Connect with us

Terkini

Tiada keperluan mendesak diskaun PTPTN diteruskan – GPMS

Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) bersetuju bahawa tiada keperluan mendesak untuk meneruskan tawaran diskaun Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana kelebihan itu kurang dirasai lepasan mahasiswa yang kurang berada.

Wartawan TMT

Published

on

Tiada keperluan mendesak diskaun PTPTN diteruskan – GPMS
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) bersetuju bahawa tiada keperluan mendesak untuk meneruskan tawaran diskaun Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana kelebihan itu kurang dirasai lepasan mahasiswa yang kurang berada.
  • Timbalan Presiden, Ts Ahmad Thibri Mashri, berkata berbanding tawaran diskaun PTPTN, GPMS ingin kerajaan memberi lebih tumpuan terhadap peruntukan yang dapat menampung beban secara langsung terhadap mahasiswa, antaranya membabitkan bantuan tunai, kad buku dan inisiatif dapur siswa. 
  • “Secara asasnya, GPMS sependapat dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bahawa tiada keperluan mendesak untuk tawaran diskaun PTPTN ini diteruskan. 
  • “Ini kerana, tawaran diskaun sedemikian sudah dibuat tahun ini namun peminjam perlu membuat bayaran penuh ataupun sekurang-kurangnya separuh nilai pinjaman,” katanya kepada BH.
  • Semalam, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, mengakui tidak bercadang meneruskan pemberian diskaun pembayaran balik pinjaman PTPTN.

KUALA LUMPUR: Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) bersetuju bahawa tiada keperluan mendesak untuk meneruskan tawaran diskaun Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana kelebihan itu kurang dirasai lepasan mahasiswa yang kurang berada.

Timbalan Presiden, Ts Ahmad Thibri Mashri, berkata berbanding tawaran diskaun PTPTN, GPMS ingin kerajaan memberi lebih tumpuan terhadap peruntukan yang dapat menampung beban secara langsung terhadap mahasiswa, antaranya membabitkan bantuan tunai, kad buku dan inisiatif dapur siswa. 

“Secara asasnya, GPMS sependapat dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bahawa tiada keperluan mendesak untuk tawaran diskaun PTPTN ini diteruskan. 

“Ini kerana, tawaran diskaun sedemikian sudah dibuat tahun ini namun peminjam perlu membuat bayaran penuh ataupun sekurang-kurangnya separuh nilai pinjaman.

“Tawaran ini pastinya memberi kelebihan kepada lepasan mahasiswa yang mempunyai status kewangan yang baik ataupun peminjam yang sudah lama tamat belajar dengan simpanan yang tinggi. 

“Inisiatif ini malangnya kurang dirasai lepasan mahasiswa yang kurang berada,” katanya kepada BH.

Semalam, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, mengakui tidak bercadang meneruskan pemberian diskaun pembayaran balik pinjaman PTPTN. 

Mohamed Khaled bagaimanapun berkata, keputusan muktamad berhubung perkara itu tertakluk kepada Kementerian Kewangan. 

Sementara itu, Thibri berkata, GMPS meminta kerajaan supaya mewujudkan kembali biasiswa seperti MyBrain melalui Belanjawan 2024 yang dijadual dibentangkan bulan ini. 

“Selain itu, besar harapan GMPS supaya Belanjawan 2024 meletakkan penambahan nilai biasiswa untuk tawaran sedia ada,” katanya. 

Program MyBrain15 ditangguhkan pada tahun 2019, dengan penawaran terakhirnya adalah pada November 2016. 

Namun Kementerian Pendidikan masih meneruskan pembiayaan sejumlah 1,606 orang pelajar MyBrain15 yang masih aktif sehingga tamat tempoh penajaan pada tahun 2023.

Sumber: Berita Harian

Author

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending