Connect with us

Terkini

Malaysia, Russia meterai 8 MoU perluas kerjasama dalam pendidikan tinggi

Malaysia dan Russia memeterai lapan memorandum persefahaman (MoU) membabitkan institusi pengajian tinggi kedua-dua negara bagi mengukuh dan meluaskan kerjasama dalam pelbagai bidang.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia, Russia meterai 8 MoU perluas kerjasama dalam pendidikan tinggi
Foto: Menteri Sains dan Pendidikan Tinggi Russia, Valery Falkov (kanan) bersalaman Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kiri).
  • Malaysia dan Russia meterai lapan memorandum persefahaman (MoU) babit institusi pengajian tinggi kedua-dua negara bagi mengukuh dan meluaskan kerjasama dalam pelbagai bidang.
  • Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata MoU itu termasuk wujudkan makmal kanta, pergerakan pelajar, makmal satelit, ijazah berganda, geran padanan, program akademik dan penyelidikan bersama, peningkatan kurikulum pembelajaran, serta latihan dan pindahan teknologi.
  • “Kerjasama pendidikan ini akan meluaskan peluang pendidikan dan menggalakkan pertukaran budaya serta pembelajaran bahasa, dengan penekanan dalam mempromosikan bahasa Russia di Malaysia dan bahasa Melayu di Russia,” katanya.
  • Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan pertukaran MoU antara pelbagai institusi pengajian tinggi Malaysia dan Russia bersama Menteri Sains dan Pendidikan Tinggi Russia, Valery Falkov, pada Mesyuarat kedua Suruhanjaya Bersama Russia-Malaysia bagi Kerjasama Ekonomi, Saintifik, Teknikal dan Kebudayaan di sini, semalam.

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Russia memeterai lapan memorandum persefahaman (MoU) membabitkan institusi pengajian tinggi kedua-dua negara bagi mengukuh dan meluaskan kerjasama dalam pelbagai bidang.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata MoU itu termasuk mewujudkan makmal kanta, pergerakan pelajar, makmal satelit, ijazah berganda, geran padanan, program akademik dan penyelidikan bersama, peningkatan kurikulum pembelajaran, serta latihan dan pemindahan teknologi.

Beliau berkata, makmal kanta antara National Research University Higher School of Economics (HSE) di St Petersburg dan Azman Hashim International Business School (AHIBS) di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dilancarkan sebelum ini.

“Kini kita mempunyai makmal antara AHIBS, UTM dan Laboratory for Reputation Management in Education (RepLab), HSE yang membabitkan kajian dan pembangunan keusahawanan sosial di kedua-dua negara (Malaysia dan Russia) menerusi analisis rentas negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan pertukaran MoU antara pelbagai institusi pengajian tinggi Malaysia dan Russia bersama Menteri Sains dan Pendidikan Tinggi Russia, Valery Falkov, pada Mesyuarat kedua Suruhanjaya Bersama Russia-Malaysia bagi Kerjasama Ekonomi, Saintifik, Teknikal dan Kebudayaan di sini, semalam.

Mohamed Khaled berkata, kerjasama pendidikan itu turut meliputi usaha mempromosi bahasa Melayu di Russia dan sebaliknya, dengan bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa perantara dalam beberapa persidangan dan seminar di Moscow dan St Petersburg.

“Kerjasama pendidikan ini akan meluaskan peluang pendidikan dan menggalakkan pertukaran budaya serta pembelajaran bahasa, dengan penekanan dalam mempromosikan bahasa Russia di Malaysia dan bahasa Melayu di Russia,” katanya.

Katanya, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bersetuju mengiktiraf semua ijazah diberikan pihak berkuasa Russia yang berkaitan atau Perkhidmatan Persekutuan bagi Penyeliaan Pendidikan dan Sains.

“Pengiktirafan bagi program profesional seperti dalam bidang perubatan, pergigian, farmasi, kejururawatan, kejuruteraan dan seni bina pula tertakluk kepada penerimaan oleh badan profesional berkaitan di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Valery berkata, kedua-dua negara mengalu-alukan perkembangan lanjut bagi kerjasama dinamik itu yang bakal memberi manfaat besar kepada rakyat serta ekonomi Russia dan Malaysia.

“Saya harap kerjasama ini akan memberi impak besar, selain mewujudkan peluang bagi komuniti perniagaan kedua-dua negara serta memudahkan pertukaran pengetahuan dan teknologi,” katanya. – BERNAMA

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending