Connect with us

Terkini

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, maut dibedil jet Israel di Khan Younis

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, maut dibedil jet Israel di Khan Younis
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.
  • Berita itu tersebar pantas di media sosial apabila imej ngeri anak-anak kecil tidak bernyawa serta masih berdarah berbaris di atas pengusung hospital itu mencetuskan kemarahan ramai di Gaza dan Tebing Barat.
  • Agensi berita Palestin WAFA turut melaporkan pekerja penyelamat cuba mencapai dan menyelamat beberapa mangsa yang dilaporkan terperangkap di bawah runtuhan bangunan.
  • Berbalut serta disaluti debu, mayat-mayat itu dibawa ke Hospital Eropah Gaza di Khan Younis bersama tiga ahli keluarga Bakri lain yang turut terkorban. 
  • Jurugambar mengerumuni bilik pembedahan itu ketika wanita-wanita bertindak menutup mata mereka dan doktor-doktor dilihat menangis.

Sembilan mangsa, termasuk tujuh kanak-kanak kecil, terbunuh apabila jet Israel membedil sebuah rumah di Khan Younis di selatan Gaza.

Berita itu tersebar pantas di media sosial apabila imej ngeri anak-anak kecil tidak bernyawa serta masih berdarah berbaris di atas pengusung hospital itu mencetuskan kemarahan ramai di Gaza dan Tebing Barat.

Agensi berita Palestin WAFA turut melaporkan pekerja penyelamat cuba mencapai dan menyelamat beberapa mangsa yang dilaporkan terperangkap di bawah runtuhan bangunan.

Berbalut serta disaluti debu, mayat-mayat itu dibawa ke Hospital Eropah Gaza di Khan Younis bersama tiga ahli keluarga Bakri lain yang turut terkorban. 

Jurugambar mengerumuni bilik pembedahan itu ketika wanita-wanita bertindak menutup mata mereka dan doktor-doktor dilihat menangis.

“Ini adalah pembunuhan beramai-ramai,” kata Pengarah Hospital Eropah Gaza, Dr Yousef Al Akkad sambil suaranya tersekat-sekat disebabkan emosi. 

“Biar dunia melihat, (mereka) ini hanya kanak-kanak,” kata doktor itu.

Advertisement

TRT melaporkan pakar-pakar perubatan tempatan turut mengesahkan kanak-kanak yang terbunuh dalam serangan itu hanyalah satu contoh daripada banyaknya kes yang hampir sama.

Sumber: TRT

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending