Connect with us

Antarabangsa

Pembunuhan orang awam ‘kerosakan sampingan’ di medan perang – Netanyahu

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu temu bual bersama penyiar NBC News, Kristen Welker tetap berdegil menolak permintaan antarabangsa yang semakin membuak memaksa Israel mengadakan gencatan senjata.

Wartawan TMT

Published

on

Pembunuhan orang awam ‘kerosakan sampingan’ di medan perang - Netanyahu
Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu temu bual bersama penyiar NBC News, Kristen Welker tetap berdegil menolak permintaan antarabangsa yang semakin membuak memaksa Israel mengadakan gencatan senjata.
  • “Kami melakukan segala-galanya untuk menyasarkan pengganas dan (kematian) orang awam, adalah seperti yang selalu berlaku dalam setiap perang yang sah, kadang-kadang dipanggil ‘kerosakan sampingan.”

WASHINGTON/TEL AVIV: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu temu bual bersama penyiar NBC News, Kristen Welker tetap berdegil menolak permintaan antarabangsa yang semakin membuak memaksa Israel mengadakan gencatan senjata.

Dalam temu bual pada Ahad itu juga, Netanyahu digasak dengan tekanan soalan dari Welker sehingga beliau akhirnya mengakui bahawa Israel terpaksa menyasarkan orang awam kerana Hamas.

Menurut Netanyahu, Hamas harus bertanggungjawab ke atas kematian orang awam kerana meletakkan pejuangnya dalam kawasan hospital, sekolah, serta fasiliti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Netanyahu juga ditekan dengan pertanyaan berkenaan pengeboman Israel ke atas hospital-hospital di Gaza.

Berikut antara petikan wawancara berkenaan:

Kristen Welker: Berapa banyak kematian orang awam yang anda sanggup tanggung untuk mencapai matlamat utama anda untuk menghapuskan Hamas?

Benjamin Netanyahu: Jika saya mengikut kehendak saya, tiada orang awam akan terbunuh. Jika Israel mempunyai caranya, dan seruan kita didengari, mereka semua akan keluar dari bahaya. Dan sebenarnya, saya bernasib baik sekarang dan bernasib baik: beratus-ratus ribu telah keluar dari bahaya, mendengar seruan kami dan mengatasi ancaman Hamas terhadap mereka dengan senjata, bukan untuk meninggalkan zon…

Kristen Welker: Adakah anda tahu berapa ramai orang awam telah dibunuh, adakah anda tahu berapa ramai orang awam telah terbunuh? Adakah anda mempunyai angkanya?

Benjamin Netanyahu: Saya tidak akan mempercayai angka Hamas. Apabila anda mengatakan pegawai Gaza, itu adalah pegawai Hamas…

Kristen Welker: Apakah anda mempunyai angkanya?

Benjamin Netanyahu: Ia lebih rendah daripada yang ada. Dan apa yang paling penting, Kirsten, ialah kita melihat penurunan yang berterusan dalam jumlah kematian orang awam, serangan darat kita diteruskan.

Kristen Welker: Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia berkata bahawa, walaupun Hamas didakwa telah melakukan jenayah perang, namun hukuman kolektif oleh Israel terhadap orang awam Palestin adalah sama seperti dengan jenayah perang’…

Benjamin Netanyahu: Saya boleh katakan bahawa apa yang dikatakan oleh pesuruhjaya PBB itu adalah kata-kata kosong, kerana perbezaan utama adalah, adakah kami sengaja menyasarkan orang awam? Tidak. Kami melakukan segala-galanya untuk menyasarkan pengganas dan (kematian) orang awam, adalah seperti yang selalu berlaku dalam setiap perang yang sah, kadang-kadang dipanggil ‘kerosakan sampingan.”

Netanyahu dalam masa sama turut menggesa pembebasan semua 239 tebusan yang diambil dalam serangan Hamas ke atas selatan Israel pada 7 Oktober lalu.

Perdana Menteri Israel itu Netanyahu juga mengesahkan kerajaan beliau sedang mengusahakan perjanjian untuk mendapatkan semua tawanan.

“Jika kita mahu keamanan, kita perlu memusnahkan Hamas. Inilah yang mesti Israel lakukan dan inilah yang akan dilakukan Israel,” katanya.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
  • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
  • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
  • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
  • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
  • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
  • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending