan perhatian daripada kerajaan.

“Justeru, Sarawak tidak perlu menerima mana-mana pelarian, terutamanya mereka dari negara yang terkenal dengan keganasan, kemarahan, dan kebencian,” ujarnya.

Nanta bagaimanapun tetap menunjukkan solidariti terhadap mangsa di Palestin dengan menyarankan orang ramai yang berkemampuan untuk menyumbang dari segi kewangan bagi membantu mangsa perang dengan membeli bekalan keperluan kepada mereka.

“Langkah ini lebih bermakna dan lebih selamat untuk Sarawak. Saya sendiri juga telah menyumbangkan sedikit dana untuk tujuan itu,” ujarnya.

“Orang ramai juga digalakkan untuk menyumbang kepada Tabung Rakyat Palestin bagi membantu mereka yang menderita akibat peperangan.

Advertisement

Kenyataan Nanta dibuat selepas gabungan pertubuhan awam di Sabah dan Sarawak menggesa kerajaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin bagi memastikan unsur militan dan radikal tidak dibenarkan masuk.

Peter John Jaban, dari Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak berkata, kerajaan Sarawak harus menjaga autonominya ke atas kawalan imigresen, walaupun Perdana Menteri Anwar Ibrahim terus menunjukkan sokongan kepada Hamas.

Peter membuat spekulasi bahawa sokongan berterusan Anwar terhadap Hamas menunjukkan bahawa akan ada sedikit percubaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin, yang boleh membawa risiko kemasukan oleh puak radikal dan ganas.

Turut menyokong desakan ini Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK) Voon Lee Shan yang menyifatkan, bukan mudah untuk menyediakan tempat perlindungan serta memberi makanan kepada pelarian khususnya kepada mangsa perang.-The Merdeka Times

Author

Advertisement

Terkini

DBKL tarik balik larangan jual arak

Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.
  • Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.
  • Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong dalam temubual dengan Sin Chew Daily berkata, sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.
  • “Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.
  • “Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.
  • Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.
  • Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya.

KUALA LUMPUR – Lembaga Perlesenan Eksais Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menarik balik larangan penjualan minuman keras di kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina.

Penarikan balik larangan itu dibuat selepas mesyuarat jawatankuasa terbabit pada 23 November lalu yang mengkaji dan memperbaharui lesen minuman keras untuk pertubuhan perniagaan di Kuala Lumpur.

Naib Presiden Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Pooi Weng Keng Keong berkata sebanyak 1,519 permohonan lesen minuman keras telah diluluskan.

Katanya, larangan penjualan minuman keras di tempat makan yang tidak halal itu dilihat sebagai peraturan terlalu ketat.

“Kuala Lumpur adalah ibu negara dan bercita-cita untuk menjadi metropolis antarabangsa. Ia juga merupakan tarikan pelancongan yang paling penting bagi pelancong dari seluruh dunia.

“Ditambah dengan adat berbilang etnik, budaya dan kehidupan negara kita, kita tidak boleh mengamalkan peraturan yang terlalu ketat untuk mengawal alkohol atau melarang penjualan arak di tempat makan yang tidak halal,” katanya dalam temubual dengan Sin Chew Daily pada minggu lalu.

Di bawah garis panduan dilaksanakan pada 1 November 2021, DBKL melarang kedai runcit, serbaneka dan ubat Cina di Kuala Lumpur daripada menjual minuman keras.

Advertisement

Bagaimanapun, pelanggan masih dibenarkan membeli bir dari premis itu dari 7 pagi hingga 9 malam.

Penarikan balik larangan itu diselar Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya yang menyifatkan ia sebagai tindakan tidak bertanggungjawab.

Ahmad berkata garis panduan dikenakan sebelum ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk sensitiviti kawasan kepadatan penduduk Melayu-Islam, waktu penjualan dan sebagainya. 

“Malah ia dilakukan berikutan kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol yang menjadi kebimbangan masyarakat dalam negara ketika itu.

“Malang sekali apabila bahagian perlesenan DBKL telah mengambil keputusan mengundur semula ke belakang (reversal). 

“Malah, keputusan menarik balik garis panduan berkenaan turut mendapat sokongan padu sebahagian pemimpin utama daripada DAP,” katanya dipetik Harakah Daily.

Advertisement

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Abdul Razak Ramli berkata keputusan penarikan balik larangan itu akan membawa kepada lebih banyak masalah sosial.

“Umat Islam perlu bangkit melihat sikap sambil lewa kerajaan terhadap isu ini yang telah mengambil langkah ke belakang terhadap isu arak di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan Abdul Razak mendapat respons Ahli Lembaga Perlesenan Eksais DBKL, Kasthuri Patto yang meminta beliau tidak menumpukan perhatian terhadap perkara itu.

Kashturi dilaporkan media sebagai berkata, Pemuda Pas Wilayah Persekutuan sepatutnya memberi tumpuan kepada unsur salah guna kuasa, rasuah, diskriminasi dan ketidakadilan. – The Merdeka Times

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending