Connect with us

Terkini

Two state solution bukan solusi sebenar konflik Palestin-Israel

Kerajaan perlu memperbetulkan polisi yang menyokong Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) berkenaan two state solution (solusi dua negara) Palestin-Israel.

A.R. Khan

Published

on

Two state solution bukan solusi sebenar konflik Palestin-Israel
Foto: Sidang Media Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP).

KUALA LUMPUR — Kerajaan perlu memperbetulkan polisi yang menyokong Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) berkenaan two state solution (solusi dua negara) Palestin-Israel.

Pengarah Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP), Muhammad Fauzi Asmuni berkata penyelesaian itu tidak memberi apa-apa makna kerana kesudahannya adalah tetap membahagikan tanah Palestin kepada dua.

Perkara itu ditekankan kerana solusi terbabit sebenarnya satu pemahaman menyimpang dari semangat pembebasan rakyat Palestin yang sebenar. 

“Di antara perkara yang paling kerajaan perlu betulkan adalah polisi kerajaan untuk menyokong polisi OIC berkenaan penyelesaian isu Palestin kepada two state solution, ini merupakan dasar yang masih dipegang oleh kerajaan.

“Selagi dipegang dasar itu, walaupun dikutuk Netanyahu apa semua, penyelesaian akan pergi ke situ, jadi walaupun mungkin kerajaan melaungkan pembebasan Palestin, tapi (apakah) maksud pembebasan Palestin selagi dasar kerajaan tidak berubah, dia akan pergi kepada pemecahan bumi Palestin kepada dua juga!, iaitu satu Israel dan satu lagi Palestin,” katanya dalam sidang media Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin di Anjung Melayu di ibu negara, semalam.

Beliau berkata penyelesaian dikehendaki Palestin adalah pembebasan total penjajah ke atas tanah air mereka.

Advertisement

“Jadi ia (two state solution) tidak akan menyelesaikan masalah, sebab itu kita disini mendesak kerajaan sendiri mengubah polisi ini dan mengubah dasarnya untuk melihat, penyelesaian kepada isu Palestin adalah penyelesaian yang bersifat pembebasan daripada penjajahan,” katanya.

GSPP yang dahulunya disertai 13 NGO kini bergerak bersama lebih 47 NGO dengan objektif membawa naratif seragam dalam memperjuangkan pembebasan mutlak warga Palestin dari penjajahan rejim haram Israel. — The Merdeka Times

Author

Terkini

Kos sara hidup meningkat, Kenaikan gaji 10 peratus wajar – Tinjauan

Peningkatan kos sara hidup dan komitmen bulanan tinggi mencecah RM4,000 sebulan, khususnya di bandar, mewajarkan kenaikan gaji tahunan sehingga 10 peratus pada tahun depan.

Avatar

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

KUALA LUMPUR – Peningkatan kos sara hidup dan komitmen bulanan tinggi mencecah RM4,000 sebulan, khususnya di bandar, mewajarkan kenaikan gaji tahunan sehingga 10 peratus pada tahun depan.

Demikian hasil tinjauan The Merdeka Times pada Khamis lalu yang mendapati rata-rata orang ramai berkata peningkatan kos perbelanjaan meliputi kenaikan kos barang basah, bayaran pinjaman perumahan dan kenaikan kos sewa rumah sebagai faktor kenaikan gaji tahunan itu 

Peniaga, Syafiq Hanan, 30, berkata anggaran komitmen bulanannya yang perlu dikeluarkan setiap bulan adalah sekitar RM3,000 ke RM4,000.

Dia yang sebelum ini bekerja sebagai pembantu arkitek di sebuah syarikat memilih membuka perniagaan bagi menyelaraskan pendapatan dengan kos sara hidup semakin meningkat.

“Macam dulu, saya tidak memiliki rumah, bila saya beli rumah, kos meningkat kerana pinjaman bank ada kenaikan interest.

“Rumah di sekitar Lembah Klang saya boleh kata paling murah pun RM600,000 bagi rumah kondo atau apartment,” katanya kepada The Merdeka Times ketika ditemubual di Ampang dekat sini pada Khamis lalu.

Advertisement

Bapa kepada seorang cahaya mata itu melihat perlunya peningkatan gaji  tahunan pekerja hingga 10 peratus.

Terdahulu, media tempatan melaporkan hasil tinjauan awam Robert Walters, lebih tiga daripada lima pekerja di negara ini menjangkakan kenaikan gaji antara enam hingga 10 peratus pada tahun depan.

Dapatan tinjauan awam itu melibatkan 400 calon dan organisasi di Malaysia pada September 2023.

Peniaga, Muhamad Ariff, 27, berkata kos komitmen sememangnya akan meningkat seiring dengan pertambahan umur ditambah dengan keadaan ekonomi tidak menentu.

Anak kelahiran Terengganu itu berkata purata bulanan perbelanjaan dikeluarkannya pada setiap bulan adalah RM1,500 yang meliputi pembelian barang basah.

“Sangat baiklah kalau gaji pekerja naik hingga 10 peratus,” kata Muhamad Ariff.

Advertisement

Jurujual yang hanya mahu dikenali sebagai Ema, 30, berkata kenaikan kos sara hidup ketika ini mendorongnya untuk membuat pendapatan sampingan selain menjalankan kerja hakikinya.

Katanya, komitmen bulanannya RM3,000 sebulan terdiri daripada kos sewa rumah yang terus meningkat selain mempunyai tanggungjawab terhadap keluarga.

“RM500 saya belanjakan bagi perbelanjaan makanan, kalau boleh saving dekat situ, kita guna untuk kos transport. Kalau hantar duit ke keluarga dalam sekitar RM400 ke RM500.

“Sewa rumah pun naik, macam saya berasal dari Sabah dan bekerja di sini, bila-bila masa boleh tukar tempat kerja dan sewa rumah pun perlu dititikberatkan kerana melibatkan jarak lokasi yang mempengaruhi kos lain seperti kos pengangkutan,” katanya.

Ema berkata dia sebelum itu pernah menyewa sebuah rumah dengan kos RM850, namun kini dia perlu mengeluarkan RM1,000 bagi menampung komitmen berkenaan.

Pekerja syarikat perkhidmatan, Sayang Fairuz, 50, pula menyatakan perbelanjaan bulanannya antara RM2,000 hingga RM2,500 yang terdiri daripada kos pengangkutan, barang basah dan tanggungan anaknya.

Advertisement

“Kita kena bajet sangat-sangat, macam contoh hari ini dan semalam saya bawa bekal ke tempat kerja, almost every day saya masak sendiri. Saya tak beli makanan di luar, sangat tidak berbaloi,” katanya.

Dia berkata kenaikan gaji sehingga 10 peratus adalah bertepatan memandangkan rata-rata rakyat Malaysia berdepan dengan peningkatan kos sara hidup.

“Kalau bagi basic gaji RM1,500 itu possible pada 1990-an, sekarang kita sudah berada pada 2023, tak sesuai lagi RM1,500,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending