Connect with us

Terkini

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, maut dibedil jet Israel di Khan Younis

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, maut dibedil jet Israel di Khan Younis
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.
  • Berita itu tersebar pantas di media sosial apabila imej ngeri anak-anak kecil tidak bernyawa serta masih berdarah berbaris di atas pengusung hospital itu mencetuskan kemarahan ramai di Gaza dan Tebing Barat.
  • Agensi berita Palestin WAFA turut melaporkan pekerja penyelamat cuba mencapai dan menyelamat beberapa mangsa yang dilaporkan terperangkap di bawah runtuhan bangunan.
  • Berbalut serta disaluti debu, mayat-mayat itu dibawa ke Hospital Eropah Gaza di Khan Younis bersama tiga ahli keluarga Bakri lain yang turut terkorban. 
  • Jurugambar mengerumuni bilik pembedahan itu ketika wanita-wanita bertindak menutup mata mereka dan doktor-doktor dilihat menangis.

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.

Berita itu tersebar pantas di media sosial apabila imej ngeri anak-anak kecil tidak bernyawa serta masih berdarah berbaris di atas pengusung hospital itu mencetuskan kemarahan ramai di Gaza dan Tebing Barat.

Agensi berita Palestin WAFA turut melaporkan pekerja penyelamat cuba mencapai dan menyelamat beberapa mangsa yang dilaporkan terperangkap di bawah runtuhan bangunan.

Berbalut serta disaluti debu, mayat-mayat itu dibawa ke Hospital Eropah Gaza di Khan Younis bersama tiga ahli keluarga Bakri lain yang turut terkorban. 

Jurugambar mengerumuni bilik pembedahan itu ketika wanita-wanita bertindak menutup mata mereka dan doktor-doktor dilihat menangis.

“Ini adalah pembunuhan beramai-ramai,” kata Pengarah Hospital Eropah Gaza, Dr Yousef Al Akkad sambil suaranya tersekat-sekat disebabkan emosi. 

“Biar dunia melihat, (mereka) ini hanya kanak-kanak,” kata doktor itu.

TRT melaporkan pakar-pakar perubatan tempatan turut mengesahkan kanak-kanak yang terbunuh dalam serangan itu hanyalah satu contoh daripada banyaknya kes yang hampir sama.

Sumber: TRT

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending